Игра "По пътя на памука"

Публикувана на: 08.01.2010, от truffela
Кoментари:1

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

По пътя на памука

 

„По пътя на памука” е дидактична игра, която въвежда децата в сложния съвременен свят и ги запознава с понятия като справедлива търговия, достойни условия на труд, социална среда, търговски преговори и т.н.

Целта на играта е да представи механизмите на световната търговия в сферата на текстилната промишленост. Подходяща е за деца над 11 години. Играе се от 5 или повече играчи и може развлекателно да допълни часовете по География и икономика или СИП, свободни часове и занимални.

 

кратко описание:

Пътищата на памука се онагледени чрез специално изработена карта на света и множество изображения, представящи различна действителност от всички краища на земята.

Първото хвърляне на зара определя кой търговски път ще бъде пресъздаден в играта от общо 6 възможни. После играчите формират 4 отбора, всеки от които влиза в ролята на производител на памук, текстилна фабрика, търговска централа или магазин, намиращи се на огромни растояния един от друг.

В началото играчите получават описание на ролята, в която ще влязат и карти Ниво на живот в зависимост от социалния статус на хората, които представляват. Този статус е динамичен и се променя по време на играта, в зависимост от събитията и изхода на преговорите.

След това отборите се ангажират поетапно в процеса на преговори, който е основна дейност в играта. По пътя на памука навлиза в ежедневието на преговарящите страни и показва на практика дисбаланса в отношенията и в нивото на живот, но също взаимната зависимост и начините за промяна.

Шестте търговски пътя в играта съответстват на различни механизми на търговия и водене на преговори, повече или по-малко изгодни за една от страните. Последствията за страните в преговорите също са различни.

Всички фактори – икономически, социални, свързани с климата – са събрани, за да представят ефектите на глобализацията чрез примера на текстилната индустрия.

 

Тази игра е разработена от организациите „Занаятчии по света”, „Крачка в страни”, „Асоциация на пенсионираните възпитатели без граници”, „Северните франки” и Регионалния център за документация и информация за международна солидарност и развитие в град Лил, Франция. Българската версия на играта е осъществена от фондация „Джендър образование, изследвания и технологии” с финансовата подкрепа на Програма за международно сътрудничество на посолството на Швейцария в България. Играта е тествана в Националната финансово-стопанска гимназия в София.

 

Играта се предоставя на училища, читалища, образователни центрове и детски комплекси (ОДК) срещу заявка на електронна поща  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} gert[at]mbox.contact.bg Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

След като я изпробвате, моля попълнете приложения в Бележника на ръководителя на играта, „Лист за оценка” и го изпратете на адрес Фондация ДОИТ, София 1000, ПК 963.

Коментари 1

25.01.2010 lubs

Profile

Здравейте! Как можем да разберем нещо повече за тази игра-каква е цената, къде се поръчва (или направо на този имейл), някакви изображения..Иначе звучи страхотно!!