Имате ли идея какво ще предаваме догодина по Информатика в 9 клас

Публикувана на: 29.03.2010, от imho
Кoментари:9

 Нови учебници няма. Повечето материал вече е взет, например по ИТ в 8 клас.

Коментари 9

25.10.2010 lexx

Profile

 Прав си, за HTML и за нещата които се учат в училище. Отделно когато се преподава HTML то задължително трябва да се споменат и неща като XHTML, CSS и SEO. Както и основните принципи при създаването на една WEB страница.

А доколкото трябва да са подготвени - не карайте децата да стават гении, нека и да има и спортисти и работници и всякакви!

 

26.08.2010 shlomo7492

Profile

Малка подробност HTML не е език за програмиране, а описателен език (Markup language) да не се излагаме ако ни прочете някой програмист... :))) И общо взето всичко в програмите е много недомислено... Освен това ако учениците на са профил "информатика" е изключително безумие да учат програмиране, което няма въобще да им влезне в употреба, само ги тормозим с това. Трябва да се наблегне на ИТ, според мен и да се увеличат там часовете, като се актуализира знанието, което се предлага, защото програмите вървят с 5-10 години назад от съвременните технлогии и тенденции. Не само офис пакета, трябва  децата да излезнат подготвени за живота, който ще е много повече свързан с Интернет (макар и тука да сме малко назад с нещата).

20.05.2010 ilian_kavalov

Profile

Наистина, това е проблем

Какво ще преподаваме в 9 клас по информатика?

Тези ученици в по-голямата си част вече 4 години изучават ИТ, почнали са от 5 клас и съдържанието в старият учебник по информатика е застъпено в предходните 4 години. А и учениците от 10-тина години имат компютри в къщи, по цял ден са в интеренет и знаят нещата.

Аз мисля, да ги занимавам с език за програмиране и
HTML

 

а и мога да включа някой уроци за устройство на компютъра, като видя какво е текущото ниво.

31.03.2010 hristov_b

Profile

user: iv_2007

 

 VBA (например за Power Point), а в учебниците не може да се намери нищо по темата. Ако има такъв учебник, моля да ми го препоръчате.

На следния адрес http://www.functionx.com/vbaexcel/ има достатъчно материал за  VBA за Excel. Има и много други неща, които може би ще ви заинтересоват.

30.03.2010 imho

Profile

 Колеги, става дума за ЗП Информатика в 9 клас. Поколения компютри, устройство на компютър, работа с Windows и приложенията към него, архивиране, антивирусни. Даже имаше уроци за офис пакета. Тези теми ги има в учебниците по ИТ 5-8 клас. Бройни системи, булева алгебра, програмиране - ясно.

Като погледнете - в 10 клас ИТ се учат мрежи - които децата взеха вече в 8 клас по ИТ.

Не знам какви учебни програми чакат приемане, обаче списъкът с одобрените учебници за 2010/2011 излезе и там по тоя предмет за 9 клас фигурират старите учебници.

30.03.2010 divanova9

Profile
Учебно помагало за vba в power point има издадено от Ивайло Иванов. Там той представя малко техники за power point и за макроси. Разпостранява я лично.

30.03.2010 iv_2007

Profile

 

Според мен също в учебниците няма достатъчно задълбочен материал по ИТ за 9. и 10. клас. Наблюденията ми показват, че има колеги, които дори в 5.-6. клас занимават ученици с VBA (например за Power Point), а в учебниците не може да се намери нищо по темата. Ако има такъв учебник, моля да ми го препоръчате.

30.03.2010 kalopres

Profile

Съжалявам, за това което ще напиша, но явно все още има колеги, които НЕ правят разлика между ИТ и информатика.
За 9 клас остава обектноориентиран език за програмиране Visual Basic, но... поне за сега информатиката е предвидена за профилирано обучение, а на за ЗП.
А що се отнасая до ИТ ( за сега ) обучението е програмирано до 9 клас включително. Твърденията, че всичко било взето са меко казано нелепи.

Учебните програми са подготвени и очакват одобрение.
Извинете ме за тона, но доста години чета постове, в които определено липсва познаване на нещата и професионализъм.

30.03.2010 divanova9

Profile

 Няма да успеят да направят вероятно нова програма. Но като сега в 8 клас се учи правене на веб сайт с използване на редактор, може да включат правене на сайтове с писане на тагове  html, css.