Достатъчно квалифицирани ли са учителите по физика?

Публикувана на: 27.09.2007, от charmy
Кoментари:10

взаимствах заглавието от подобна тема,защото много ми хареса.Не ,не мисля,че ние младите кадри сме достатъчно квалифицирани,като учители.Учила съм 4 години,учих много физики,много математика и какво ли още не ,колко лабораторни упражнения съм правила само.и,то всичките бяха задължителни...

А,като отидох да преподавам се чудих къде да се скрия от неудобство-нямаше уред в хранилището по физика,който да ми е познат(е,като изключим мултимерите).Е,питам се ,защо аз да се червя,нима аз съм виновна,че програмата ми е така направена,че не са ме запознали с тези уреди??Мой преподавател ни учеше така:"като имате справочници,от които да гледате формулите,няма нужда да ги помните наизуст".Хубаво,но защо тогава,когато се изисква от учениците да ги знаят някои формули наизуст  на мен ми се налага да ги търся в справочника?!

Е,извинявам се ,но няма как да изляза като квалифициран преподавател с,лед като това не е заложено в университетското ми образование.

Искам да бъда квалифициран кадър,искам да се развивам и да помагам на учениците,но на мен кой ще помогне?!

Коментари 10

30.11.2008 ivo_isa

Profile

user: charmy

Хубаво,но защо тогава,когато се изисква от учениците да ги знаят някои формули наизуст  на мен ми се налага да ги търся в справочника?!

Обучението по физика и проверката на знанията трябва да се разделят на два етапа:

1. теоритичен - включва знаенето на определения, величини, мерни единици, закони

2. практически - прилагането на теоритичните познания при решаване на задачи и поставяне на опити

Тъй като математиката и физиката(особено в рамките на настоящите учебни програми) не са лесни, аз предлагах теоритичните познания да позволят оценка до добър(4). За оценките мн.добър(5) и отличен(6) изисквах практически умения. Задача с прилагане на една формула(заместване и решаване) -мн.добър(5), задача с прилагане на две и повече формули - отличен(6).

Тестовото изпитване може да позволи използването на справочници(пищови), ако е добре структурирано

10.05.2008 emerald

Profile

Рецензирани ли са текстовете (презентациите) на материалите в конференцията? Тези за приложения в медицината на йонизиращи лъчения са с груби неточности.

 

08.05.2008 mita6ki

Profile

да аз съм ученик и мисля че физиците в моята гимназия са доста добри професионалисти. Особено моята учителка г-жа Ганчева  

07.01.2008 Vania Jecheva

Profile

Една интересна възможност за различни електросимулации: http://www.vego.nl/edison4/index.html

 

05.12.2007 vanyog

Profile

Линкове към програми за демонстрации по физика

http://physics-bg.org/bg/links.php?90

17.10.2007 tonka5

Profile

Мисля, че ще е достатъчно за учителя по физика да има в кабинета сиSmile  един компютър, интернет и мулти- медия. Но първо трябва да има кабинет. Аз не съм млад учител, имам много уреди на доста години, но не ги използвам защото няма къде. Доскоро правех поне лабораторни, но сега и това не правя по същата причина. Но електронни материали има по физика много, стига да имаме възможност да ги показваме във часа. Ето за това младите учители са квалифицирани достатъчно поне да почнат. А в хода на работата ще се научат повече. Никой не може да те научи да си учител, според мен.

10.10.2007 kr_bozhinov

Profile

Програмата е написана от плевенския ученик(вече студент) Божидар СтефановSmile

Лек. доходен и на вас ден

08.10.2007 makedo

Profile

КАКВА Е ТАЗИ ПРОГРАМА? МОЖЕ ЛИ МАЛКО ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА НЕЯ? МОЛЯ ВИ НАПИШЕТЕ Я АКО Е ВЪЗМОЖНО! БЛАГОДАРЯ! ПРИЯТЕН ДЕН!

28.09.2007 kr_bozhinov

Profile

Това, че има бедна МТБ(материално-техническа база)или липсва такава не ви прави слабо квалифицирана нали?!?!? :)Stick out tongue=

Крайно време е внашите училища да се застъпи практическото обучение (опити с уреди т.н)

Ако нямате такива има чудесна програмка направена от ученик помолете ИТ ръководителя да ви я покаже на компютъра=

Може пък така по-успешно да проведете вашите лабораторни упражнения

Лек и доходен и на вас ден