12 клас - ученици или кандидат-студенти?

Публикувана на: 29.11.2007, от sv_damyanova
Кoментари:76

Оказвайки се в 12 клас, нашите ученици изведнъж се променят. В промяната сама по себе си няма нищо лошо, но се заражда проблем. Става въпрос за присъствието в училище. Голяма част от тях ходят на частни уроци / повярвайте, не само при учители, но и при преподаватели-професори, доценти и т.н./. Училището остава някъде на заден план. Подготовката за кандидатстване става по-важна от оценките в училище и учителят е едва ли не длъжен да пише добра оценка, защото детето ще кандидатства!Confused

Или пък друга голяма група 12-класници смятат, че щом са стигнали до тук, няма нужда да се ходи на училище. На всяко хокане от страна на учител или класен, обикновено се отговаря:"Ама госпожо, какво искате? Ние сме 12 клас?"

Бихг искала да науча при вас има ли такъв проблем и как се справяте с него?

 

 

Коментари 76

25.04.2008 margomalinova

Profile

Абсолютно съм съгласна с теб Ани!

Учениците разбират къде може да се правят отстъпки от правилника и използват възможността да отсъстват!Ако го използват полезно за самоподготовка -добре, но в много случаи - спят.

Лично аз ще се почувствам обидена, ако учениците ми не посещават часовете ми,затова стпазвайки правилника ДОИ се опитвам да е ползотворно присъствието им в часа.

Имам наблюдения обаче, че на някои колеги им е все едно,стоят си в празните стаи и ако доиде някой ученик -дойде, ако -не ,все тая. Дават им някаква самостоятелна работа и като донесат -пищат им оценки.Не съм съгласна ,но контролната дейност върху работата на учителите се върши от директорите.След като на много от тях им е все тая-така да бъде! 

25.04.2008 anna pashova

Profile

Ако учителите в 12 клас успеят да мотивират учениците те ще посещават тяхните часове.Ако учениците знаят, че дори и да не посещават определени часове ще получатоценки ще отсъстват. Когато на учениците им се обясни предварително, че при отсъствия повече от 30% от норматива отиват на изпит по предмета няма да има толкова много отсъствия.

03.04.2008 megani

Profile

Още със започване на учебната година те се изявяват като абитуриенти. Ние учителите сме тези които трябва да им "напомним", че имат да извървят още една последна отсечка от своето обучение. Тази финална права е най-важна, защото най-лошото е да се спънеш и да паднеш точно преди финала.

01.04.2008 anilenas

Profile

   Никъде не стоят на едно място, дори когато не са в криза. Мисълта за бъдещето изключва застоя.

01.04.2008 margomalinova

Profile

 Колеги, не само нашето образование е в криза. Въпросите: какво , как и защо да се изучава разглеждат и в Америка.

http://www.johntaylorgatto.com/

01.04.2008 margomalinova

Profile

 Опитах се да ти изпратя отговор на посочения адрес млади човече , но се оказа , такъв адрес, който си посочил не съществува.

И моля, пиши на кирилица! 

25.03.2008 uchenik89

Profile
Az sam 12 uchenik staraq se da prisastvam v chasovete no samo prehvarliane na zloba ne stava nie sme gertva a vie nosite posledstviata ot prehoda za sagelenie sme tarpelivi i si traem uteshava me se vav foromi i kakvo li ne takiva sme vskeki narod zaslogava opravnicite se a vie postavia li li ste se na nashe miasto kakvo mogem da ochakvame nie v tezi vremena ????? Imame li badeshte az smiatam che ne prekaleno sme razlichni ili neodobni kyanakiev@yahoo.com za otgovor

21.03.2008 radivdani

Profile

user: vasilka ivanova

И все пак, учениците трябва да полагат зрелостни изпити по всички изучавани предмети в горния курс на обучение. Не смятам че оценката по български езики и още един учебен предмет е достатъчно основание за издаване на документ за зрелост - диплома за завършено средно образование. Това ще реши донякъде и проблемът със отсъствията на учениците от 12 клас.

 

  И аз смятам така.
 

20.03.2008 vasilka ivanova

Profile

И все пак, учениците трябва да полагат зрелостни изпити по всички изучавани предмети в горния курс на обучение. Не смятам че оценката по български езики и още един учебен предмет е достатъчно основание за издаване на документ за зрелост - диплома за завършено средно образование. Това ще реши донякъде и проблемът с отсъствията на учениците от 12 клас.

20.03.2008 Vladi_Kat

Profile

user: koleva

Искам да попитам: Ако от даден випуск 50 % не получат дипломи за средно образование,  за техните учители каква е атестацията и какви последиците.

Най-важният въпрос, който засягате - минимум.Мислите ли, че в момента в края на обучението в гимназията говорим за минимум.Аз лично не съм сигурна, че е минимум.

Стига сме съизмервали ученици и учители. Ние не сме равни, нито в знанията, нито в опита, нито като хора с отговорности. Това, че един 19 - годишен млад човек не се е справил с матурите, си е само негов и единствено негов проблем. Всеки трябва да поеме отговорност за себе си в един момент, знанието не е вода, която можеш да излееш и така да напоиш някого, знанието изисква винаги и персонални усилия. А колкото до това дали матурите са минимум, бих казала, че са по-малко и от минимум. Погледнете примерните тестове по БЕЛ - има обидно прости въпроси за един българин със средна интелигентност. Не приемам и подобни упреци за безхаберието на учителите, защото знам колко усилия полагам, за да не се провалят моите ученици, а вярвам, че има много като мен.