Сънят в детската градина

Публикувана на: 12.12.2007, от Anikolova
Кoментари:59

Предварително се извинявам на колегията, ако темата, която засягам им се стори глупава, но това е нещо, което ме тормози, откакто аз ходех на детска градина преди 30 години. Донякъде разбирам, че малките се нуждаят от повече сън от възрастните, но има много деца, които нямат нужда от този принудителен следобеден сън, който измъчваше мен преди, а след това и сина ми и беше една от основните причини да не обичам детската градина. Струва ми се направо нелепо да се опитваш да принудиш един човек /та бил той и дете/ да спи, когато изобщо не му се спи. Съществува ли начин на онези деца, които нямат нужда от това, да им бъде давана възможност да се занимават с нещо друго? Не ми се струва редно да слагам детето си да спи в 23-24 часа през нощта, та да се умори следобед и да иска да спи. Повярвайте, някои хора го правят. Знам, че може би изискванията на някакви наредби и правилници вързват и вашите ръце, както и на другите учители, но споделете с мен, това струва ли Ви се правилно. Когато попитах учителката на сина ми в детската градина дали не може да му дават да си рисува, да разглежда книжки или някакво друго тихо занимание, откровеният и отговор беше:"Нали някой трябва да се занимава с него!" Какво ще кажете за това?

Коментари 59

15.04.2010 mimitenedi

Profile

 Здравейте, имам малко време, но не се сдържах да не хвърля едно око тук, че дори смятам и да напиша мнението си, а именно: определено съм "ЗА" следобедния сън при децата - като майка на три деца и като учителка. Всяко дете има своите особености, естествено - едно не иска да спи, друго не обича определени храни... Но наистина смятам, че е важно детето да има режим, поне да се стремим да му създадем такъв и то да прави опити да се придържа към него. И при мен има едно дете, което е доста активно и когато ляга на обяд се пробва да превърне следобедния сън в спортен празник. Не смятам, че е редно да се отнема тази толкова важна за психиката на децата почивка поради нежеланието на едно от тях да спи. Просто сме се разбрали с нея, че ще си почива, докато другите спят. И така се случва често пъти, че тя като се поогледа веднъж-дваж и види как си "хъркотят" другите, просто заспива. И наистина е много по-спокойна, както и всички деца, впрочем, когато са се наспали.Вярвате или не - но от практиката си съм установила ползотворното влияние на следобедния сън върху нервно-психическото развитие на децата. Щом на децата от първа група още по време на обяда им се доспива - значи наистина организмът им се нуждае от тази порция следобедна отмора. Така че - твърдо съм за нея. Поздрави!

 

28.02.2010 Vladi_Kat

Profile

Да се включа и аз след толкова време,  ето че не ставало въпрос само за физиология, но и за възпитание и умение да се постигне нещо, защото съм убедена, че това с физиологията е само оправдание на родителите, които не могат или не искат да създадат навици у децата си и оправдават това с "разумни" медицински доводи, коетое много лесно. Обръщам се към Anikolova, макар и със закъснение, да проблемът не ме засяга, защото научих децата си да обичат да спят и никой не можа д а ме убеди, че това е насилие над тях, и че не е полезно. Приветствам постигнатото от CECY PETROVA=

27.02.2010 CECY PETROVA

Profile
Здравейте ! Както виждате-тук съм съъъъвсем нова,но тая тема ме заинтересува и затова ще я "почистя от прахта" Искам само да споделя своя опит...При една проверка в ДГ беше констатирано,че 80% от децата са с някакво гръбначно изкривяване.По този повод рехабилитаторът ми препоръча да съветвам децата да спят по корем.Послушах го и в резултат-няма дете,което да не заспи след една минута ...Продължих да проучвам въпроса и се оказа,че от седенето и стоенето прав дисковете на гръбначния стълб се "мачкат" и това довежда до гръбначните изкривявания.Спането по корем обръща огъването на гръбнака и в тази поза междупрешленните дискове възстановяват формата си.Сега,ако карам едно дете да полежи по корем и аз и детето се чувстваме комфортно.Родителите също приветстват това.Пробвайте !

25.05.2008 kosmicheska_63

Profile

 Аз също смятам , че децата трябва да спят ! Вярно е и за хормона на растежа , вярна е и ползата за нервната система на децата ....Така , че  всички знаем -добре би било да спят ...НО...Идва едно ...но ! Ако детето е преживяло натоварване сутринта /психическо -чрез концентрация в обучаващия процес , или физическо - чрез разходки , игри и други / в достатъчно количество , то много лесно ще заспи на обяд! Положителните емоции също са важен фактор и съдействуват положително.Друг е въпросът за отрицателните натоварвания - психически и физически . Друго е и каческвото на съня при тях.Така , че ,колеги нещата /както всичко в детската градина/ са строго индивидуални .Това налага да сме особено внимателни , тактични и подхода да е строго индивидуалиен - тук е мястото за "майсторството" в професията ! Основното правило е да не се пречи на другите да почиват - не да спят ! Това важи особено за малките градини - едногрупните , където "условията " не позволяват "лукс"- втори спални помещения и т.н.

08.05.2008 kim_possible

Profile

 Приветствам вашето мнение!Смятам,че режим трябва да има във всичко - хранене, игра, обучение,възпитание,сън.От оптималната точка в режима зависи оформянето на светогледа на детето като спокойно или агресивно.

07.03.2008 mimi70

Profile

Точно това се опитах да обясня в един от постовете си.

Когато човек иска нещо-го прави, а когато не иска-търси причини. А нормативните документи са много подходящо оправдание.

 В същото време говорим за ОМЕП и съвременно образование.

Вашият пример е много показателен за проява на гъвкавост в мисленето и намиране на приемливо решение.

Радващо е, че има такива детски градини и учители проявяващи новаторство в работата си.

07.03.2008 nadq35

Profile

Привет на всички!Включвам се по темата,защото ме заинтригува и смятам,че проблемите не се изчерпват с простото констатиране на факта,че децата в ДГ имат нужда от сън и че той е полезен за тяхното здраве.По това никой не спори,доколкото прочетох.Първо да уточня,че съм учител по музика,работя в детски градини,в момента съм в майчинство-отглеждам второто си дете.И с двете си деца не съм имала проблеми със следобедния сън-каката и до сега"открадва "някой и друг час дрямка при възможност,а е вече почти на 13г.Имам приятелка,обаче ,с чудесно момченце на 2г.7м.,което не спи следобед от миналата година.Детето е изключително уравновесено и спокойно,будно,интелигентно дете.Майката не е от тези,които висят по цял ден в кафенетата(защото всички знаем,че има майки,които моделират режима на децата си според собствените нужди от "социални" контакти независимо от времето и мястото).За сметка на това вечер заспива в 20.00 и се събужда към 08.00 и спи непробудно цяла нощ.На нея тепърва й предстои да се справи с този проблем.Едната от градините,в които работя е 'блокова'-там съм виждала адеквтно решение на проблема. Децата спят в 2по-големи и 1 по-малка спалня.Именно в тази спалня се настаняват тези неспящи деца-едно,две в група,обикновено.Имат на разположение масичка и столче с принадлежности за писане и рисуване,много книжки и пр.Не е приложимо навсякъде,но е все пак някакво решение.Ще се радвам на всяко мнение,било то и различно,стига да е споделено интелигентно и добронамерено,разбира се .На всички желая весело посрещане на празника утре и УСПЕХ!Smile

25.02.2008 galinadimieva

Profile

Тази нощ премислих темата и ето какво измислих:

Не вярвам да съм открила "топлата вода", но може да помогне на някого, който има желание за гъвкавост в работата.

Случвало ли ви се е вечер да гледате интересен филм и въпреки това да заспивате. На мен ми се случва постоянно, просто защото обичам да спя. Дъщеря ми, която в момента е на 2 години, също заспива. Мъжът ми обаче изглежда въпросния филм, дори много често търси да гледа нещо друго по телевизията. На нас не ни пречи.

За да съм пределно ясна, сега ще напиша какво имам предвид:

/не е свързано с допълнителен човешки рерсурс/

Става дума за прожектиране на филмчета (за предпочитане неми филми). На тези, които ще кажат "няма средства", "няма видео", "няма DVD". Аз ще отговоря: "няма желание, уважаеми Учители!". Например ние в къщи с мъжа ми сме изрязали шаблончета - кръгче, квадратче, триъгълниче и т.н. Необходимо е само едно фенерче - и вечер преди да заспим ги прожектираме на тавана на детето - хем занимателно, хем образователно. Сега мъжът ми разучава фигури от "театъра на сенките". Смятам, че по този начин се развива фантазията на детето ...

Вероятно ще има "спящи деца", които ще престанат да спят. Вярно е, че  родители има всякакви, но надявам са малко ще са тези, които ще се оплачат, че детето им е научило нещо ново. Все пак това не е като да лакират ноктите на дъщеря ти или да я гримираят, което чувам в някои "ДЕТСКИ заведения" се прави.

Сигурна съм, че вие като специалисти, ще измислите и много други подобни занимания, чрез които децата няма да бъдат насилвани, няма да си завиждат едно-друго, няма да се делят на групи, което както стана ясно не може да стане по обективни, законодателни, "личен състав" причини ..... Причини могат да се измислят много. За мен важното е да се мисли креативно, а не деструктивно.

Бих се радвала също така да прочета тук мнението на специалистити, защото, признавам не съм магистър по детска психология, макар че чета много, тъй че може и идеята ми да не е издържана.

 Благодаря за вниманието на всички изчели пост-а ми. Ще се радвам, ако някой от вас приложи идеята ми.

24.02.2008 iv_2007

Profile

Изцяло подкрепям мнението, че сънят е изключително необходим за децата на тази възраст. Друг е въпросът, че той е необходим и на възрастните, но за съжаление не можем да си го позволим. В случая аз бих се доверила на учителите от детската градина, защото те наистина имат опита и знанията за това. Човекът е съвкупност от много сложни биологични системи, които ние трябва да познаваме за да можем да опазим по-дълго време. Тъй като това е много трудно и обширно знание е най-добре да се доверим на хора запознати в детайли с изграждането на спокойна и уравновесена личност от най-ранна възраст. Ако можем да се доверим на учителите си (тъй като със знанието си те ни водят към правилен живот, или поне така искаме да бъде), няма да има нужда от религия, която да ни успокоява с проповеди.

24.02.2008 dida70

Profile

galinadimieva ,добре дошла в нашия форум!Искрено вярвам, че нещата вървят добре когато има  сътрудничество и от двете страни- родители и учители.Ще се радвам да чета мненията ти  Yes