Начало на часовете - 7.30

Публикувана на: 27.09.2007, от spasova
Кoментари:47

Има училища, в които децата от начален курс започват първи час в 7.30 и други – в които започват от 8.20.  Това е решение на самото училище. Много родители недоволстват от този ранен час – дали обаче защото самите те не могат да стават рано или защото на децата им се спи. Наистина има ученици, които проспиват първия час, но има и такива, които са будни и адекватни още от рано сутринта.

Кое според вас е по-правилно – училището да започва по-рано и да свършва по-рано или напротив.

Моето мнение е, че учениците ще се наспиват и ще могат нормално да започват училище в 7.30, стига родителите да бъдат малко по-строги и да слагат децата си в леглата по-рано.

Коментари 47

26.01.2008 nela6420

Profile
Аз мисля по същия начин. Винаги ще има недоволни, без значение в колко часа ще започаваме часовете. Наистина така сме устроени и много трудно ще се промени това, особено сред нашето съсловие. Мисля също , че наистина нямя нужда от прекаленото обгрижване от страна на някои колеги, защото децата си имат и родители.

19.01.2008 charmy

Profile

Катя никакъв цинизъм не е -личи си ,че не си в системата-под "да правим каквото си искаме"-се има предвид-да търсиш материали от нета за следващият ден,да си копираш контролни или да ги приготвяш...говоря за всички тези неща,които ,ако си стоиш в училище няма как да ги направиш и си губиш времето.Само човек,който въобще не се поставя на мястото на учителя си мисли,че е много лесно да си такъв и като сме до обяд-до тук свършва и работният ден.Но не-няма да седна да обяснявам нещо,което е видино за всеки поне малко мислещ и разумен човек.Жалко е,че много такива немислещи хора са пуснати да завършат и за тях сега е най в сила поговорката "пази Боже сляпо да прогледа".

 

18.01.2008 crocsi

Profile

IdeaПомислете и за нас, които учим но две смени  ,когато започваме в 7,30 сутрин  имаме 7 -ми час вечер ! Ако часовете започват по-късно в колко ще завършва 7-мият час и в колко ще се прибират децата? има такива ,които са от близките села  и градове до София и всеки ден пътуват !?Cool

18.01.2008 dob_katia

Profile

 "....започаме в 7.30 първа смяна си е добре,като свършим имаме половин ден да правим каквото си искаме.Защо ми е да стоя цял ден в училище...."

- Леле-е, че цинизъм. И това на фона на вечни искания и претенции....

18.01.2008 charmy

Profile

Колего,според мен и в 10 да започваме и в 12 на обяд-винаги ще има недоволни-ние сме такъв вечно недоволен народ,че в колкото и да започваме все ще има недеволни,мърморещи .Ние май препочитаме и търсим начини да избягаме от работата.Не можем да се събудим и да сме работоспособни рано-така беше писал някой,че аз като си почивам и в 10 да стана пак не съм работоспособна.Според мен и като ученичка  и сега като преподавател пак така мисля,че както сме си сега -да започаме в 7.30 първа смяна си е добре,като свършим имаме половин ден да правим каквото си искаме.Защо ми е да стоя цял ден в училище,защо ми е да задържам учениците толкова дълго в учлище-все пак те си имат родители.Според мен някои се вманиачават на темата за обгрижването на децата.Когато аз бях ученичка си бяхме на 2 смени,както е сега и тогава и сега  и за напред -винаги ще има деца,които кривват от пътя,колкото и да ги задържаме ,ако някой иска винаги ще избяга,ще направи нещо лошо..Да не забравяме,че нашата работа е все пак да им предадем знания по даден предмет-основната работа-за възпитанието се пада на родителите-нека не ги забравяме.

18.01.2008 anilenas

Profile

   Колега, в случая отнаво ще имаме решение на парче. При това състояние на учебния процес в занималните, вечер за децата ще започва втори учебен ден. Не че това не се прави и сега, но нали стремежът е към по-удачни промени. Образованието е толкова важно, колкото и здравето. Пълноценната почивка е съществен момент от режима на всеки човек, а за децата това важи с още по-голяма сила.

18.01.2008 krbozhinov

Profile

след обяд има занимална самоподготовка тогава и свободните колеги могат да дават консултации в у-ще

до 17 работят и родителите

след работа те прибират децата, така те са сигурни че не скитат нейде :)

ако не могат да ги приберят има затова училищни автобуси не само МОН да се тупат в гърдите :)

17.01.2008 Anikolova

Profile

user: krbozhinov

Няколко пъти писах за глупостта наречена "двусменна организация"

Абсолютно съм съгласна стова, че не бива да има двусменно обучение- дори ако щете заради това, че , когато се учи на две смени, продължителността на учебния час е 40, а не 45 минути, т.е. децата губят всеки час по 5 минути, колко е това в обща сума за един предмет- можете да пресметнете сами /макар че и просто да ги сумираме не би било коректно, но разбирате какво искам да кажа/. А колко много други практически неудобства има тази система, е ясно. Аз , за щастие, не съм изпитала това на гърба си и се надявам да не се случи.

user: krbozhinov

Едносменнно обучение от 8:45 до малко след 17 разбира се има и задължителна обедна почивка-като  в "белите" страни

Честно казано, ми се струва прекалено за децата да стоят до 17 часа в училище, та било и с обедна почивка. Това означава да нямат никакво свободно време. Иначе и аз мисля, че толкова рано сутрин - към 7.30- човек изобщо не е работоспособен, особено ако е станал преди изгрева на слънцето и не си е доспал /съжалявам всички столичани, които висят по задръствания и по спирки- съвсем сте за оплакване/. Както вече на друго място коментирахме, не всички хора са "чучулиги" и могат да си легнат "с кокошките", за да станат "по първи петли".Wink

17.01.2008 krbozhinov

Profile

Няколко пъти писах за глупостта наречена "двусменна организация"

Едносменнно обучение от 8:45 до малко след 17 разбира се има и задължителна обедна почивка-като  в "белите" страни

Май няма да има kъде да се обучават децата нали?!?

и вместо съкращения на училища и учители  ще се окаже че има  недостииг на такива(когато пак стачкуваме едно от исканията ни да бъде такова :))

Пък да видим политиката как ще помага конкретно в този случай

Да се похваля,  че в нашия град се построи и откри ново начално училище.

Благодаря г-н кмете

17.01.2008 ila

Profile

Да се върнем на темата: Началото на часовете. За училищата на две смени е ясно - колкото по-рано започват първата смяна, толкова по-рано ще завършват втората. Представяте ли си деца приключващи след 20.00 ч. занятия?

Учениците от начален курс могат да бъдат облагодетелствани - те не могат да имат повече от 5 часа в програмата и от там при възможност да си почват и от третия за останалите час. вдругото време - модули, часове на класа и подобни екстри.

В училищата, учещи на една смяна вероятно е възможно да си вземат вътрешно решение и да си организират времето подходящо.