За: Опит за релаксация чрез изобразителното изкуство

Публикувана на: 16.12.2007, от anilenas
Кoментари:3

   Ежедневната ми дейност с децата е такава, че е свързана с редуване на работа и отдих. Самата аз бях изненадана от желанието им да си почиват, като рисуват. Превърнахме това в традиция, без да е имало предварителен замисъл за такава. Това продължава вече няколко години с постоянен успех. Направихме си изложба, която периодично подменяме, защото всички имат желание да видят рисунките си там. Най-добрите имат и публични изяви. За мене е най-важното не това, защото талантът винаги си намира път и пробива, ако е такъв. Радостта и удовлетворението ми са резултат на установената в практиката, а не на думи, релаксация на децта чрез изобразителното изкуство. Не откривам Америка, но съм истински щастлива от това.

Коментари 3

02.03.2008 iv_2007

Profile

Идеята да се релаксира чрез изобразително изкуство може да бъде доразвита с идеята за бинарен урок: например в комбинация литература - рисуване. Как? За стихотворенията(песните, разказ), които ще чуят учениците да нарисуват (в момента на слушане) как си представят това, което чуват. Ако комбинацията е с ИТ тогава рисунка с определена програма.

06.02.2008 sisi07

Profile

Едно предложение към същата тема: малко необосновано е решението за броя на часовете в прогимназиален етап, когато по новата програма учениците в шести клас имат 1, 5 часа изобразително изкуство. Един час седмично е крайно недостатъчен за създаване и решение на творческата задача. Нещо повече: шчстокласниците са все още силно мотивирани, с желание работят и участват в конкурси за рисонка. От психолохията знаем, че при седмокласниците интересът за изобразително изкуство спада - освен ако не е професионално мотивиран и ясно изразен както при малък брой талантливи деца, за които изобразителното изкуство е призвание. По -уместно би било да се следва тенденцията за двучасови седмични занимания, вместо запазените в осми клас два часа - тогава, когато интересите, ценностите и нагласите са изместени в друга посока и ли бъдеща професионална реализациа. А може би в осми клас по новата учебна програма подобни часове са изключени?

16.01.2008 novator6

Profile

  На правилен път е колежката .