Отговорността ми като учител

Публикувана на: 06.12.2007, от Anikolova
Кoментари:12

Виждам, че на много хора не им е ясно, в какво се състоят задълженията ни като учители и произтичащата от тях отговорност. Нека да поговорим за това! Аз ще започна, а вие можете да продължите.

Като учител съм длъжен:

Да познавам добре материала, който преподавам и да се информирам непрекъснато за новости в своята област.

Да търся за всеки конкретен урок подходяща техника за преподаване на материала или за упражняването му.

Да се подготвя за часа, да осигуря допълнителни материали, ако е необходимо, да ги набера, сглобя, копирам  на ксерокса в училище и т.н.

Да изпитвам редовно учениците, съобразявайки се с минималния брой оценки в наредбата.

Да оценявам справедливо не старанието, не отделения труд, а конкретния показан резултат, за да не давам повод за подозрения в субективно отношение.

Да подготвям контролни, тестове и класни, да ги проверя до 2 седмици след събирането им, да напиша коментар на всяка работа, да коментирам и в клас общия резултат, да аргументирам устно оценките.

Да водя изрядно материалната книга, дневника, бележниците, личните дела, да пиша справки за успеха и отсъствията, да пиша информации в края на срока и още цял куп спешно изникващи проблеми от административен характер.

Да приемам стоически  приятелското или свадливото отношение на родители, които ме търсят в къщи или в училище, за да ми обяснят, че точно тяхното дете се нуждае от специален подход и аз трябва да го намеря, дори и самите те да не са се справили с това.

Да преглеждам като криминолог извинителните бележки и ако се усъмня да изтърпя истерии или нечия обида.

Да се обадя на родителя /който не ме търсил поне от година/ от собствения си телефон, ако детето му редовно отсъства и да приема философски думите ” Не знам какво става. Досега не сме имали никакви проблеми с Х.”

Да изтърпявам с каменно лице или ако може с усмивка внезапните нервни избухвания, ехидни забележки, вулгарни изказвания, клоунски изпълнения, че дори и сексуални попълзновения на деца с бушуващи хормони.

Да изглеждам винаги добре, да нямам бримки, скъсани копчета, размазан грим или да не съм облечена с демодирани дрехи, за да не давам повод на учениците да се занимават с външния ми вид, а не с урока до края на часа , че и срока.

Има още много. Хайде, сега сте вие!

Коментари 12

17.12.2007 anilenas

Profile

  Idea Честит първи сняг, колеги! С удоволствие "поемам отговорността" за него! Толкова е красива бялата му дреха! Дано стане по-бяло и в душите ни!Idea

08.12.2007 Anikolova

Profile

user: mimi70

бих допълнила, че ние сме учители навсякъде и трябва да не го забравяме и най-силното ни оръжие е личния пример. Някои го забравят това.

Преди години ми казаха, че съм била много интелигентна за учителка. Това не трябва да се случва.

Говорейки от първо лице говоря от личен опит и за себе си. Но и не съм толкова надменна, че да се мисля за нещо повече от мнозинството учители. Защото познавам твърде малко учители, за да правя генерални изводи, както си го позволяват други. Сред моите колеги и сред учителите на сина ми повечето са добри  преподаватели, които се отнасят съвестно към работата си. А и човек не бива да вярва безрезервно на всяко твърдение, било то и ласкателно. Това все пак е мнението на конкретен човек и не може да бъде меродавно. Кое те прави така сигурна, че друг не би казал точно обратното? Не можем да очакваме всички ученици, всички родители и всички началници да ни харесват, нали? А нещо встила ти на изказване в този форум ме навежда на мисълта, че се обръщам към човек, който вече не е учител. Твърде от високо, твърде общо се изказваш. Е, може и да греша.

 

08.12.2007 sv_damyanova

Profile

Ако всеки, без значение дали говорим за учители, директори, политици, родители, учиници и т. н. поеме своята отговорност, нещата не само в образованието, но и обществото ни ще бъдат по-добри.

Факт е, че на учителите се вменяват отговорности и вини, които са твърде далече от професионалните задължения, колкото и да разтегляме прословутия морален аспект на работата.

 

 

08.12.2007 anilenas

Profile

Безспорно е така. И е казано в 1л. ед. ч.,което е достойно и честно. Но истината е , че поради очевадните проблеми в образованието, се търси виновния. Него обаче го няма. Ако управлението е адекватно на реалностите, от гилдията трябва да си отидат доста хора, които случайно са там. Никой не иска да понася негативите от чужди грешки. Вече е неизбежно. Дано в това отношение решенията да са обективни. И не заради нас, а заради децата. Не мисля, че това е непостижимо. Публична тайна е истинската оценка за всеки педагог. 

07.12.2007 sv_damyanova

Profile

Вероятно няма толкова много професии, към които обществото да пресявява толкова много противоречиви изисквания:

-Учителят трябва да е справедлив;

-Едновременно с това човечен и снизходителен;

-Трябва да бъде строг с учениците си;

-Но и до бъде тактичен с всеки;

-Да пробужда дарованието у всеки, да отстранява педагогически грешки;

-Да прави профилактика срещу употребата на наркотици и да просвещава за опасността от СПИН;

-На всяка цена да спазва учебния план;

-При което по един и същи начин трябва да се отнася към надарените деца и към тези, които бавно схващат.

С други думи:

Учителят е десетобоец, който води група от елитни спортисти и инвалиди през мъглата в непроходима местност в североюжна посока. И то така, че всички да пристигнат, по възможност едновременно, на три различни местоназначения в най-добро състояние на духа.

 

07.12.2007 kr_bozhinov

Profile

user: crocsi

За всичко, което се случи и случва в държавата ни  все още никой не е поел тази отговорност !
Отговорна безотговорност-това е определението-живеем във вълчи времена, но засъжаление това е  кучешки живот(сем. канис).

06.12.2007 crocsi

Profile

Idea  Предходното изказване дава отговор на много въпроси . На  всякакви хораTongue Tied . Но ....Angry

Все пак , ако някой се чуди какво се търси  в поставеният " кръгов " диалого - прехвърлящ се монолог  ми се струва , че се   търси  изречението : " Поемам отговорността от мое и от  името на...... " !

 За всичко, което се случи и случва в държавата ни  все още никой не е поел тази отговорност !

Оставям по-нататък отговорите на Вас или .....Cool !

 

06.12.2007 Anikolova

Profile

user: koleva

Кой ще поеме отговорността за това, че българските ученици показват трагична липса на знания и неграмотност в международно изследване

Добре, ще продължа още малко. Какво още съм длъжна?

Да прегърна, когато се налага.

Да се скарам, когато се налага.

Да изслушам, когато се налага.

Да си меря приказките.

Да си признавам грешките и да не акцентирам върху грешките на другите.

Винаги да започвам критиката  с доброто у някого.

Когато някой не знае да му пиша 2, знаейки че ще си „измие ръцете” с мен пред родителите си и че ще твърди, че го мразя и съм злобна и вдаскалена.

Да обяснявам нещата от живота, когато родителите не са имали смелостта да го направят.

Да давам на детето аналгин, когато го боли глава и приятелско рамо, когато има сърдечна болка.

Да се правя, че не забелязвам колко са абсурдни някои заповеди и наредби и да направя всичко по силите си, за да ги изпълня.

Да работя в неприветлива среда, но самата аз винаги да съм приветлива и да забравя за всякакви лични проблеми.

Да се справям pro bono и със собствени сили с пропуските и противоречията в учебните планове.

И много важно накрая: Да приема със скромност и смирение похвалите, ако някой по случайност е оценил труда ми или да понеса цялата отговорност, когато нещо не се получи спрямо очакванията, въпреки че е редно отговорността за общия провал на нещо да се поема от хората с най-много власт в дадена сфера.

 

И ако понякога не можем да се справим с някое свое задължение, то е защото сме нормални и сме хора. Ще ни простите ли това?

06.12.2007 koleva

Profile

В същото това време обаче децата в начален курс бележат напредък и за  четвъртокласниците  се прави извод, че са образовани, а в осми - неграмотни.Как се получава така .Пропукването става май в основния курс на образование.И още нещо интерено има в това изследване.Между децата, които учат в елитни училища и тези, които учат в общообразователни училища зее пропаст.А и децата , които няма да станат лекари, учители, икономисти и т.н, трябва да бъдат научени на четмо и писмо.Така поне си мисля аз...

06.12.2007 sv_damyanova

Profile

Ако г-жа Колева пожелае, учителската гилдия да поеме отговорността за внезапно падналия сняг и задръстването на магистрала "Хемус"!Wink

Че в образованието има проблеми... "това го знае всяко хлапе"!Smile

Без ирония - обърнете внимание на периода, за който става дума. И без да търся извинения и оправдания - не смятате ли, че за този период доста неща в държавата ни се срутиха в пропастта?

А ако продължаваме взаимно да си прехвърляме отговорности и да си отправяме обвинения - Тунис, Йордания и Турция действително ще ни надминат!