програма на главния учител

Публикувана на: 15.01.2010, от Dani_Nikolova
Кoментари:12

 Здравейте!

Решила съм да се явя на конкурс за главни учители. Интересувам се някой правил ли е План-програма с конкретни идеи за работата си като главен учител за една календарна година. Ако някой може да ми помогне с нещо ще му бъда благодарна. Благодаря предварително.

Коментари 12

25.01.2010 nkehayov

Profile

 Здравейте,

Мисля, че трябва да отворим дискудия на тема: Що е туй критерий ? Четейки критериите на вашато училище лично аз бих се затруднил в оценката на кандидатите за главен учител, защото с изключение на критерии №5 и №7 всички останали са неизмерими, искам да кажа, че за всеки критерия трябвада има показатели във вид на цифрова скала, която да може да ги охарактеризира количествено. Как би се измирил например авторитета на учителя? Директорът го вижда от своята гледна точка по един начин и поставил своята оценка, учениците, като пряко засегната и заинтересована страна биха поставили своя, съвсем различна от директора оценка, да не говорим пък за родителите, които биха оценили по трети начин авторитета на учителя, ако прибавим и оценката на колегите- сигулно би се добавила още една щриха към образа на учителя. ледователно, когато се прилага критерий, той трябва да отговаря на определени условия: измеримост, обективност, релевантност. Освен това: бих задал един много фундаментален въпрос: " Какво е това авторитет?" По същия начин би поставил въпроса за комуникативните способности на учителя.

По тношение на план-програма за работа на главния учител, няма съмнение че такава програма е необходима, защото без цели и визия мисията на главния би изгубила своя смисъл. Тук обаче, трябвада оторим една скоба и да отбележим , че едва ли е необходимо да се пишат свръх амбициозни и неизпълними програми. Не е това целта. Програмата трябва да опише целите и произтичащите от тях дейности в работата на главния учител. Не трябва да се забравя, че главният учител няма властови ресурс и неговата програма не задължава с нищо дейността на старшите учители. По-важното е програмата да се възприеме от старшите учители, а не да се налага. Да не забравяме, че главният учител е първият съветник на останалите колеги.

25.01.2010 lubs

Profile

Здравейте, колеги!

В нашето училище се изисква не само план-програма за дейността на главния учител, но и на старшия. Съжалявам, че не мога да помогна на Дани, но съм "годна" само за старши учител и сега подготвям (боря се:)) с програмата на старшия учител.

25.01.2010 m-zamfirova

Profile

 Здравейте!

В нашето училище директорът определи критерии за подбор на главен учител. Ще ви изброя само някои от тях. Всъщност те са 8 на брой, с отделни подкритерии:

1.Участие в дейности за повишаване имиджа на училището. 2. Доказан авторитет сред колеги и ученици, 3. Комуникативни умения / работа в екип, с деца, родители/ 3. Компютърни умения и познаване на нормативната уредба в средното образование  4. Използване на иновационни методи в уч. процес 5. придобита ПКС 6. Участие в комисии /външно оценяване и др./7.Опит в работа по проекти  8. Да разработи план-програма за една календарна година, в която да отразява виждания за: развитие на квалификац. д-ст в у.ще;консултиране на учители и старши учители при диагностика и оценкана резултатите на учениците;работа с изявени и изоставащи ученици  и други

21.01.2010 nkehayov

Profile

 Както виждате от новата наредба става ясно, че увеличението на старшите не е 50лв., а 33, на главите не 100, а 66лв.при това  забележете"средствата се осигуряват от бюджета на училището, при намален единен разходен стандрат за издръжката на един ученик. Гениално нали? Какво ще дадат директорите на своите учители, ако в предходните години чувствително са увеличили заплатите на учителите в граници близки до оптимума, т.е. не са предвидили поне 20% резерв от параграф1. Казано с прости думи: държавата намали издръжката на училищата и в същото време увеличи заплатите на учителите за изплащане на увеличенията на новите длъжности. Не е ли това магия?

21.01.2010 valerika

Profile

Здравейте!

Извинете,грешкатае моя!Става въпрос за промяна в Наредба 1 за основните заплати на педагогическия и непедагогически персонал,в която има промяна от

4.01.2010., а е публикувано в ДВ не помня броя ,но е от 15януари.Ще опитам да кача част от Наредбата с конкретните заплати1но не съм сигурна дали ще мога.

 

Преходни и Заключителни разпоредби

   

§ 2. (1) Индивидуалните основни работни заплати на персонала в системата на народната просвета, договорени до влизане в сила на тази наредба, не се намаляват.

(2) Индивидуалните основни работни заплати на лицата, заели длъжностите "старши учител" и "главен учител", се увеличават от 1.I.2010 г., както следва:

1. за "старши учител" - с не по-малко от 33 лв. над получаваната индивидуална основна работна заплата за длъжността "учител";

2. за "главен учител" - с не по-малко от 66 лв. над получаваната индивидуална основна месечна работна заплата за длъжността "учител".

(3) Средствата за увеличението на работните заплати за длъжностите по ал. 2 са включени в единните разходни стандарти за едно дете/ученик и се планират като елемент на средствата за работна заплата в рамките на бюджетите на училищата, детските градини и обслужващите звена.

 

21.01.2010 Dani_Nikolova

Profile

Здравейте!

Валерика каква е тази наредба от 15 януари. Какво пише в нея. Аз това което знам е за главен учител трябва да имаш магистратура задължително иначе не можеш да кандидатсваш. Аз също съм със бакалавар, бях си подготвила документите но звънах в инспектората в Пловдим и там ми казаха че в Заповедта на министъра пише изрично магистър въпреки,  че няма кандидати при нас. Месото се губи. Това за мин. заплата на старшия и главния учител не го знам сего го научавам от теб. При нас се говори че тези 50 които ги дават за старши до сега ни ги даваха в колонката като добавки, а сега от януари ще ни включат тези 50 лева в основната заплата. На нас ни искаха програма за дейността на главния учител. През цялата учебна година какво смяташ да работиш, как ще помагаш на колегите, участие в проекти, работа с деца, и др. Всичко това го описваш и на края на годината правиш отчет на дейността която си извършил.  А пък вчера се чух с една колежка от Пещера която ми каза че при тях искат да ги освободат от постоянния трудов договор и да ги пуснат на срочен за 6месеца. Което изобщо не е редно. И мисля че сега гваните учители се назначават до края на учебната година. Другата година пак ще има конкур. Но като цяло имам информация че няма желаещи да стават главни учители.

20.01.2010 valerika

Profile

Здравейте!

Не зная дали вече сте осведомени с новите наредби от 15 януари,но днес на ПС нашият директор ни запозна с промените,......които аз май не схванах много добре.Може би информацията беше твърде много,но....Това,което запомних е свързано със заплащането на старши и главни учители.Изрично посочено,че старши учител е със мин. заплата 483лв,а главен-526лв.Главен става този,който представи проект/само дето много не разбрахме за какво е този проект.Честно казано,при нас много тихомълком станаха нещата/А и това,което ме обърка още повече е,че ...никъде в тази нова наредба не се говори за ценз:просто мин.заплата на старши учител е 483,на главен-526.Но ми се струва някак не в ред това.Никакво значение ли няма дали си магистър,бакалавър?И ако е така,кое ще ме накара да продължа нагоре?Аз съм бакалавър/с намерение да запиша магистратура по специалността си/,но ако няма да има значение ценза/защото досега имаше/,просто е безсмислено .Разбирам,че да си учител не трябва да е свързано само със заплатата,но ...........аз също имам деца.Магистратурата ще ми излезе доста скъпо на този етап.Та някой може ли да обясни,ако е по-добре запознат?

20.01.2010 nkehayov

Profile

 ЧУДЕСЕН ВЪПРОС! ПРАВО В ДЕСЯТКАТА!

 

Модулът  "Кариерно развитие" се оказа недоносче ( виж блога на nkehayov). Ами оказа се, че системата за кариерното развитие няма "задна скорост" т.е. след като директорът увековечи главните учители с ново допълнително споразумение по трудовите им договори, след това не може да ги върне по никакъв начин в изходна позиция. Не е ли чудесно?!

20.01.2010 majaz

Profile

Пожизнено!

20.01.2010 Dani_Nikolova

Profile

А за какъв прериод се назначават главните учители. Някой знае ли