Въпрос относно яслите

Публикувана на: 23.10.2009, от tedmar
Кoментари:9

 Здравейте!

Синът ми е на 2г и 4м, ходи в яслена група , но след почти месец отсъствие лелите и сестрите ме посрещат със следните списъци.

Трябвало съм да купя-блок№4 -2бр,гланцово блокче-2бр,прастелин и дъска за него, фулмастери,моливи, пактели и лепило.

Да не говоря че се дава всеки месец  -дом.хартия, т.хартия,мокри кърпи, салфетки.

Та въпросът ми е дали и в другите ясли искат толкова много нещо особенно материалите за работа които посочих?

И дали имате представа за какво ще послужят на толкова малки деца?

И аз съм учител в горен курс, знам как стоят нещата с делегирани бюджети и пр. но това за мен на нищо не прилича, дори е смешно.

 

Коментари 9

01.11.2009 tedmar

Profile

 Ако детето ми е в градина нямам нищо против ще дам, но това е яслена група и на всичкото отгоре не ходи редовно , поради простата причина че 20 дни в месеца той е болен. След ходенето на ясла 3 дни и даването на материалите отново сме си в къщи, защо поне и това нямат предвид. Знам че работят по техен си учебен план, но след като събират повече пари да вземат от остатъка и отстъпките за книжката необходимите материали.При нас определено това не е гласувано на общински съвет, защото на директорските съвещания изрично им е казано да не сабират пари и други неща от родителите като т.хартия , мокри кърпи и др.

24.10.2009 radivdani

Profile

 Ние сме в София.Синът ми е втора група.

В началото на всяка учебна година събираме пари за учебни помагала ,купуваме всички необходими материали /флумастери , моливи, бои, гланцови блокчета, скицници, пластилин и т.н./, Събираме ежемесечно пари за вода и чаши за еднократна употреба по 2 лв.. На родителската среща ни "помолват" да подпомогнем с нещо детската градина , като направим нещо за групата и тази година събрахме по 20 лв. за играчки, килими и др. През м. май ежегодно се провежда благотворителен концерт на децата от градината и билета за посещение на човек е 3 лв., които отиват за ремонт на детската градина. Всичко това се следи от настоятелството.

 Лично аз нямам нищо против да давам тези пари , защото условията в нашата градина са добри. Чисто е, ремонтирано е , уютно , топло и приятно. Без тези допълнителни субсидирания детската ни градина няма как да подсигури това на нашите деца. Тази година  в нашата група се закупи и миялна машина отново с пари от дарения, което ще даде възможност на т.нар. леля да обръща по-голямо внимание на децата ни.

  Всички знаем , че тези практики са забранени, но когато няма злоупотреби с доверието на родителите, мисля че проблем няма.

 

24.10.2009 mimi70

Profile

Привет!

Ами ето, давам Ви идея!Big Smile

Мислите ли, че десетте лева не са гласувани на общинска сесия?! Това е в сила за цялата община и парите отиват в общината. А двата лева са си дарение и доколкото съм наясно, всичкото там трябва да си е както трябва. Парите се събират от учителите и ние се подписваме за това. Детската градаина на сина ми е от 5 групи, като за първа година има две първи групи. Намираме се в Кърджали. Това означава 5 групи средно по 25 деца по 2 лева, получават се 250 лева, което мисля, че не е кой знае каква сума имайки предвид цените и разнообразните нужди на децата. Но мисълта ми беше, че няма синхрон между общинска и държавана власт. Абсурдно е таксата за градина да е по-голяма от детските, друг е въпросът колко семейства с доходите си, получават детски. И в същото време, България - звездата на Европа!Smile

Нека се изравним с евопейските стандарти не само по цени на услуги и стоки, а да се почувстваме като такива и по заплати и да не говорим за стотинки, защото тези два лева са смешни. А ние си говорим за тях.

24.10.2009 Iv.Kalkandjieva

Profile

 Mimi70, малко изместихме първоначалната тема, но това, което споделяте, си е чиста злоупотреба, ако не е регаментирано с някаква наредба от общината, или заповед на директора. Незная в кой град живеете, нито каква е бройката на децата в дет.градина на детенцето Ви. В нашия град миналата година уволниха директорка на ОДЗ за нерегламентирано събиране на пари.

Аз работя в може би най-голямото детско заведение в България - имаме 4 яслени и 12 групи детска градина. Пресметнете сами колко незаконно постъпили средства можем да имаме, ако се възползваме от подходите във вашата детска градина: 480 деца по 2 лв на месец са 960 лв. + 4800 лв от абонаментните Ви такси от 10 лв, са равни на 5760 лв приход всеки месец!!! А за година? Представете си какви пари бихме натрупали.

Тези 2 лв .месечно кой ги събира?На нас в Бургас не ни позволяват да събираме пари от родители.Това си е чиста злоупотреба, незная кои органи си затварят очите при вас и защо Вие, родителите, го допускате да се случва. Тези 10 лв абонаментна такса одобрени ли са на сесия на общинския съвет, или е решение тихомълком на самата градина?

23.10.2009 mimi70

Profile

Това е самата истина. Двата лева са за всичко необходимо за децата в градината. Примерно сценично облекло по време на празници.

Преди години се закриха детски градини и сега има недостиг и много умело се използва тази ситуация на гърба на децата и родителите. Вярно е, че не достигат пари навсякъде, но при сегашните ниски заплати, малко нечестно и некоректно ми се струва това. С абонамента си запазваш мястото в гадината, ако детето отсъства. Само като направиш справка със сегашата сума за детски, мисля, че са около 25 лева, те даже не покриват само таксата в детската градина.

А групита са препълнени. Разбрах, че в едната група децата са 28 по списък и в спалното помещение са сложили и походни легла. На фона на таксата от 45 лева на месец, детето ти да спи на походно легло! Докъде сме стигнали с този делегиран бюджет!

23.10.2009 Iv.Kalkandjieva

Profile

 

      " При нас също се носят хигиенни материали всеки месец и освен таксата за детска градина, всеки месец родителите внасят дарение от 2 лева, което уж е доброволно.

А таксата от тази година я вдигнаха от 35 лева на 45 лева, като обясниха, че 10 лева са абонамента за детска градина, което означава, че детето ходи не ходи на детска, родителя си плаща абонамента. Какво ще кажете? Безупречна логика!"

 Здравейте, mimi70,  Вие пък ме шокирахте с "доброволните дарения" от 2 лв и "оригиналното" хрумване за абонаментна такса!!!

23.10.2009 tedmar

Profile

 Благодаря ви много за отговорите, наистина са ми от полза!Wilted Flower

23.10.2009 mimi70

Profile

Здравейте!

Моят син тръгна на 2 години и 5 месеца директно на детска градина, миналата година и вече две години в началото на така наречената учебна година се събират пари за материали. От всяко дете по 35 лева. В тази сума е включено всичко посочено от Вас, плюс книжки за рисуване и оцветяване.

Наистина там имат занимания и вечерта ми показва какво е правел. Днес ми се оплака, че не е могъл да нарисува дъжда.

При нас също се носят хигиенни материали всеки месец и освен таксата за детска градина, всеки месец родителите внасят дарение от 2 лева, което уж е доброволно.

А таксата от тази година я вдигнаха от 35 лева на 45 лева, като обясниха, че 10 лева са абонамента за детска градина, което означава, че детето ходи не ходи на детска, родителя си плаща абонамента. Какво ще кажете? Безупречна логика!

А аз се боя да накарам да си купят учениците някои материали, които на тях им трябват в часовете и не струват кой знае колко.

23.10.2009 Iv.Kalkandjieva

Profile

 Не подценявайте работата не сестрите от детските ясли - те също по план имат да обучават децата между 2 и 3 години, включително и Вашето. Не подценявайте и детето си - то вече възприема и копира всичко, то е жадно да научи нещо ново и интересно. То вече подражава и се старае да покаже, че умее. Защо смятате, че в яслите не са им нужни материали за работа с децата?

Работя като учителка на предучилищна група в ОДЗ в гр.Бургас. Преди 2 години кмета забрани със заповед, да се вземат от родителите каквито и да е хигиенни материали, детските заведения си ги осигуряват сами. Но консумативи и материали  за занятията родителите  ги купуват, включително и в детските ясли. Да не говорим за парадокса, че до трета група си купуват и учебните книжки, а едва в предучилищна възраст те са безплатни. Надявам се да съм Ви била полезна.