лицензиран софтуер

Публикувана на: 20.10.2009, от stefdim57
Кoментари:6

Колеги, моля за съвет. Трябват ми програмите Corel Draw и Photoshop в училище за учебна цел. Администратора казва дайте ми лицензиран софтуер, а  на директорката ще и стане лошо като чуе колко струват. Как да постъпя?

Коментари 6

03.11.2009 lexx

Profile

 Това за софтуера е доста интересен въпрос,

аз мисля, че големите компании едва ли биха се заяли с едно училище, а и в крайна сметка имат сметка от това да се изучава техният софтуер, поради факта, че като се подготвят кадри разбиращи от даден софтуер, то те биха рпедпочитали да работят на него. А когато се стигне до реална работа във фирми то те ще се наложи да плащат. Вярно е, че дадените програми са едни от най-дбрите но напоследък постоянно се развиват и други, както и безплатните линукс дистрибуции, така и безплатни графични програми към тях, поради това мисля, че големите компанни биха искали да "зарибят" дори и безплатно младите да работят с техни продукти.

Поради тази причина мисля, че не би било проблем, а ако стане винаги може да се измисли вариант като това, че е било качена безплатна версия  аопределен период.

22.10.2009 kboneva

Profile

Съгласна съм с вас. Аз също имам този проблем, преподавам икономическа информатика в 9,10,11,12 клас. Това лято бях на курс по компютъна графика. Лектор беше един от авторите на учебните програми по ИТ (не знам дали и ИИ), зададох му същия въпрос и отговора беше това което казах на вас. Използвайте безплатни програми, интерфейса си прилича, принципа е същия и т.н.

А за учебниците , който има на пазара, не сикам да говория :–(((. Хората, който ги казват ДА не знам дали знаят цените на софтуерите. Сега във време на делегирани бюджети малко директори ще отпуснат пари за лиценз.

Така. че отново сме на позиция - оправяй се сам

21.10.2009 eltod

Profile

"

По-добре човеците да се научат да работят на различни програми, отколкото да предъвкват Office-а и да играят игрички...."

Точно така, още повече че Corel Draw и Photoshop са включени в учебниците на "Просвета" за профилирана подготовка.
Сигурно на пръсти се броят училищата, които могат да си позволят скъпите лицензи на тези, а и на още други пограмни продукти, в условията на делегиран бюджет, според мен.

21.10.2009 stefdim57

Profile

Програмите Corel Draw i Dreamweaver ca включени в учебната програма по предмета "Икономическа информатика" за професионалните гимназии по икономика. Мисля че въпроса трябва да се реши в МОМН.  

21.10.2009 kboneva

Profile

Защо не използваш алтернативата им paint.net i Inkskape, които са безплатни и имат добри възможности

21.10.2009 Dany-Go

Profile

В 99% от училищата няма лицензиран софтуер за програмите, които се изучават извън Office-пакета.

И нашата директорка ни изгледа лошо, когато й поискахме пари за лицензи. Отговорът беше: "Вие си работете на тези програми, а ако трябва да се обяснява, аз ще го направя". И ние си работим...

Работете с това, което имате, а ако ще ходите на олимпиади и състезания ( и то чак на нац.кръг), тогава ще имате повод да искате лицензи.

По-добре човеците да се научат да работят на различни програми, отколкото да предъвкват Office-а и да играят игрички....

Успех!