Заплащане на лекторските часове

Публикувана на: 24.04.2009, от Mishelle9999
Кoментари:1

Здравейте, проблема в нашето училище е следният: На база закона за вътешни правила (но там не го пише - проверих) директора обяви че лекторски ще плаща след като всеки изработи годишния си норматив. За да съм по ясна аз имам норматив 648 часа, по образец 712 часа и вместо традиционото определяне на месечни лекторски (712-648)/36=1.78 директора по административните въпроси заляга на книгата и брои от началото на годината да имаш попълнени 648 квадратчета и от там нататъка всички часове ги пускаш лекторски. Проблема е:
-Когато си болничен - нямаш попълнени квадратчета и излиза, че лекторските се явяват за изработване на дните в които си бил болен.
-Извънредните неучебни дни - са пропуснати часове не по вина на учителя
-Ако обаче тази сметка доведе до повече часове от 712 (възможно е заради не равния брой седмични дни) те няма да бъдат изплащани, защото не са залегнали в образеца...
Убедена съм, че всичко това е незаконно!
Моля, помогнете да го аргументирам! Аз не съм засегната, защото нямам нито един ден болнични, но 50 човека от 86 членния ни колектив е ощетен, особено младите майки.

Има ли и на друго място такава практика?

Коментари 1

04.06.2009 K.Turnovski

Profile

Това е практика, която се въведе след Делегираните бюджети. Идеята е, че Директорите искат учителя да си покрие часовете по норматива, а след това да пуска лекторски. Нормативно това не може да бъде признато, защото още в началото на учебната година, след заверката на Образец 1, трябва да се пусне заповед, в която да са уточнени преподавателите и часовете, които се броят за лекторски и тези часове трябва да се плащат въз основа на тази заповед и заверените в Образец 1 допълнителни часове (разбира се когато сте отсъствали от работа, независимо по какви причини, получавате заплата, но не получавате лекторски, което вече е нормативно оправдано).