За историята като за история

Публикувана на: 07.12.2007, от kr_bozhinov
Кoментари:22

 

[quote user="koleva"]

[quote user="kr_bozhinov"]Знаете ли че говорих с трима историци-те ми казаха че цар Борис 1 бил княз?!!?!?-[/quote]

 

Много смело се изказвате по теми , по които не сте подготвен.Посочете кой исторически извор дава сведения за царска титла на Борис I ?

[/quote]

 

 

Интересна интерпретация на изворовата база.  Може би стремежът за оригинална мисъл на някои моменти е прекален, но по-важно е според мен да си зададем въпроса каква полза ще има за самосъзнанието на българина в сегашното трудно положение, ако бъдат развенчани (дори и това да е с основание) някои от считаните за велики владетели от миналото му?

 

Наскоро гледах филма Борис а после четох един учебник за кандидат-студенти по история щото ме заинтригува един въпрос.

Сигурно се сещате за събитията около края на царуването на Борис-Михаил. Според най-популярната версия, той се оттегля в манастир, и оставя първия си син Владимир-Хръсате да управлява. Обаче по някаква причина нещо става и Борис-Михаил се връща, ослепява Владимир-Хръсате и слага за наследник Симеон (третия си син) който до този момент е готвен за църковна кариера.

Нарочно пиша "по някаква причина нещо става" горе защото наистина не съм наясно доколко историците са сигурни какво точно е станало през този доста интересен период. Как така един владетел (Борис) ще се оттегли доброволно, после какво би го накарало да се върне, че и да успее да премахне действащия княз, било то и негов син. Още повече, че в описът на живота му, направен през 11 век се споменавало, че синът му се е поминал, т.е. не се казва точно как... Та се интересувам с какви точно източници разполагаме за този период, и съвсем ли сме сигурни в тази случка и обстоятелствата.

Има и един друг въпрос който поражда съмнение: зашо Борис-Михаил оставя на престола третия си син, Симеон, а не вторият му син Гаврил. Гаврил само си седял и гледал мирно как са му прескочили правото да царува? И тук никакъв коментар не съм намерил в учебниците. Всличко ми изглежда без всякаква логика.

Единственото обяснение което мога да се сетя е, че Борис по някаква причина е имал толкова силен авторитет в двореца, че даже и да се е оттеглил, никога реално не е слязъл от престола и при първия случаи когато нещо не му е харесало е събрал лоялните за него хора и е махнал Владимир-Хръсате. Това, обаче при положение, че Владимир-Хръсате изобщо е царувал. А може би Борис се е разболял психически (известно е от въпросите му към папата, че е бил разтревожен от многото грехове които бил направил докато царувал, примерно изтребването на боилите) и затова е отишъл в манастир. Като се е почувствал по-добре, или когато обстоятелствата са го предизвикали, се е върнал, и се наложило да махне Владимир-Хръсате със сила. Ама пак защо не е сложил Гаврил за цар? Да не би Симеон, като добре трениран духовник, да е имал авторитет над Борис, имайки пред вид старостта му и терзанията за греховете му?

Някой знае ли??!?!?

И така, нека да насоча вниманието ви към следния абзац:-

....."Огромните заслуги на княз(княз е славянска титла=на принц!??!) Борис-Михаил получават признание дори НА НЕГОВИТЕ СЪВРЕМЕННИЦИ-едно твърде рядко изключение за скептичната природа на българите/б.м.-Признавам ! От своя страна Църквата НЕ САМО ГО КАНОНИЗИРА, но и му дава титлата цар, която с легитимно осонование носи едва неговия внук Петър"....

Този абзац напълно заслужава вниманието ни....ЗАЩОТО НИЩО ОТ ТОВА КОЕТО НАПИСАНО НЕ Е ВЯРНО !

1/ Приживе и векове след смърта си Борис остава в българската историческа памет с признанието, че е покръстил България НО И С НЕГОВИ ДВА НЕПРОСТИМИ ГРЯХА от гледна точка на религиозния и светски светоглед и морал, и интересите на държавата и църквата КОИТО НЕ ПОЗВОЛЯВАТ КАНОНИЗИРАНЕТО МУ ПРЕЗ ЦЯЛОТО НИ СРЕДНОВЕКОВИЕ !

2/ Не българската църква, а друга е причината в някои исторически паметници той да се явава с титлата цар която той никога не е притежавал според някои, като узурпатор на българския трон.

Кои са тези два НЕПРОСТИМИ гряха на Борис, и някога И СЕГА не позоволява Борис да бъде канонизиран.

Грях първи-При потушаването на бунта през 865 или първата половина на 866 г.Борис ИЗБИВА НЕВИННИ ДЕЦА !

Как са оценяли съвременниците му този грях, за който Борис всуе се мъчи да получи опрощение от църквата с нощни молитвени бдения и носене на груба власеница проличава от колкото вежливо-тактичната, толкова и изрично негативна оценка на това деяние от папа Николай в неговите отговори от есента на 866 г:-
......"но това/потушаването на бунта-б.м./във всеки случай НЕ Е ИЗВЪРШЕНО БЕЗ ГРЯХ И НЕ Е МОГЛО ДА СТАНЕ БЕЗ ВИНА ОТ ВАША СТРАНА щом поколението, което не е участвувало в замисъла на своите родители и не е било изобличено че е вдигнало оръжие против вас Е БИЛО ИЗКЛАНО НЕВИННО заедно с виновните"

Грях втори-Борис преминава през 870 г.от Рим към Константинопол по доста по утилитарни причини, които имат малко общо с цялата помпозно-витиевата псевдоисторическа лимонада на В.Гюзелев в книгата му" Княз Борис І"от 1969 г.
Какво имам предвид ?
1/ За причините. В една друга тема историка Божидар Димитров май споменава, че Борис заема българския престол КАТО ЕЗИЧНИК през 854/855 г. ЧРЕЗ ПРЕВРАТ И НАСИЛИЕ./Тълкувание Данилово ХІ-ХІІ в/.в една страна в която има дотолкова силна християнска традиция, че вече има поне двама християнски владетели през първата половина на ІХ век-Омуртаг и Персиан.

И съпротива срещу узурпацията на Борис до покръстването му през 864 г.е била както по линия на нелегитимноста му като владетел, така и защото е езичник.
След покръстването му тази съпротива продължава, но не като реакция срещу покръстването му както излиза по сведението на Регинон и други късни извори, а защото за другите знатни родове, които имат право върху престола и отдава приели вярата Христова, е ясно, че покръстването на Борис в една значителна степен е маньовър с който той иска да утвърди владетелския си статус в т.ч. и чрез игнориране на българската наследствена сеньориатна традиция.

Това проличава поне от два СЪВРЕМЕННИ ИЗВОРИ ОТ СЪВРЕМЕННИ АВТОРИ.
Единият от тях," отговорите" на папа Николай ни съобщава причината за бунта от 865/866 г.-бунтовниците,вече покръстени въстанали,не срещу покръстването а защото Борис "не им дал добър закон"..и искали да си поставят друг цар.
Вторият пък ни съобщава за истинската причина за възвръщането на Борис към Константинопол през 870.Ето какво пише по въпроса, лично присъствувалия на събора от 869/870 г.Анастасий Библиотекар:-
...А българският княз(нормално е так да го нарича визяантиец, чиято цел е да го принизи като някакъв си регионален владетел) не могъл повече да понася протакането на желанията И ПОДБУДЕН ОТ СЛУЧАЯ С ДЕЦАТА НА ТЕОДОРА, КОИТО ЕДИН СЛЕД ДРУГ ЗАМИСЛЯЛИ ДА СИ ЗАГРАБЯТ ЗАЕДНО ВЛАСТА, изпратил при гръцкия император етк.....

Може ли да има друга алтернатива, това обяснение-екскурс на А.Библиотекар, към събития във византийскатата династична история от 856-867 г.приключили с възшествието на адрианополския селянин Василий І, освен това, че именно страха за престола е принудил Борис да се обърне към Константинопол ?
Страх от възможен инспириран от Византия преврат на отдавна и наскоро покръстени знатни боили, което би го лишило от възможноста да ползва новото средство за укрепване на личната си власт с което разполага от 864 г.-християнството !

Очевидно така е било, след като отглас от това намираме в сведението на иначе неизкушения от българския политически живот А.Библиотекар с неговия намек за съдбата на последните легитимни представители на аморейската династия-Михаил ІІІ и сестрите му Текла, Ана ,Анастасия и Пулхерия решително и тотално отстранени от узурпатора Василий І на 23 09 867 г.

Но било, каквото било, нека насочим вниманието си към резултата от възвръщането на Борис и България към лоното на православието през 870 г.
Въпросът е следният-каква е била територията на Българската империя( империите се владеят от императори нали J) към 870 г.?
Признавам, че напоследък понаучиха нещо и се отказаха от пъпосъцерзателния поглед на Златарски към православието, славянството и Византия, та за това вече не пишат за България като голяма славянска държава(затова и тилата до този момент се пишеше княз), а за обширната Българска империя, която към 870 г.се разпростира върху половин днешна Унгария, цяла днешна Румъния,цяла днешна Сърбия,час от Хърватска и т.н.да не изброявам територии на юг от Дунав.

Това е добре ! Но защо не се сещат за това в кой диоцез попада голяма част от гореспоменатите територии, та най-после да стигнат до истината за историческото престъпление на Борис І извършено на 4 март 870 г.-ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е НЕГОВОТО СЪГЛАСИЕ ЕДИННАТА ТЕРИТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ ДА БЪДЕ ПОДЕЛЕНА В ЦЪРКОВНО ОТНОШЕНИЕ ПО ГРАНИЦИТЕ НА ДИОЦЕЗИТЕ НА РИМСКАТА И КОНСТАНТИНОПОЛСКАТА ЦЪРКВИ !

С други думи на 4 март 870 г.се залага една лесновъзпламенима мина срещу интересите на Българската империя, която ведно с въздействието на други фактори, само след няколко десетилетия ще доведе първоначално до подчиняването на българския владетел на феодалната върхушка/927г./ а в последствие до покоряването на България и изчезването й от историческата сцена.
Но темата за това историческо престъпление е толкова обширна още на историкофактологично равнище, че не тук е мястото тя да бъде изложена .

Това което е важно за нас в случая ,е че сведенията за Борис от ВСИЧКИ средновековни исторически извори показват отношение към него което може да бъде обяснено САМО В СВЕТЛИНАТА НА ТЕЗИ ДВА НЕГОВИ НЕПРОСТИМИ ГРЯХА-

1/ Асеманиевото глаголическо евангелие, което е препис от археотип от 925-946 г.В него, нито на 2 май, когато почива Борис, нито където и да е другаде в черковната календарна година се отбелязва паметта на Борис.ТОЙ ПРОСТО ОТСЪСТВУВА КАТО КАНОНИЗИРАНА ЛИЧНОСТ !
Иначе в синаксара си ги има Кирил, Методий и най-важно-починалия по-късно от Борис, Св.Климент Охридски.
Та дори има и приписки,вече на кирилица, посветени на канонизирания след смърта си патриарх Николай Мистик/+925 г/ и Св.Петка, което показва, че в по-късни времена в синаксара е имало промени...но отново на никой не му иде на ум да впише в него "светеца"Борис І.

2/ Приписката към Бориловия синодик от 1211 г.В нея около 350 години след покръстването на България Борис се представя като Покръстител на България
НО НЕ И КАТО СВЕТЕЦ ! Там светец е само неговия внук Петър подобаващо наречен....."Петър цар СВЕТИЯ внук негов/на Борис-б.м./

Същото е и в апокрифната книжнина.В т.н.Българска апокрифна летопис/ІІ половина на ХІ в/, се отдава дължимото на покръстителската мисия и продължителното монашествуване на Борис.НО ОТНОВО НЕ Е ПРЕДСТАВЕН ЗА СВЕТЕЦ
.Светец отново е неговия внук Петър.




Време е за края в който мисля ,че логично следва да завърши със следната оценка на тези писания в учебниците-отживели времето си митологеми, идеологеми и фалшиви историографски схеми които съвкупно представляват измислената история на България.

Другия извод е че в ако очакваме новото съдържание на учебниците да е по-добро и да ни  се предложи ИСТИНСКАТА история на България, очаквайте тази история най-вероятно ще бъде псевдонаучен качамак забъркан от стари "академични"и нови дилетански митове.

Прочие какво ли вече може да ни изненада в страната на тиквите ?

 

 

Лек, доходен и на вас ден

 

      П.С. Повече информация ще намерите тук

Коментари 22

04.09.2008 koleva

Profile

Като минимум, за да си изясниш някои неща около Априлското въстание, бих ти препоръчала да прочетеш следното :

Косев,К.Жечев,Н,Дойнов,Д.История на Априлското въстание 1876, С, 1986 и разбира се, Стоянов,З.Записки по българските въстания.

 

04.09.2008 Eli_83

Profile

  Ох..любимата ми тема! Исках като последно да напиша за едно много интересно съвпадение на числа! Става въпрос за математическата истина в изречението " Турция ще да падне"! Като се обърнат буквите на идеалното изречение в църковни излиза 1876! И така, Турция ке падне! Ке падне тя именно през 1876г! Който и да е открил това нещо...хиляди томове книги да бе изписал не би могъл да разпали така огъня в сърцата на българския народ!

 т=300                                      к=20                                    п=80                                     

 у=400                                      е=5                                      а=1                                                                                

 р=100                                                                                 д=4                                                                                

 ц=900                                                                                 н=50                                                                                 

 i=10                                                                                    е=5

 а=1                                                                                

05.06.2008 kr_bozhinov

Profile

малка реконструкция, идея на ....според мен де

Това е босненската пирамида за която споменах другаде във форума

 

"......Босненският археолог Семир Османаджич в интервю за "Асошиейтед прес" е предпазлив в заключенията си, но разказва, че според предварителните проучвания древна цивилизация - вероятно илирите от бронзовата ера, са оформили естествен хълм във формата на пирамида. Хълмът е висок 646 метра и според Османаджич има "всички елементи" на изкуствена структура: "четири перфекнто оформени склона, ориентирани към четирите посоки на света, равен връх и входен комплекс".
До момента в Европа не е открита нито една пирамида, както и няма доказателства, че някоя древна цивилизация се е опитвала да построи такава.
Османаджич е прекарал последните 15 години в изучаване на пирамидите в Салвадор, Мексико и Перу, а сега подозира, че подобна структура съществува в родината му....."

"......Османаджич вярва, че пирамидалната структура е дело на илирите, които са обитавали Балканския полуостров много преди славянските племена. За илирите се знае малко, но археологът предполага, че тяхната цивилизация е била много по-напреднала, отколкото експертите смятат.
Антрополозите твърдят, че в долината на Високо има следи от човешка дейност от преди 7000 години....... "

".....Според фондация "Археологически парк: Босненската пирамида на слънцето" проучванията на хълма ще започнат на 14 април т.г. и ще продължат до края на октомври. Вече няколко известни археолози от Австралия, Шотландия, Ирландия, Австрия и Словения са потвърдили участието си в проекта......"

".......Археологът Мирко Бабич, директор на музея „Семберия“, каза след първото си посещение на разкопките на Босненската пирамида на Слънцето, че “няма унищожаване на средновековен град или неолитен некропол” и че към проекта е подходено професионално......."

".....На 18 май отговорен представител на Фондацията на босненските пирамиди каза, че египтянинът Али Абд Алла Бакарат, представен като експерт от египетската агенция за природни ресурси, твърди, че босненските пирамиди имат сходства с известните пирамиди в Гиза......"

"...."This is definitely not a natural formation," said geologist Nadja Nukic....."

".......According to anthropologists there is evidence of 7,000-year-old human settlements in the valley. German archaeologists also recently found 24,000 Neolithic artefacts one metre below ground...... "

"......Германски археолози откриха в долината 24 000 неолитни артефакта само на 1 м под земята. Градът е бил столица на Босна през Средновековието, а хълмът Височица е бил кралската крепост. Под нея има пластове от илирите и остатъци от римски наблюдателен пост......."

".......Босненските археолози работят заедно със свои колеги от Египет. Изследователите се надяват да открият каменни плочи, който са стъпалата на пирамидата. Конструкцията съвсем точно е ориентирана по четирите страни на света и има квадратна основа с големина 400 х 400 метра и височина около 220 метра. Учените се уверени, че двата хълма-пирамиди са били изградени от хора и смятат да направят подробен анализ, за да изяснят от кого и кога са построени....... "

"......Представяйки резултатите от няколкомесечните си геоложки и археологически изследвания в местността Високи, Османагич каза, че под сегашния хълм Височица се крие стъпаловидна пирамида на около 12 000 години. Османагич, който през последните 15 години е проучвал интензивно пирамидите в Америка, Азия и Африка и е написал няколко книги за това, казва, че след първите проучвания в местността Височице е сигурен, че е открил първата пирамида в Европа, която много прилича на пирамидите, открити в Южна....... "

"......Досега под земните пластове археолозите са открили павирано плато, входове към тунели, а така също и големи каменни блокове.
Сателитни и инфрачервени снимки разкриват още два по-малки хълма с формата на пирамида в долината Високо. Миналата седмица спасителни екипи от близките въгледобивни рудници влезли в тунел, за който се смята, че е част от цяла подземна мрежа, свързваща трите хълма. Те били последвани от археолози, геолози и други специалисти, които по-късно се върнали, за да заявят, че тунелът със сигурност е дело на човешка ръка. Разкопките край градчето Високо, намиращо се на около 30 км северозападно от Сараево, ще продължат около шест месеца. Очаква се в средата на май от Египет да пристигнат двама експерти по пирамидите...... "
(2007 годнна февруари-бел. дипл.инж. Кр_Божинов)

Ето нещо за пирамидите в Европа.

Оставям настрана доколко всичко, което някой определя за пирамида е такова, но тази от Рим(няма нейна снимка тук), например, е много известна - типично египетско влияние в античния мегаполис.

За пирамидите въобще има доста спекулации...

Сигурен, че за повече от тях сте чували :)....

Но само бих искал да ви припомня една, която на мен ми направи впечатление на 08 септември 2003, публикувана от Reuters

"Върховният съвет по древното наследство на Египет отново опроверга изявлението на британския археолог Джоан Флетчер за находката на мумията на древноегипетската царица Нефертити (Reuters) . По думите на главата на съвета Захи Хавас, останките, които е изследвала Флетчер, принадлежат не на 35-годишната царица, а на неизвестен младеж. Както съобщил Хавас, Нефертити е била майка на шест деца, а при изучаването на строежа на намерения скелет не били открити никакви следи от бременност. Що се отнася до обеците в ушите на мумията, те по никакъв начин не доказвали, че останките принадлежат на жена. По думите на Хавас, в Древен Египет обеците били обичайно украшение, което дори било по-разпространено сред мъжете.

В края на август Хавас нарече заявлението на Флетчер “абсолютна лъжа”. Върховният съвет по древното наследство на Египет прие решение да преустанови работата на британската археологическа експедиция позовавайки се на това, че Флетчер е нарушила правилата на научната етика, приети в Египет.

Нефертити е била съпруга на фараона Ехнатон (Аменхотеп ІV), който е управлявал приблизително през 1365 - 1348 г. пр.н.е. Ехнатон за пръв път в историята на човечеството се е опитал да въведе монотеизма в религията, установявайки култ към бога слънце - Атон. Нефертити е вземала активно участие в религиозните реформи на мъжа си и се е смятало, че е сред най-влиятелните царици на Древен Египет.

По всяка вероятност след смъртта на Ехнатон и Нефертити, повечето изображения и записи за тях са били унищожени. В берлинския музей се съхранява намерения, през 1912 г. в Амарна, скулптурен портрет на царицата, изработен от неизвестен художник. "

 Лека, опознавателна вечер и за вас

30.05.2008 Eli_83

Profile

 Здравей, Ив!Smile

  Аз лично не зная да са направили нещо стойностно! Гледах филмът за възродителния процес, който излезе преди няколко години, но....по-добре да не го коментирам!Sad


  Да ти кажа честно за голямо съжаление се оформя нещо като криза в българската историческа наука! Има сериозни опити за фалшификация на някои събития!  Казано с една дума- стават страшни неща!Sad

  В случай, че срещнеш трудности свързани с регистрацията в замунда ме питай!Smile

  Чао и до скоро!
 

30.05.2008 iv_2007

Profile

Благодаря за идеята Ели. Ще потърся непременно. От един ученик имам и "Краят на песента".

Дали се снимат нови исторически филми у нас? Confused

30.05.2008 Eli_83

Profile

 Здравей, Ив!Smile Имаш предвид "Борис І- І част- Покръстването"! Направи си регистрация в zamunda.net в случай, че нямаш, а това е линкът към него!

  Чао и приятно гледане!Wilted Flower

   http://zamunda.net/browse.php?search=%E1%EE%F0%E8%F1+%B2+%B2+%F7%E0%F1%F2+%EF%EE%EA%F0%FA%F1%F2%E2%E0%ED%E5%F2%EE&cat=0&incldead=1

28.05.2008 iv_2007

Profile

Историята е нещо много интересно, разказана от добре запознат човек. За съжаление върху нея винаги оставят отпечатък управляващите. А и истината винаги има няколко страни. Харесва ми да научавам исторически факти пресъздадени чрез филми. Един от тези силни (според мен) филми е Княз Борис I - Михаил. Откъсът, който намерих е твърде кратък: http://www.vbox7.com/play:2e206cfe Ще се радвам ако някой може да даде препратка към целия филм.

Друг филм, макар и не свързан с българската история "Шифърът на Леонардо" също ми направи много добро впечатление, особено като начин на пресъздаване на самото произведение.

 

27.05.2008 Eli_83

Profile

Снощи нямах време, но сега искам да добавя и още нещо!Smile

   Повод за формиране на подобно правителство е и Гръцко-турската война! През март 1919г. гръцки войски завземат Измир и извършват пограм над турското население! Но в Анадола се появява Мустафа Кемал паша, който трябва да укрепи турската войска. Знаеш, че той се обявава против султана и получава подкрепата на Александър Стамболийски. България приема на своя територия разбитата в Източна Тракия от гърците турска войска и  десетки хиляди бежанци. Също така А. Стамболийски им позволява по-късно да заминат за Мала Азия и да продължат борбата. Освен това България тайно доставя оръжие и боеприпаси на кемалските войски. Всъщност каква е била причината за тази помощ, която България оказва?? Истината е, че А. Стамболийски е хранил надежди, че след като Гърция загуби войната, България ще може да възстанови своите права в Западна Тракия и ще има отново излаз на Егейско море. 

   Така, че военните доставки, военните съюзи се изграждат на основата на конкретните интереси в конкретен момент.Smile

    Чао и до скоро! Радвам се, че има хора, които се интересуват от предмета ми. Имаш интересни гледни точки и се стараеш /дори го постигаш чудесно/ да разбереш историята, а не просто да я четеш и зубриш! Браво! Браво!!!Smile

26.05.2008 Eli_83

Profile

  Здравей, Краси! Подхващаш интересна тема, която е доста обширна, дори да имаме възможността да седнем на маса и да приказваме цяла вечер...пак няма да я изчерпим! Но ще се опитам кратичко да се включа в темата!

 За мен този съюз не е толкова уникален! След Балканската война България е ограбена от своите бивши съюзници и Румъния! Близо 1 000 000 българи остават в териториите, окупирани от сръбски и гръцки войски! В тези земи българското учебно дело е подложено на жестоко унищожение, като стотици български учители лежат с месеци и години по затворите, а много от тях са били е дори и убити! А какво правят румънците след като заграбват Южна Добруджа? Българските училища, които до 1912г. възлизат на 275, са затворени! Близо 25 000 деца нямат право да учат родния си език и са принудени да посещават румънски училища! А на 1 април 1914г. румънският парламент приема "Закон за устройството на Нова Добруджа", като по този начин голяма част от земята е отнета от българското население! Също така през август 1916г. румънските власти изпращат на заточение близо 25 000 българи, като голяма част от тези хора умират от студ, глад, болести. От друга страна сме свидетели на пограма над българите в Тракия, извършен от турците и то по доста.... брутален начин. Това е така, защото в края на Балканската война отношенията между съюзниците се изострят, като в резултат българското командване започва да прехвърля войски и да ги съсредоточава срещу Сърбия и Гърция. В резултат българското население /основно жени и деца/ в Тракия остава незащитено. И така две седмици след започването на Междусъюзническата война над беззащитните хора се нахвърлят пълчищата, предвождани от Енвер бей. Извършени са нечовешки и зверски жестокости надминаващи дори ужаса от Батак. 

   При такива условия личи, че на Балканите няма приятели...има само интереси. Създават се съюзи и те съществуват кратко, само докато има нужда от тях. После същите тези, участвали в съюза жестоко се избиват помежду си. Така, че особено тук, на Балканите...всичко е уникално!

 

26.05.2008 kr_bozhinov

Profile

 

Да били сме под турско РОБСТВО.Angry

5-века са ни били, убивали, изнасилвали жените ни, взимали децата за кръвен данък...AngryAngryAngry

За турците ние сме били РАЯ.Angry

Има обаче някои странни случки в историята ни, за които май много много не се говори.

Колеги, със следващите редове аз бих искал да Ви провокирам за ОТГОВОРИ, които не можах да намеря.....

.........Има един уникален факт в историята на Балканите, до­сега е премълчаван или споме­наван под сурдинка от нашен­ските, пък и от комшииските историци. Това е образуване­то на западнотракийско пра­вителство на 25 май 1920 г., съставено от българи и тур­ци. Тогава съюзници в Първа­та световна война, и двете страни - България и Турция, са жестоко порязани от Ньойския договор и другите следвоенни споразумения между Ве­ликите сили, целящи наказва­не на победените страни.

Основната причина за странния съюз са както винаги държавите победителки. Главният повод за този почти невероятен по своята същност исторически акт е реше­нието на международната конфе­ренция в Сан Ремо, Италия (19-26 април 1920 г.), Тракия да бъде предадена на Гърция. Макар че от освобождението на България от турско робство са минали едва 42 години, неправдата сближава бе­ломорските българи и турци.

В тракийското село Караач от 2 до 5 май с. г. се провежда съве­щание между представители на двата етноса. Накрая е подписан протокол за съвместни действия, съдържащ 5 точки:

1.  Да се иска автономия на цяла Тракия.

2. Официални езици да бъдат турският и българският.

3. Режимът в автономията да се определи окончателно от местното българско и турско на­селение чрез референдум, про­веден от временно правител­ство, сформирано от българи и турци.

4. С общи усилия да се окаже въоръжена съпротива на гръцка­та окупационна армия.

5. Към края на май 1920 г. на съвместен конгрес да се избере временно правителство и да се вземат конкретни мерки по орга­низиране на въоръжената борба.

Конгресът на делегатите от Тра­кийското Беломорие се провежда от 25 до 30 май в дъбравата до село Химитли, Гюмюрджинско, и избира правителство на Западна Тракия с министьр-председател Тевфик бей. Повечето от мини­стрите са турци, но има и трима българи - Страшимир Дочков - ми­нистър на търговията и индустри­ята, Вангел Георгиев - министър на пощите, телеграфа и земеделие­то, и Коста Георгиев - министър на пътищата и железниците.

Най-важните и повечето мини­стерства са за турския етнос, но това се дължи на обективното об­стоятелство, че Беломорска Тра­кия е почти обезбьлгарена след турските кланета и изселническата вълна през балканските войни. В нея живеят около 30 000 бълга­ри и повече от 100 000 турци. Освен това в Източна Тракия е дислоцирана армията на Тайяр паша, която наброява 22 000 войници и 800 офицери, 62 оръдия и 47 картечници. В същото това време правителството на Ал. Стамболийски, наплашено от жестоките санкции за победените, категорич­но заявява, че няма да подкрепя въоръжената съпротива на българите в Беломорието.

Дуалистичният кабинет веднага сформира армия от 30 дружини с  един главнокомандващ Али Фуад бей, който е и министър на войната и ревностен застъпник на разбирателството между българи и турци. За командири са назначени опитни български и турски офицери, ; които повеждат на бой отряд от ; 2000 бойци с 14 картечници и 5 оръдия. В планинските райони на Западна Тракия - Димотишко, Софийско, Ференско, Карааачко и Дедеагачко, пламват ожесточени сражения с гръцката армия, под­крепяна от англо-френски части.

Срещу превъзхождащия в жива сила и бойна техника противник българо-турските дружини нямат сериозни шансове за успех. В края на юли основните военни сили и правителството начело с премиера Тевфик бей се оттеглят с бой в България, където са депор­тирани(уж де) от местните власти в североизточните части на страната.

Така приключва съществуване­то на първото в политическата история на Балканите двуетническо правителство, което остава на власт около два месеца(слава богу бих казал аз!?!?).