За "старшите-старшините" и "главните-подполковниците"

Публикувана на: 15.12.2009, от mironov
Кoментари:8

Обидна система.

За права не се кандидатства.

 Мечтал съм да бъда учител, учил съм за това и го работя с кеф. В младоста си се натягах и мечтаех след 30 години да стана "заслужил". Бях за 5 години районен просветен чиновник, заместник и директор. Бил съм хонорован асистент в Унсс и СУ, но се чувствам най-щастлив и свободен, като учител.

С 33 години стаж трябва да съм три пъти старши.

Щом съм определен от директора (не съм се натискал) за "отговорен учител-председател на методическо обединение" що ще кандидатствам за старши и главен, и да подавам документи, които те притежават...?

В англо-саксонската система има подобни длъжности "хедове", нещо като ръководител катедра. Те имат контролно-консултативни функции, някъде намален норматив, конкурсни и срочни, но задължително ДВОЙНИ заплати.

Очаквах от новия министър да е по-съвременен човек. Да остави стажа и да гледа кадърност, мнение на ученици, родители, инспекторат и т.н. Не виждам причина младите и кадърни да не бъдат сериозно финансово стимулирани.

Тази "нова кариерна" система ще обиди младите и ще раздели колективите и то за "дребни суми".

Без мен. Не подадох документи. Ако могат да видят, че съм ефективен учител да бъдат така добри да ми платят повече.

Ако не ми платят няма да работя по-лошо. Няма да си "плюя на авторитета", който съм градил с много грешки и търпение, но и с много подкрепа от ученици, родители и колеги. Имам се за уважаван учител.

Този занаят не е за всеки. Всеки може да вземе парата, но все ми се струва, че учител е нещо свише.

Ако трябва и ще почна да козирувам на "всеки пияница висшист с 10 години стаж", защото ми е старши ( в казармата и на това са ме научили, козируваш и чакаш уволнението..)

 

Коментари 8

14.05.2010 poli

Profile

 Не ви познавам. Но Ви поздравявам!

Аз съм от "подполковниците" - много имам да разказвам. Сигурно скоро темата ще се появи за разискване. Ще си кажем нещата, но ще стигнат ли до безумците, които ни вкараха в тази позорна схема.

14.05.2010 anna pashova

Profile

Познaвам ви!

Поздравявам ви !

13.05.2010 mirey

Profile
Поздравявам ви за достойнството, което имате!!!

13.05.2010 nkehayov

Profile
Г-н Миронов, уважавам вашата професионална гордост, но правилата са такива, за да получиш нещо трябва да си го поискаш. Що се отнася до отношението ни към моралните и материални ценности, то определено в днешно време везните клонят към грешната посока. Аз не веднъж съм споделял, че ползата от кариерното развитие, в настоящия му вид е еквивалентна на нула, защото в професионализма на "старшите" едва ли с нещо се променил - просто "старшите" преглътнаха тези 33 лева и продължиха да си живуркат по старому. Бъди здрав ! Може би всяко зло, което връхлита на главите ни просто трябва да изживее времето си преди да си замине.

13.05.2010 mironov

Profile

 Колега,

благодаря за съвета, но ЗА ПРАВА не се кандидатства. Работодателя (директора на училището разполага с информация за моя стаж и с документи за квалификацията ми..). Обидно ми е да му се МОЛЯ. Нека си изпълни задължението да си да ми увеличи заплатата. Аз за права няма да се моля. НЕ ПРИЗНАВАМ длъжността старши учител. Аз съм УЧИТЕЛ, защото съм мечтал и съм искал да бъда...

11.05.2010 nkehayov

Profile
Съгласно постановление №254/29.10.2009г. на МС, с което се приемат промени в ППЗНП, и раздел " ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ" трябва да подадете заявление до директора на училището. Той променя щатното разписание(това става на полугодие или в началото на учебната година) и след това подписвате допълнително споразумение към трудовия договор. § 3. (1) Лицата, които заемат длъжността „учител”, съответно „възпитател”, и отговарят на изискванията за заемане на длъжността към влизането в сила на постановлението, се преназначават на длъжност „старши учител”, съответно „старши възпитател”, ако отговарят на изискванията за заемането й и подадат заявление, че желаят да бъдат преназначени на длъжността. Към заявлението се прилагат документи, удостоверяващи необходимите за заемане на длъжността образование, професионална квалификация и професионален опит.

11.05.2010 d_georgieva

Profile

 Има един казус, който не мога да разреша ако може някой да помогне! Въпросът ми е, ако през месец Април например, насред учебната година учител направи 10 годишния стаж, кога се кандидатства за старши учител? Ръководството на училището ни каза, че само през септември може да се кандидатства за нова длъжност, има ли такова нещо и откъде мога да го прочета?

18.01.2010 genovevap

Profile
Много сте прав за това!!!!!!