Учител по Информатика и ИТ или поддръжка на сайт???

Публикувана на: 20.07.2010, от danikondova
Кoментари:6
Здравейте Учител съм по информатика и ИТ в езикова гимназия Смолян и имам едно "проблемче"... ЗАДЪЛЖАВАТ ме да поддържам училищния сайт, като се приема, че това ми е в задълженията! Да поясня, че ние нямаме ръководител или завеждащ на компютърен кабинет и сме двама информатици. Следователно ние двамата поддържаме компютрите и всички други действия - образец, програма, дипломи, свидетелства и всичко свързано с компютър! Всичко това... за благото на училището. Вече няколко години имаме бюджетен излишък - получаваме 13 заплата и разни коледни премии, но интересно как информатиците вземат най-малко - разлика с около 100 лева с останалите... При отказа ми да поддържам сайт "за благото", ми беше заявено, че от следващата учебна година - 2010/2011 - това ще ми бъде заложено в длъжностната характеристика!!!!!!!!!! Заплатата същата!!! Вече имам 10 години учителски стаж, на начална учителска заплата съм - 450 лв. Въпроса ми е към кой да се обърна по въпроса със "задължаването" да поддържам сайт, защото директно ми беше казано - като не ми харесва да напускам! Аз съм назначена на длъжност УЧИТЕЛ, а не работя в компютърна фирма... Как е в другите училища? Има ли такива проблеми и ако има как ги решавате???

Коментари 6

25.10.2010 lexx

Profile

 Здравей,

няма как да е в задълженията ти. А и може да си поискаш длъжностната характеристика! Другуто е, че зависи как ще се разбереш с директорката. Може да я запиташ защо математиците не стоят след часовете и да водят кръжоци за кандидатстващите (просто да си спазят 8 часовия работен ден) ? Най вероятно е за да си изкарат малко повече пари, а теб са те хванали като слабото звено което трябва да работи без пари! Не мисля, че е правилно, но пък не знам дали ще може да се справиш! Тук информатиката няма нищо общо, а кой кого ще надхитри!

Но тъй-като това да въвеждаш някаде някаква информация не е нещо кой знае какво, то защо не се прави от някой който се занимава с такова нещо - например секретарка?

Инче относно това, сайта да бъде шарен - това не някаква циганска дреха! Един сайт по-скоро трябва да е подреден, интуативен и по-скоро използваем!

 

03.08.2010 danikondova

Profile
Valyat, Всъщност ние имаме сайт - www.gpche-smolyan.com, беше разработен преди 2 годиниот наш бивш ученик. Но директорката ни постоянно недоволстваше, че не бил достатъчно "шарен"!! По време на грипната ваканция тази година - една седмица беше при нас, разработих изцяло нов сайт, като гледах да обхвана всичко възможно като информация, касаеща училището, учениците, родителите и т.н. Смея да твърдя, че доста добре се получи, но накрая ми се заяви, че ДА - в задълженията ми е. Всички тези неща за ръководител отдавна съм ги изтъквала, обяснявала съм и за сумите, които се получават за поддръжка, но положението става все по-зле! Бих казала, че трудът ми изобщо не се зачита! Разбира се - върнах сайта, разработен от ученика! Най-възмутително беше, че ще ми го впишат в длъжностната - това, което съм описала по-горе. Не знам какво да правя. Директорката ни е литератор - никаква идея от компютри. Смят, че машината явно сама върши всичко. Благодаря за информацията, която ми дадохте :) - бих мога да го използвам за пример наесен. За огромно мое съжаление, колкото и да ми се иска няма как да напусна тази работа - Смолян не е особено голям град и перспективата за работа е... А и да си призная ми харесва да работя това!

28.07.2010 danikondova

Profile
Въпросът не е в това да се доказвам и т.н. Отдавна съм се доказала!! Интересува ме законово ли е да ме задължават да извършвам тази дейност! Знаем каква е длъжностната характеристика на учител - НИКЪДЕ не се изисква да има такива умения. Ако се изисква - не би ли трябвало това да влезе в длъжностните на ВСИЧКИ учители? Говоря за длъжност учител.

28.07.2010 azacheva

Profile

В нашето училище аз като преподавател по информатика извършвах тези дейности без допълнително заплащане и по своя воля. Сега продължавам да поддържам домейна и сайта на училището, въпреки че има ръководител кабинет и още двама учителя по информатика. Не получавам допълнително заплащане за това, но пък показвам, че съм неоходима в това училище. За поддръжката на компютрите също ме викат и никога не отказвам, това обогатява познанията и опита ми (което е безценно, според мен) и затвърждава авторитета ми на специалист пред ръководството.

Има неща по-важни от парите и носят в последствие пари, например отлична и богата автобиография. При мен - избраха ме да водя курсове на ученици, безработни, работници и държавна администрация, това ми донесе допълнителни доходи.

 

21.07.2010 valyat

Profile

Здравейте!

Длъжност РКК (Ръководител компютърен кабинет) може да се разкрива на основание НАРЕДБА № 3 ОТ 18.02.2008 Г. ЗА НОРМИТЕ ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛСКА РАБОТА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЧИСЛЕНОСТТА НА ПЕРСОНАЛА В СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/process/nrdb_3-08_prepodavatelska_rabota.pdf), където в т.9 е описан норматива според броя паралелки в училището. На базата на тази наредба преди две години успяхме да си издействаме тази длъжност. В длъжностната характеристика влиза поддръжката на комп. техника в училище и връзка с фирмата за сервизна поддръжка, работа с програмите АдминПРО, АдминРД, ДЗИ и др. Тъй като на мен и колегата ми се наложи тази учебна година да поемем тези задължения, подписахме допълнително споразумение за заплащането.

Относно проблема Ви с поддръжката на сайт на училището - това не влиза в длъжностната характеристика на преподавателя по информатика и ИТ. Как стоят нещата при мен. През есента на 2008г. в разговор с мен директорът ни сподели, че иска гимназията ни да има сайт, като ми възложи да проуча как се заплаща тази дейност в други училища в града и изобщо колко струва създаването и поддръжката на сайт.

След 2 седмици проучвания сред колеги и интернет предложих на директора следната оферта;

- сайта се създава безплатно (в случая от мен - http://www.gpche-pl.com)

- за поддръжката всеки месец се заплаща определена сума (в случая 50лв.)

- в зависимост от обема информация, която ще съдържа сайта се избира домейн и хостинг (безплатен или платен)

И за да подкрепите офертата си може да извадите от сайтове за уеб дизайн и поддръжка ценоразпис на дейностите. И ако той не е специалист в тази област нещата трябва да наклонят във ваша полза. Мисля, че двете каузи си заслужават усилията, ако те са положителни. Успех!  

 

20.07.2010 Dany_Go

Profile

Нищо ново под слънцето!

В повечето училища ситуацията е подобна. Попълването на Образец-а, дипломите и свидетелствата е задължение на пом.-директора, защото съдържат поверителна информация. Програмата се прави от математиците. Но на практика много директори не се съобразяват с това и информатиците са потърпевши

От друга страна, може да използвате учениците да ви помагат за изграждането и поддържането на сайта и непрекъснато да разказвате колко е сложно и колко много време ви отнема поддръжката и ......каквото още се сетите. А за длъжностната характеристика - никъде не е посочено дали това е задължение на информатиците или не е. Не започвайте война, не е във ваша полза. По-добре е елегантно да направите директора "Луда калинка". Върши страхотна работа.

Успех!