ЧУЖДОЕЗИКОВО ОБУЧЕНИЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

Публикувана на: 30.11.2007, от mili
Кoментари:11

Колеги, ранното чуждоезиково обучение не е новост. Според мен, то е и нужно. Но,  дали формите и методите за това обучение във вашата детска градина са удачни или това е само форма за "имидж" на детското заведение и събиране на пари?! 

Коментари 11

09.06.2008 mimi70

Profile

Здравейте!

Ето един сайт, който е подходящ за деца-

http://www.starfall.com/

Успех!

09.06.2008 tinka_dobreva

Profile

И аз бих желала моето дете да изучава чужд език но къде?В населеното място където живеем няма такива преподаватели.Мога ли аз чрез мрежата да му помогна и как?Ако може помогнете ми!

24.03.2008 toniiv

Profile

Не съм учител по чужд език, но като родител съм на мнение, че в детската градина е рано да се учи чужд език. Моите деца започнаха да учат език в първи клас, но писменото изучаване започна едва след като се бяха научили да пишат българската азбука. Голямата ми дъщеря беше от първия випуск, изучаващ чужд език в първи клас. Купувахме учебници от Англия една година по-рано-тук все още нищо не се продаваше. Много съм доволна. И до ден днешен тя няма проблем с английския. 

Вярное, че малките деца са като попивателни. Те много бързо и лесно могат да научат всичко-стига да са мотивирани. Ами да ги пуснем на компютрите или да ги занимаваме със забавни задачи по математика-ще се справят и там. Надявам се гледахте клипчето с онова малко момиченце, което без проблем показваше толкова много държави  на картата на света.

Аз мисля, че в детската градина трябва да има повече време за игра. Кога ще играе детето-когато стане в първи клас ли? Не мисля.

24.03.2008 radivdani

Profile

   Проблемът според мен е в очакванията на родителите , които едва ли не , смятат ,че детето им ще проговори свободно английски например. Аз нямах такива очакванията , но резултатите накрая надхвърлиха многократно моите предположения. Аз съм много доволна. Синът ми има много солидна основа по английски език именно благодарение на обучението му в детската градина, за което безспорно най-голям принос има учителката .

24.03.2008 mili

Profile

 Моите впечатления са и то държавна и от частна детски градини. Считам,че много голямо значение има "усета" на самото дете към чуждоезиковото обучение. Едва ли при 2 пъти седмично по 30 мин. с 25 деца може да се научи чужд език. Разбира се, че зависи и от колегата!

27.01.2008 anilenas

Profile

   В нашето семейство отношението към чуждоезиковото обучение в детската градина се покрива напълно с вашето, колега radivdani. Оше в тази възраст се усеща нагласата към изучаване на езици. Тя ни подсказа, какъв да бъде избора ни на по-следващия образователен етап. Няма да бъде достатъчно да кажа/вече като педагог/, че в тази възраст се запаметява бързо и лесно. Децата са като попивателна, дори когато не притежават специален усет към езика. А това безспорно е полезно за бъдещето им на европейски граждани и граждани на света.Мнението на колегата Anikolova, която е специалист, потвърждава това.

27.01.2008 Anikolova

Profile

Чудесно! Учителката заслужава адмирации, а детето трябва да се възползва от усета си за чуждите езици. Дайте му възможност да учи и друг.

26.01.2008 radivdani

Profile

   Ще говоря от опит ,но като родител.

  Записах синът си на английски още във втора група с идеята не да научи език, а да разбере, че освен българският има и други езици. Незнам на какво се дължи / на методи ли или на обаянието на младата учителка/ ,но в четвърта група синът ми разказваше / подчертавам разказваше, защото не беше наизустено/ цяла приказка. Аз 10 години на какви ли курсове не съм ходила, а той /в момента е втори клас/ има по-богат речник от моя.

   НЕ съжалявам, че сме си давали парите, наистина.

28.12.2007 rotedrache

Profile

Здравейте!!!

Въпросът за ранното чуждоезиково обучение е тема на спор от години - да или не, помага или не???? 

Мога да споделя единствено мой опит, придобит в частна детска градина. За 4 години обучение в двуезична среда, децата научават достатъчно за да могат да комуникират в подготвителна група с немкиня, която не говори български - с елементарни фрази и изречения наистина, но не се и очаква повече за възрастта им.

Български и немски език се учат паралелно от 1-ва група и децата плавно свикват да използват и двата езика еднакво добре.

Wink  Весели празници!!!!

 

03.12.2007 Anikolova

Profile

Аз не съм преподавала в детска градина, но съм учител по чужд език и затова мисля, че мога да изразя мнение. За всяка възрастова група има подходящи техники на преподаване, за детската гррадина - също. Учат се отделни думички и изрази и много се повтарят по различни начини, докато децата ги запомнят. Трябва да се учат в конкретни комуникативни ситуации: например ако се учи представяне, децата трябва да се насърчават да си подадат ръка и да си кажат имената, да попитат нещо и т.н.. Това трябва да са реални житейски ситуации близки до малките. Песнички, картинки и други подобни помощни средства са изключително необходими. Проблемите идват май по-скоро от големите очаквания на родителите. Не можете да очаквате детето ви да знае толкова, колкото би научил средношколец или възрастен за същия брой часове. Иначе нека да учат децата. В никакъв случай не би им навредило, нали?