Проблем със служебния лаптоп...

Публикувана на: 10.08.2010, от ventsy
Кoментари:5

Колеги, сигурно част от вас ще се зачудят защо пиша тук, а не в някой специализиран форум за компютри.

Причината е че проблема е с Fujitsu-Siemens V2055, какъвто предполагам, че има във всяко училище, а както ще видите по-надолу се съмнявам в някакъв фабричен дефект точно на този модел, затова си мисля че може да се е проявил и при част от вас.

Преди да започна да уточня, че училището ми има 3 такива машини.

Преди малко повече от година един от лаптопите, който беше при помощник-директора и на който ни беше цялата училищна документация (разбирайте включително АдминПРО и ДЗИ), започна да забива. Като казвам забива имайте в предвид буквално, както си работи нормално и изведнъж спира - екрана замръзва така както си е, мишката не се движи, Ctrl+Аlt+Del не върши работа, колкото и време да го чакаш не се връща към нормалната си работа. По-интересното е че нямаше никаква закономерност в тези забивания - нито се проявяваха на определен интервал от време, нито бяха свързани със стартирането на определена програма, нито дори с натоварването на компютъра (имало е случай да забива докато работя на него, а е забивал и когато не е правил нищо при затворени всички прозорци и оставен ей така, и просто като реша да мръдна мишката и виждам че няма реакция).

Първоначално реших, че е вирус или пък проблем с Windows, затова след като си архивирах данните на CD-та го преинсталирах, проблема обаче си остана. Направих второ преинсталиране като този път беше предшествано от low format и без да връщам никакви данни от CD-тата, защото реших, че първия път съм върнал вируса с архива. Отново без резултатно.

Следващата ми идея беше, че лаптопа загрява, но се отказах от нея защото е имало случай в които работи повече от 2 часа без проблеми, а е имало и такива в които забива 5 минути след включване + това преди да забие не се наблюдава например да има забавяне на скоростта с която извършва операциите.

Накрая се предадох и реших че не мога да го оправя – казах им че е хардуерен проблем, но от ръководството не пожелаха да го пратят на ремонт..

Онзи ден ми се обаждат от училището тъй като съм отпуск, че лаптопа в администрацията им прави проблеми. Отидох и какво да видя същия проблем една година по-късно на друг лаптоп от същия модел. Разбира се и него преинсталирах, но това не реши проблема.

Та това ме наведе на мисълта, че това е някакъв недостатък на точно тези модели.

Чудя се на вас случвало ли ви се е и как решихте проблема?

Коментари 5

20.08.2010 stoval

Profile

Имах подобен проблем, но го изпратихме за почистване... беше пълен с прах и прегрява и не може да работят вентилаторите... поне така ми обясниха, защото аз не съм специалист. Но сега вече няма никакъв проблем. Дано да съм полезна

17.08.2010 Todor

Profile

При това положение си купете за 30 лв. поставка с вентилатор за лаптоп и ще свърши работа в жегите . Това е нормална ситуация за лаптопите FS.

17.08.2010 ventsy

Profile

 Ако трябва да перифразирам Галилей: "И все пак грее!"

Вчера смъкнах долния капак и почистих прахта отвътре, след което сложих големия настолен вентилатор да духа отдолу - след като падна температурата с 10 градуса машинката си работеше без грешка.

Свалих вентилатора на процесора и го смазах малко, след това намазах процесора с термопаста, за съжаление това не доведе до желания ефект - свали само 2 градуса.

 Ще кажа в училището какъв е проблема пък те ако искат да си купят един охладител за 30 лв. макар че самият аз не съм сигурен колко точно ще охлажда при положение, че духа върху долния капак.

16.08.2010 ventsy

Profile

user: Todor

Това е хардуерен проблем обикновенно от паметта. Пуснете му Hiren's BootCD  и тествайте паметта и хард диска.

 Здравейте Todor, 

благодаря Ви че се отзовахте. 

Както преди една година така и сега пуснах memtest86+ от Hiren's. Както виждате тук след час и половина работа и след няколко проверки (очевидно е зациклено да проверява отново и отново докато го спреш) поне тази програма не открива грешки в паметта.

Мога да добавя, че докато този уикенд си играх да инсталирам Windows 7 и няколко различни дистрибуции на Линукс, открих че забива в 100% от случаите в които се копира голям файл или множество файлове от USB. За съжаление не се случва само тогава иначе просто щях да им кажа да не ползват USB.

Това ме навежда на мисълта за повреда в дъното (чипсета).

Утре ще проведа още няколко теста и ако има нещо ново ще пиша пак.

13.08.2010 Todor

Profile

Това е хардуерен проблем обикновенно от паметта. Пуснете му Hiren's BootCD  и тествайте паметта и хард диска.