Липса на учители?!?

Публикувана на: 25.08.2009, от stefanova_r
Кoментари:5

 Тъкмо слушам новините по БТВ. Изведнъж някой заявява, че нямало достатъчно учители. А липсата на млади учители била голяма и имало нужда от специална политика за привличане на младите в образованието!

Боже! Направо ми прилоша. Това звучи като фантастика на фона на личния ми опит. Аз съм на 26г., мога да преподавам немски и английски. С голямо желание се влях в редиците на българските учители по английски език през януари месец тази година. Направих това по собствено желание, не че ситуацията ме е притискала. Работих усърдно в една ГПЧЕ, дадох всичко от себе си и мисля, че резултати имаше. Затова, когато 'ръководството' реши да ме изрита без предупреждение направо ми падна пердето. Да, нямало деца за догодина. И? Естествено, аз бях най-лесното решение - най-младата, с най-малко опит. Но никой не търси качество, а само старите си кадри. И не самият факт, че бях освободена е толкова дразнещ, колкото гнусното отношение на директора - без обяснения, без лични разговори: бум, направо на събрание, пред всички колеги!!!

Така че ще ме прощават тези, дето тръбят, че искали млади учители по чужди езици - няма такова нещо! Аз не видях никаква заинтересованост у ръководството. Явно на някой хора им изнася положението такова, каквото е. Едва ли ще се върна отново в училище. Огорчението ми е безкрайно и си имам достойнство.

Коментари 5

16.10.2011 belgyn

Profile

Виждам, че този дискусия е от 2009, аз пища от 2011 г., та по въпросната телевизия наскоро гледах същият репортаж, как младите не искали да работят като учители - Направо това ме разби! Искаме, но никой нас не ни иска. Всичко се допълва с един репортаж на Министъра, който казва, колко важно било младите да отиват да работят в училище и как американците от Харвърт, започвали, работа като учители... На фона на това, че не мога да си намеря работа като учител от доста време и вече съм се отказал да търся, всичко това е ми дойде наистина много. 

Предлагам на младите учители, да се си търсим повече правата и да се обединим заедно срещу несправедливостта 

За "старите" кадри мога да кажа, ОК скоро ще се пенсионирате с големите пенсии, но се замислете какво оставате след себе си - Наколко необразовани поколения и очаквате от тях те да ви плащат пенсиите! Не няма да го направят - тях вече ги няма

03.10.2009 g-ca nikolowa

Profile

 Боже, каква липса на учители? Аз също чух репортажа по БТВ за липсата на учители и много се ядосах. Пълни глупости. Има  желаещи да бъдат учители , както и аз самата. И какво?! Като отида да си подам документите за кандидатстване в някое училище и ме питат- колко години опит имате? Ами кажете ми как да го натрупам този опит като никой директор не желае да назначи млади кадри. Невъзможно е да се влезе в тази закостеняла сиситема, ако нямаш "вийчо владика", разбирате ме нали, като  няма кой да те уреди.... Пак по другия начин. Защо трябва да е така ? Много хора ми се смеят като им кажа,че искам да работя като учител,защото в това хляб нямало, имало в правото и икономиката. А аз като филолог съм животно,което скоро ще изчезне от планетата земя....

Това , което пиша е ясно на всички. Аз просто си изливам мъката. Ако някой може да даде някакъв съвет- да пише .

04.09.2009 mera4e

Profile

user: Anikolova

А че системата е консервативна и защитава старите си кадри, е неоспорим факт. Не винаги за добро
Коя система ги защитава? Директорът или невъзможността им вече да се реализират другаде? Стари кадри според мен са хора, учителствали над 10, 20, 30 години. Те нямат нито причина, нито желание да напуснат. Ако бях директор, много трудно бих помолила някоя 40 или 50-годишна математичка да напусне, само защото отнякъде се е появила 30-годишна кандидатка за мястото й. Вече дори не съм съгласна, че има липса на кадри по чужди езици и информатика - две места по английски език в моя град с шест основни и осем средни училища - какво ще кажете? Въпросът за мотивацията и призванието е друга тема.

26.08.2009 stefanova_r

Profile

 Точно това казвам - преподавах английски, имам добра квалификация, мотивирана съм и постоянна. Колегите, които имаха наблюдения над работата ми винаги се забавляваха, гледайки ме колко се вълнувам и старая. И за всичко това получих гореспоменатата благодарност. И когато утре им затрябва заместник, едно е сигурно - няма да могат да дойдат при мен, след начина, по който се отнесоха!

Директорите ясно съзнават какъв заряд носят 'новите мозъци', свежата кръв - знаят и ги смятат за опасни. Затова е по-добре да ги държат далеч и всичко да си е постарому.

26.08.2009 Anikolova

Profile

Истината е, че липса на кадри има само по някои специалности, като чужди езици и информатика например, или на такива колеги, които биха могли да преподават предмет на чужд език /за езиковите гимназии/.

Всъщност липсват квалифицирани, способни кадри, които имат не просто някаква правоспособност, но и мотивация, и призвание за нашата професия. А че системата е консервативна и защитава старите си кадри, е неоспорим факт. Не винаги за добро.Sad