До каква степен ни подготвя университета?

Публикувана на: 30.11.2009, от Silviya™
Кoментари:2

 Причината да започна тази тема е наближаващия край на обучението ми като учител. Когато се регистрирах тук, все още бях в началните курсове и смятах, че след като завърша основните ми притеснения ще бъдат от сорта на:

 - как да се справя с дисциплината в клас

 - как да оценявам учениците - много ми се иска да измисля собствена схема, с която да амбицирам учениците

 -  да измислям интересни за учениците задачи

и разни други такива...

Сега обаче, като чета темите в този раздел и ме обхваща ПАНИКА. Давам си сметка, че повечето от нещата, които се споменават тук аз не съм ги учила и изобщо не съм запозната с тях. Зная малко С++, текстообработка (не благодарение на университета), доста PHOTOSHOP (благодарение на работата ми в момента), основните формули в електронните таблици, и... май друго няма. Със срам признавам, че никога не съм правила презентация и не мога да работя с Access, но смятам, че те са ми най-малкия проблем. С тях и сама ще се справя - сигурна съм. Но има неща, които не могат да се оставят за самоподготовка.

 

Моля, споделете кой университет сте завършили и каква подготовка ви предложи той. В университета ли е проблемът?

Коментари 2

08.12.2009 Daniela Dureva

Profile

Здравейте,

Поставяте интересна тема за дискутиране!

Университетът едва ли може да даде подготовка по всички въпроси, свързани с ИТ. Всеки, който е решил да поеме пътя на учителя по информатика и ИТ трябва да е наясно, че ще учи цял живот! А може би това е хубавата страна на нашата професия и специалност!

Учудена съм че в университета не сте изучавали ключови курсове, свързани с подготовката Ви за учител по информатика и ИТ. Може би са Ви предлагани под формата на избираеми курсове, но Ви е по някакв апеичина не сте ги избрали.

Притесненията Ви са свързани с курса "Методика на обучението по информатика и И", който е задължителен и се чете обикновено в послените семестри. В учебния Ви план има задължително практическо обучение (макар и недостатъчно според мен), което също може да ви помогне да научите как да оценявате учениците, да създавате интересни задачи (тук е нужен малко повече опит), да подготвяте уроците си и т.н.

По отношение на презентациите не би трябвало да имате проблем, макар че най-малко по задължителната дисциплина от учебния план "Ауди-визуални и нформационни технологии в обучението" трябва да сте запознати с принципите на работа с презентации. За Access ще имате проблем. За да преподавате модулът "Бази от данни" не е достатъчно да се научите да работите със софтуера има и много други концептуални страни.

А Вие кой университет завършвате и каква специалност?

Радвам се, че има студенти, които искат да станат учители!

Желая ви успех!

01.12.2009 divanova9

Profile

Здравейте,

Не се притеснявяйте, всеки е започнал без много знания .

Сега в този сайт много учители си споделят разработките, което е много хубаво

Дисциплината всеки се опитва сам:

или им говори да не вдигат шум, че ще ги заболят главити тях самите

или гледа да ги засегне, че не са глупави, а не слушат .......