Лекарите, стоматолозите и здравното образование в училищата и детските градини

Публикувана на: 16.11.2007, от kr_bozhinov
Кoментари:5
НС гласува промените в закона за здравето, с които се връщат лекарите в училища и детските градини, което по същество не  нещо ново нали?Право да бъдат училищни лекари имат педиатри, лекари със специалност "Обща медицина". Общо практикуващите лекари също можели да поемат тези функции, но предвид това, че нормативът е 700-800 деца, тяхното натоварване ще е по-голямо. Бе  съобщено също, че във всяко училище ще бъде изготвен регистър на хроничните заболявания на децата. Поправките влизат в сила от 1 януари догодина(досега нямаше ли?!?!!?). Ако допълнителните средства бъдат отпуснати, базовата заплата на медиците, които работят в училищните кабинети, ще бъде съответно - 394 лв. за лекар и 244 лв. за медицинска сестра. Сравнете заплатите  с вашите колеги педагози L.

 

Коментари 5

07.01.2008 anilenas

Profile

   Добрата идея за обслужване на училищата с лекари и стоматолози е решена в практиката с много неясноти. Няма нормативни документи  уреждащи законово това така необходимо присъствие.

26.12.2007 crocsi

Profile

Cool Коледа е ! Шуми се  за какво ли не ! По този въпрос - мълчание!? Докато ,не дай БОЖЕ -не искам да го помисля или да го напиша!

Отварям очи - Коледата е Българска!No

19.12.2007 anilenas

Profile

   По-добре пенсиониран лекар, отколкото никакъв. Нямате представа , какво ходене по мъките е търсене услугите на Спешна помощ, когато детето е от друго населено място. След прегледа трябва да намериш средства за закупуване на лекарствата защото родителите са далече, а реакцията в някои случаи е нужно да е светкавична. Ако нещо непредвидено се случи междувременно, отговаряш лично. В болницата не поемат ангажимент да приемат детето. Оставаш при него, колкото е нужно. Не мислиш за работно време, а за това - да премине кризата. Съжалявам, ако звуча страховито, но това е от реалната ми практика.

   За финансирането не съм сигурна, че това е пътя.

27.11.2007 sv_damyanova

Profile

Абсолютно е необходимо в училище да има знаещ и можещ човек с медицинско образование. Присъединявам се към мнението на crocsi. Не стига, че съм учител, но и трябва да имам адекватни медицински познания и реакции, щото "отговарям за живота и здравето на ученика.

crocsi
crocsi

17.11.2007 crocsi

Profile

Yes Много хубаво попадение! Веднага ти казвам кой ще дойде да работи. Пенсионирани лекари , на мноооооооооооого отдавна! това вече се е случвало . Имаме опит в тази насока. настоятелството при нас ги сменяше като "носни кърпички" Един такъв доктор беше заверил фалшива медецинска бележка с диагноза : морска болест. Не е шега! Виждала съм я лично. В училище обаче трябват лекари от типа на тези в Бърза помощ ,разбиращи от всичко! Те обслужват не само учениците. Не забравяй учителите и помощният персонал при спешни случаи. Има решение на въпроса за заплатите. Половината е  тази ,която дава държавата и още толкова да дават настоятелствта! Да се добавя към заплатата на мед.сестрата. Всяка година се събират пари от учениците. В някои училища - всеки месец. Директора "съвременен образ на организатор " и председателя на настоятелството ще трябва да почнат да планират и да мислят ,а не да се работи хаотично,кампанийно и само представително.