Търся съвет,...поредния абсурд!!!!!

Публикувана на: 03.09.2010, от Plant
Кoментари:19

 Здравейте,радвам се,че вече и аз съм част от този хубав форум!

Съжалявам обаче,че първият ми пост ще бъде свързан с нещо неприятно и типична за нашите ширини ситуация в която принципа(и закона бих добавил)   са абстрактно понятие

Такаа,...та ,за какво става въпрос,...картината с намаляващите паралелки,часове и орязаните нормативи  Ви е ясна на всички! Мен също не ме подмина този процес и само за 3-4 години от пълен норматив който беше дори със 150ч. лекторски се стопи на почти половин норматив! До тук нищо необичайно,...НО, сега искам да споделя ,че колегата който също преподава И в тази дисциплина запази норматива си непокътнат и до днес,неговия недостиг в продължение на 3 години биваше компенсиран от моите часове за моя сметка и така моето работно място се топеше не толкова бавно но сигурно! Всичко щеше да бъде не чак толкова фрапантно и необичайно за мен ако нямаше един много важен детайл - Въпросния колега е ПОЛУВИСШИСТ  а аз съм МАГИСТЪР по специалноста!!!!Естествено отнасял съм въпроса до директора на училището,неговата позиция:"Приоритет е норматива на твоя колега защото има 4 години до пенсия"Сами се сещате,че докато дойде времето за пенсия аз оставам на улицата,а съм и глава на семейство! Тезата на директора е за морала,...добре,мога да вляза в положение,поисках да се подходи морално и към мен, поисках 1или 2 свободни дни за да ми се даде възможност да доработя оставащия негатив - насреща получих само усуквания,спокойно мога да кажа- отказ,това ме убеди ,че трябва да върна проблема в изходна позиция и да си търся правата за часовете!!!!!! Осъзнавам,че въпросите които ще прочетете са с по-адекватен адрес-юрист,...но все още не искам да стигам до там,първо искам да чуя вашето мнение, мнението на колегите!

Имам ли правното основание да имам претенцията за първи избор  при разпределението на часовете на фона на голямата разлика в ценза ни със съответния колега?

 И обратния въпрос:има ли право директора да пренебрегва степента на образованието на един кадър в такава ситуация?

Кой може да ми помогне и към кой да се обърна?

И последен въпрос,как Ви се струва, едно училище е метафора на образованието като понятие ,и точно в едно такова училище се лансират по-необразованите,..... в институцията училище, в която фразата:"трябва да учим повече" е основополагаща,......защо пък да учим повече????

 

 

Коментари 19

23.10.2010 mimi70

Profile

Аз не търся съвет. Поредният абсурд.

Оказа се,че субективното право на подбор на директора, при съкращаване на учители  е свещено.

Мога само да дам някои съвети, опирайки се на опита си вече.

При проблем със зъбките, отиваме на зъболекар. При друг проблем със здарвето, ни пращат при съответен специалист. При проблем в Образованието, ни пращат към съда или други институции, различни от всички свързани с Образование.

Наскоро четох за откриване на нова институция - национален инспекторат към Образованието. Питам се аз има ли смисъл от всичко това, след като няма ефективни действия, водещи до подобряване на Образованието. Или образованието е да служи на директорите? Аз си мислех, че трябва да е приоритет качеството на образованието, за да служи на децата, а не Образованието да служи на директорите и някои от приближените му. И това да се приема като нещо нормално, без значение какво става.

Както ви казах изпратих жалби до някои инаституции отговарящи за Образованието уж, но се оказа, че не могат да решат някои въпроси. Аз имам 17 годишен опит и си спомням, че имаше време, когато можеше да се разчита на Регионалните инспекторати по образованието.

Знам, че такива случаи като моя не са единични и затова го пиша. Да се знае как се работи в провинцията, защото в малките населени места е така.  Знам  също, че има училища, където учителите още изпитват удовлетвотрение от работата си и ги ценят. Но за да има все пак някакво развитие в Образованието, трябва да се има по-голяма яснота за него. Нека се види истината, истинската същност на днешното образование. 

Нека се видят и хубавите и лошите страни.

В моя сайт съм качила жалбата, която съм изпратила в три еднакви екземпляра до министъра на МОМН, до инспектората на МОМН и до Регионален инспекторат Кърджали. Качих и отговора от РИО Кърджали.

Нека моят опит бъде полезен на други в моята ситуация!

Изводите всеки може да си ги направи.

http://mgrigorova.web.officelive.com/default.aspx

 

 

03.10.2010 Inna

Profile

Е той докато се мотае по форумите, завериха образците, така че, май ще трябва да се примири.:)

03.10.2010 Inna

Profile

 

03.10.2010 Eli_83

Profile

user: r_vangelova

Струва ми се, че дори да спечелите - вие ще загубите.

  Не, той вече е победител. Постъпката му е доблестна и точна.  Човекът защитава сабе си, но преди всичко жена и детето си. Млад мъж, който е глава на семейството, точно така, трябва да се бори. На това се казва мъж, а не на някоя "баба", която се мисли само за такъв. Никоя нормална жена не би търпяла мекошав, отстъпчив мъж, гарантирам Ви го. Мен този учител ме кефи.

  А що се касае до

user: r_vangelova

Готови ли сте да работите там където не сте желани. Всичко ще се разчуе и как ще гледат на вас колегите?! 
мисля, че всичко ще бъде наред. Аз с удоволствие бих работил с такъв човек.

03.10.2010 Eli_83

Profile

user: r_vangelova

Все пак сме хора. 

  О! И защото сме хора трябва да се толерират предпенсионните кадри, а не младите, които са бъдещето на училището. Младите хора са хиляди пъти по-ценни от тези, които се пенсионират.  Като се орязват нормативи, нека да се орязват поравно, дори младият човек трябва да бъде много по-малко ощетен. Пък и тази вече си е изживяла жимота, а той е млад, животът е пред него, предстои му да гледа жена и деца. Не разбирам ценностите Ви, много съжалявам за което. Пък и човекът си е магистър, то е същото след време мен да ме командори някоя старша сестра,  само и само защото е работила 100 години в даденото отделение на болницата без да се взима под внимание, че аз ще съм лекар и сега ме скъсват от учене в медицинския факултет. Просто това няма как да се случи и при мен. По-квалифицираният си е по-квалифициран. Като е така трудолюбива и така ценена поне да завърши едно нормално висше образование, та поне директорът като я толерира да не е хептени смешно.

02.10.2010 r_vangelova

Profile

 Може би точно в това е отстояването на ценността - да се предпази една учителка от преждевременно ненавременно (4 години преди пенсия) отстраняване от родното училище. Все пак сме хора. 

Попадала съм в този ситуация 2 пъти, но никога не съм мислила да посегна на човечността. Кой е крив и кой прав, тук няма значение. Струва ми се, че дори да спечелите - вие ще загубите. Готови ли сте да работите там където не сте желани. Всичко ще се разчуе и как ще гледат на вас колегите?! 

Успех! Дано сърцето Ви посочи правилния път!

25.09.2010 Plant

Profile

 "Защо аз,а не тя" - никога не съм искал да бъде тук акцента,това е просто един малък детайл от въпроса за големия принцип!

 Войната въобще не ме плаши,...защото тук става въпрос за отстояване на ценности,това дава кураж!!!

Благодаря Ви за съветите Inna!

24.09.2010 Inna

Profile

 

И въпреки всичко, съветвам Ви да акцентирате не "Защо аз, а не тя", а да се обърнете към СБУ, регионалния инспекторат, чак след това -юристи, защото наистина има широки възможности за набавяне на норматив . / ако директора иска, разбира се/ Успех! И се подгответе за война- ако директорът бъде принуден да Ви набави норматив, знайте, че няма да е лесна съвместната работа с него.

24.09.2010 Plant

Profile

 Колежке Ина,очаквах рано или късно да се появи пост като вашия,...да ,наистина,разбира се,че има изключения,че дипломата не винаги е фактор за качества и.т.н и т.н,...това са често срещани и вярни клишета които визирате и за които знаем! Разбира се,че съм си задавал въпроса защо се грижи за норматива й директорката ,ами много просто-защото са приятелки,20год.работят заедно, а аз съм доста по-млад,младостта е голям порок в това училище !!!

...Но, аз с тази тема исках да се върнем към принципните неща ,не към субективния а към обективния подход,...и, доколко той може да съществува в нашата балканска реалност ! Мерси също за съвета да си търся правата,това и правя,за това пиша тук, за да чуя вашите съвети,може би има хора които са били в същата или подобна ситуация...В първия си пост съм писал,преди да стигна до юридическа намеса искам да чуя колегите,опита,адвокатите са лесни!

23.09.2010 Inna

Profile

 

Колега Плант, не мислете, че дипломата  определя уменията и призванието на учителя. Познавам колеги с 1-во ПКС и пълна апатия към професията, работа без сърце и душа-просто ден да мине, друг да дойде. И колеги с полувисше образование, но с много хъс и  отлична методическа подготовка. Може би трябва да се замислите защо директора предпочита колежката ви. Може би причината не е само в бъдещото й пенсиониране. Далече съм от мисълта, че няма консервативни ниско интелигентни директори, но ако смятате ,че сте прав, просто си търсете правата. А между другото, директорът може да набави норматив с толкова широки възможности- СИП, модул, ЗИП, БД.