Чалгата – въплъщение на простотията

Публикувана на: 04.09.2009, от zdravkop
Кoментари:6

 В съботния брой на вестника Иво Сиромахов предлага енергична защита на чалгата под заглавието „Политическите послания в попфолка". Започва така: „Твърди се... че те (т.е. чалгаджиите) били прости и пеели глупости. Сякаш тези, които ги обвиняват, са завършили Оксфорд!"

Камъни в моята градина... Завършил съм Оксфорд на ниво и бакалавър, и магистър, че съм и преподавал там. И твърдя, че чалгизирането на нацията е част от онзи процес на развращаване на обществените нрави, който заедно с мутризацията и корупцията потопи България в блатото на Ориента точно тогава, когато трябваше да ставаме европейци.

Чалгата - това е визуалното, звуково и дискурсивно въплъщение на простотията.

Визуално, защото я практикуват дебели, мутроподобни мъже и напомпани със силикон жени, имитиращи приятелки на мутрите. Звуково, защото чалгата се намира на нивото на най-ниския знаменател на балканско-арабските музики, от които безсрамно краде. Дискурсивно, защото текстовете на чалгата ни съобщават няколко фундаментално прости неща: че няма нужда от грамотност, нито от почтеност, нито от работене; че животът е джунгла и човешкото същество е напълно безпомощно пред произвола на самците, изскачащи от храсталака.

Чалгата е простотия, а простотията е убиецът на цивилизацията. В продължение на хилядолетия човечеството е полагало огромни усилия, за да престане животът да бъде джунгла, за да може скромният, почтен и грамотен човек да просперира със собствените си усилия, а не - чрез подчинение на някой по-силен. Цивилизацията, това е тогава, когато слабият не се страхува от силния, защото силният не го бие; а не го бие, защото има правила и органи, които ги налагат.

Не щеш ли - появява се чалгата и съобщава, че всичко това е лъжа. А цивилизацията е крехко нещо и съществува само докато хората вярват, че я има. Чалгата обаче убеждава хората, че цивилизацията е измишльотина. Те престават да вярват в нея - и тя престава да съществува. Изчезва доброто възпитание, грамотността, нагласата да се работи (т.е. да се получава ресурс без да се краде) и елементарната учтивост. Чалгизираните хора общуват помежду си с грухтене, ръмжене и някое и друго междуметие. Силните започват да бият слабите, а слабите се подчиняват, защото инак ще бъдат бити.

Изкарайте колата си на пътя и веднага ще видите, кой управлява нещата там. Мутрите управляват пътищата, макар техен собственик да е държавата - т.е. всички ние. А какво извира от отворените прозорци на мутренските джипове? „Духаш балони, буташ бакшиши." Не, това не е Шестата симфония на Чайковски...

Инак Сиромахов е грамотен и начетен човек и в статията му прозират типични черти на цивилизацията, като например хумор и ирония. Но ако хората му повярват и заживеят по правилата на чалгата, само след 10 години самия него никой няма да го разбира. Защото няма да са останали хора, които да могат да четат, камо ли да отбират от хумор и ирония. И него също ще го бият самците на джунглата, защото грамотният ще е слабият.

*Статията е публикувана във в. "24 часа" на 18 август 2009 г.

Евгений Дайнов

 

 

Коментари 6

22.09.2009 mimi70

Profile

Известен германски учен, професор Рот, дава някакво логично уж обяснение за явлението чалга в България, което аз не мога да приема. Според мен това явление се крепи на анрхията, безпорядъка и ниската култура на хората преобладаващи в нашето общество.

Но безспорно се надявам в истинността на последните му думи.

http://news.sutrin.com/news_16582.html

 

22.09.2009 Eli_83

Profile

  Интересно защо авторът, поставяйки темата не казва нищичко за част от културата, която ни се предлага отвъд Океана!? Концерт направен в ден, който е тъжен за християните, клиповете й, които са атакувана както от Католическата, так и от Православната църква? Тук не става ли въпрос отново за нарушаване на ценностната система чрез антихристиянско поведение?

  Но това не прави така силно впечатление, защото ги няма яхтите, огромните джипове, които определени пичове карат и на някои така им се иска да са на тяхно място, но не може!Smile

 

21.09.2009 Eli_83

Profile

  Изложението на поста е написано прекрасно! Но за съжаление огромната част и то от най-яростните противници на чалгата реално не я "мразят", защото тя подрива ценностната система и действа деструктивно над обществото! Причината за агресивните атаки в по-голямата си част се дължат на чиста завист към лиричния герой, който в действителност наистина е "гъзар" и донякъде събирателен образ на определана прослойка от обществото ни! Показването на скъпи коли, яхти и други материални придобивки съзнателно или подсъзнателно води до силно раздразнение у някои хора, защото те, обикновените хорица, не могат да си ги позволят и НЕ СА НА МЯСТОТО НА ТЕЗИ, КОИТО ГИ ПРИТЕЖАВАТ! Но ако се случи така, че по някакъв начин нещата се обърнат и противниците на чалгата започнат по някава причина да разполагат със същите парични средства и същата власт, дали биха се държали по по-различен начин, биха ли ни представили по-различна култура на поведение? Едва ли-бързо ще им хареса те да са силните и да "бият" по-слабите, обградени от разкош и скъпи вещи! В основата на критиката често стои егоизмът и завистта! Но се радвам, че има хора, които осъзнават негативното действие на този тип поведение, което ни се демонстрира по клиповете и се пее в текстовете на песните!

06.09.2009 Deltichko

Profile

 Много вярно има в написаното  от Евгений Дайнов и в случая съм съгласен с него, макар че това рядко ми се случва. За да си отговорим защо чалгата толкова много се харесва на повечето хора, трябва да си дадем сметка за разликата в трудността на възприятие на нисшите и висшите ценности. Първите изискват много по-малко мислене, а чалга-текстовете провокират и словословят именно тях. По какъв начин? Ами просто чалгата изгражда една много проста йерархическа идеология - ,,лирическият герой" на тези текстове е гъзар, защото има пари и по този начин има достъп до секс с ,,лирическата героиня". Нейните ценности са същите като тези на ,,лирическия герой". Сиреч, системата е много проста и навързана - не си гъзар ==> нямаш пари ==> няма секс. Колко просто и ясно! И тъй като все по-голямата част от населението на големите градове се състои от по-необразовани хора, вече е лесно да си отговорим на въпроса защо толкова много им се харесва чалгата. Тя отприщва нагоните и страстите, за култивирането на които е необходимо по-малко мислене и умствени напрягания. Простащината седи по-близо до натурата, отколкото до културата, а чалгата е спътник на простащината. Отговорихме ли си на въпроса защо всеки ден в градския транспорт се дъни чалгия? Отговорихме си.Hmm

05.09.2009 zdravkop

Profile

 Поздравления, колега artman! Всеки един нормален човек с нормална мисловна дейност ще разбере, че чалгата е простотия до шия. За съжаление има колеги, които са с промити мозъци от чалгата.

04.09.2009 artman

Profile

 Не съм чел писаното от Сиромахов, което е провокирало Дайнов да напише горното, но съм впечатлен от текста и съм в мнооого голяма степен съгласен с Дайнов!