Безплатен интернет за учители?

Публикувана на: 30.11.2009, от majaz
Кoментари:25

Средствата все още не са преведени в училищата. Или поне в моето /София/ не са.  Доставчикът ми нервничи. Казаха ми, че БТК вече е отрязала нета на учителите. Колеги, дали имате информация по въпроса?

Коментари 25

08.09.2010 nkehayov

Profile
За съжаление безплатния обяд свърши.

07.09.2010 Ana_Nika

Profile

Zdraveite, bih iskala da polu4a pove4e informaciq za bezplatniq nternet za u4iteli.Znaete li koga 6te startittra novata valna i v koi sait se izvar6va kandidatstvaneto.blagodarq predvaritelno za otzivite!Geeked

07.09.2010 Ana_Nika

Profile

Бих искала да получа информация за това къде се кандидатства за безплатния интернет и кога ще стартира следващата вълна.Можете ли да ми помогнете по този въпросБПредварително Ви благодаря!Smile

10.08.2010 ventsy

Profile

 Гледам в момента бавят стартирането на процедурата за избирането на доставчици за училищата.

Нормално е СЕГА да набират оферти и да се сключват договори за да може от 15-то (да не казвам 1-во) число на месец септември във всяко училище да има връзка. Ако ще да пише в договорът че усугата ще се стартира на 15-ти.

02.06.2010 ilona

Profile

доставчиците да направят необходимото да продължат достъпа на тези учители, които са готови да финансират със собствени средства достъпа си на преференциалните цени, които бяха оферирани, като схемата да е достатъчно гъвкава, че да предложи бъдещо своевременно преминаване отново на корпоративна схема, в момента в който разполагаме с нови средства.


Сега вече има и по-добри оферти от тези преди една година, така че колеги добре проучете пазара.

29.05.2010 Zabava4ka

Profile

Колеги, относно безплатния домашен интернет има писмо от Орлин Кузов, което ви копирам (със съкращения):

До учителите и интернет доставчиците, участващи в проекта 
за домашен интернет по ОП „Развитие на човешките ресурси”
 


Уважаеми колеги,

Тъй като бях поел ангажимент към всички да ви информираме своевременно как ще се развива този проект занапред, предлагам на вашето внимание актуална информация по темата:

1. Вероятно всички знаете, че проект „ИКТ в образованието”, който спечелихме по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, беше удължен до края на декември 2010 година, тъй като освен домашния интернет има множество други дейности, които тепърва трябва да се случат и които поради обективни причини, предимно от фискален характер, не можеха да се проведат по-рано. За съжаление удължаването на проекта не води до допълнително финансиране, а по-скоро до възможност по-планомерно и разумно да довършим започнатите дейности, което и се опитваме да направим в настоящия момент.

2. Имахме сериозните намерения да стартираме изпреварващо втора фаза на проекта „ИКТ в образованието”, най-вече за да има откъде да финансираме нови 12 месеца безплатен интернет, но поради ред причини от административен характер това се оказа почти невъзможно и становището на Комитета за наблюдение е доста обезкуражаващо в този смисъл. Добрата новина е, че не са отхвърлили втората ни фаза и все още имаме сериозни шансове да се случи от началото на следващата година, но поне за идващите 6 месеца няма как да гарантираме домашния ви интернет, тъй като нямаме подобни оставащи средства в проекта.

3. Донякъде разбирам основната теза на Комитета (че интернет достъпът ви е само съпътстващ разход и засега нямат явни доказателства, че вие ползвате интернет за обучение и развивате капацитета и потенциала си, освен че повечето учители го декларират в анкетите си), но принципно не я споделям, тъй като дори самото ползване на интернет вече води до едно постоянно технологично „доограмотяване”, което в крайна сметка рефлектира и върху вашата персонална конкурентоспособност и развитие. Нека не забравяме, че самото кандидатстване за този проект беше изцяло онлайн и беше уникално събитие не само за България, но и за цяла Европа и определено адмирирам и доставчици и учители, че се справиха със задачата и бяха на висота. Аз определено смятам, че този проект разви всички ни и да отрека Интернет като ключово средство за развитие е като да отрека писмеността като начин хората да станат по-знаещи и можещи и да твърдя, че азбуката не е ключов фактор, а просто съпътстващо средство хората да се научат да четат и пишат...

…..  засега имам следното предложение към всички и се надявам да го възприемете:

- доставчиците да направят необходимото да продължат достъпа на тези учители, които са готови да финансират със собствени средства достъпа си на преференциалните цени, които бяха оферирани, като схемата да е достатъчно гъвкава, че да предложи бъдещо своевременно преминаване отново на корпоративна схема, в момента в който разполагаме с нови средства.


- директорите на училища и детски градини да направят възможното за окончателното приключване на документалната част от проекта. От миналия месец се появи и изискване на Управляващия орган за прилагане и на сканирани платежни към доставчиците от страна на училищата с цел финализиране на одитната пътека и доказателство, че средствата са стигнали до доставчиците и до седмица ще добавим и този модул в системата, но на фона на досегашните ви усилия със сканирани документи това едва ли ще представлява трудност за когото и да било, а все пак за втора фаза само на този компонент от проекта искаме още 11 милиона лева за домашен интернет и ако сега не убедим одиторите, че имаме изрядна документация, рискуваме не само да не ни подкрепят за втората фаза, но и да не ни възстановят средствата за първа, което би било съсипващо. Имайте предвид, че догодина не планираме няколко вълни, а просто един период от около 2-3 месеца, в който ще набираме отново оферти и желаещи и след това ще финансираме интернет достъпа на поне 60,000 души за период от 12 месеца при досегашната фиксирана цена от 15 лева месечно.


- от страна на доставчиците моля за пореден път да издавате оригинални фактури непосредствено след като получите плащане, а директорите моля да ги качват своевременно в системата, защото само по проформи никой не ни възстановява разходи, а те са просто основанието, позволяващо ни да платим. Моля също и своевременно да се отбелязва в сайта, когато не чакате повече средства от нас, за да се концентрираме върху наистина критичните случаи и дължа лично извинение на всички, които в крайна сметка са се сдобили с изрядни документи, но все още нямат от нас плащане (по принцип всяка последна седмица на месеца от МТСП ни блокират плащанията, за да изчистят отчетите си, така че в началото на юни ще платя интернета на още стотина училища, които междувременно сме идентифицирали като изрядни).



Орлин Кузов - Директор ИКТ, МОМН

28.05.2010 Zabava4ka

Profile
Така е. Срокът на предплатената услуга изтича. Имайте нагласа за спиране на безплатния интернет, без да хвърляте вината на доставчика, директора, МОМН или ЕС. Програмата беше за фиксиран срок, който изтича и нета ще ни бъде спян (автоматично, предполагам, от определена дата). Да се надяваме програмата да продължи, но едва ли ще е без прекъсване (има куп формалности, процедури и т.н...) Много от нас ще останат без интернет за неопределен период (напр. до подновяване на програмата - ако избщо я подновят). Затова следете сроковете, колеги, и се подсигурете ( с индивидуални договори с доставчика, например). Въпросът зависи от по-горни нива, затова не бързайте да линчувате който и да било, а проявете предвидливост и находчивост, за да не се окажете без връзка със света.

24.05.2010 valerika

Profile
Предполагам,че проблемът ще се оправи!Просто изведнъж се случи,затова и ме подразни...................Все пак наистина ползваш нета и когато изведнъж спре някои неща остават недовършени.................пък и аз/особено като реша да правя презентация/,работя малко по-бавно,а и ,честно казано,използвам доста готови идеи.........................та,така малко попаднах в небрано лозе.Не че не си довърших презентацията,де!

23.05.2010 majaz

Profile

user: valerika

Доставчикът ми е "ЛИНК+"ООД

 

Сменяй го. Заплахата обикновено действа.

Преведените пари към училищата са 135 лв. от първи септември. За 9 месеца. Значи до края на май трябва да имаш нет. Ако директорът ти не е превел цялата сума, това е друг въпрос. И пак според договора, който се сключва между доставчика и директора, шефът ти е този, който е отговорен за това да имаш нет.

22.05.2010 pepinia

Profile

Привет! Истината е, че заплатеният период по договор за безплатен интернет е към своя край, колкото и да не ни се иска. Няма значение кой е доставчикът. А дали за дванадесет или за девет месеца...това зависи кой в коя вълна се е включил. Първата вълна беше за дванадесет, а втората-за девет месеца.Моят доставчик корекно ме предупреди за изтичащия период и изказа надеждата, че проекта ще продължи и няма причини да се притеснявам. Не съм се и притеснявала.Доставчикът ми е един от тези, които първи обслужиха своите клиенти-учители, бързо оформиха нужните документи и предложиха качествен и скоростен интернет.Истината обаче е, че имаше доставчици, които забавиха пускането на интернета и оформянето на документите, което не им попречи обаче да фиксират в договорите по-ранна дата. Надявам се проектът да продължи.Сигурна съм, че следващия път учителите ще бъда по-внимателни в избора си на доставчик, а директорите-по-взискателни при сключването на договорите.Опитът си е опит. Smile

p.s. При изрядна документация качена в сайта в срок парите се привеждат в сметките на училищата, които от своя страна се разплащат с доставчиците. Наложи ми се да се разплатя превдарително /още през авгус/ и не съжалявам. Спестих си ходенето по мъките. А парите макар и късно си ги получих от Министерството. Така и трите страни-учители, ръководство и доставчик бяха доволни.