НАЙ-ПОСЛЕ БЪЛГАРИЯ СЕ ПОЯВИ И НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА КАРТА ....

Публикувана на: 19.04.2009, от Eli_83
Кoментари:1

 Историята си е история, независимо дали тя ни харесва или не! Определено България се появява не само на европейската, но и на световната образователна карта, още през далечната 885 година! Тогава е създадена Преславската книжовна школа, която е третата по възраст висше учебно заведение, не само в Европа, а в целия свят! Предхождат я Магнаурската школа и Ал Карауин, която реално се намирала извън Европа!

  На малко по-късен етап, по време на управлението на Симеон книголюбеца, процесът по появата на българското образование на европейската карта продължава да се разгръща с невероятна сила. Редом с преводната книжнина, българските просветители Йоан Екзарх, Черноризац Храбър, Константин Преславски, създавали и трудове по анатомия, история, зоология....Така се и появил и първият исторически труд на български език, наричал се "Историкии". Така още в 10 век България се превърнала в световен духовен, книжовен и културен център. Много от книгите написани от книжовниците, по времето на Симеон, по-късно били пренесени и преписвани в Сърбия и Русия, когато те приели от България християнството и азбуката. И днес в руските библиотеки и музеи учените продължават да откриват много старобългарски книги, които у нас са били  унищожени от поробителите. Техните така безценни страници са доказателство за невероятния принос на България за създаването и развитието на книжовността в Русия.

  БЪЛГАРИЯ НАЙ-ПОСЛЕ СЕ ПОЯВИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА КАРТА ПО НЕОСПОРИМ И КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН ПРЕЗ 885 ГОДИНА...

   П.С. С МНОГО УВАЖЕНИЕ, ЛЮБОВ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ КНИЖОВНИЦИ, УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, КОИТО СПЕЧЕЛИХА МНОЖЕСТВО МЕДАЛИ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОЛИМПИАДИ,  УЧЕНИ....Broken HeartWilted Flower Винаги сте били достойни....благодаря ви!!!

   И малко хронолгия:

  Отборите на СМГ се завърнаха с 4 купи, включително Голямата купа на състезанието, 11 златни и 1 сребърен медал, от Международния младежки математически фестивал, който се проведе в Лакнау, Индия от 2 до 5 декември. 2008

   България е един от учредителите на Международната Олимпиада по физика (МОФ) през 1967 година и досега е участвала във всички проведени олимпиади. Досега България е била домакин два пъти (през 1971 и 1981). Нашето представяне в досегашните МОФ е показателно: 9% от златните, 12% от сребърните и 14% от бронзовите медали са спечелени от български ученици. Практиката показва, че бившите участници в МОФ понастоящем са утвърдени учени, като много от тях работят в реномирани университети.

  Безспорно постижение е завоюваният от Теодора Янева бронзов медал от Международната олимпиада по биология, проведена в гр.Рига през 2002г.

   Страната ни има добри традиции и в представянето на Международната олимпиада по информатика. България е инициатор и първи домакин на състезанието, което се провежда от 1989 г. За 18 години нашите участници са донесли над 60 медала само от международните и над 40 медала от балканските състезания.

   За по-малко от 4 години България може да се похвали с около 100 спечелени медала от престижни международни олимпиади по математика, информатика, физика, биология, химия, лингвистика, астрономия и физика. Последният безспорен успех е от математическо състезание в Казахстан, 2008

    Българският олимпийски отбор по биология се върна от Аржентина с бронзов медал. На 15. 07. 2006 г. бе закрита 17-ата Международна Олимпиада по биология в Рио Куатро - Кордоба. Състезателите от настоящия отбор участват за първи път на високия международен форум и потвърждават тенденцията, започнала през 2005 г., когато Калоян Цанов спечели злато, че нашите млади биолози тепърва ще постигат големи резултати на Международните олимпиади по биология.

  

    Българският проект „Пътешествие из България” спечели една първа и една втора награда на VІ Европейски форум на учителите новатори (Innovative Teachers Forum 2009), провеждащ се във Виена, Австрия от 24 до 26 март 2009 г.
    

  Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е:

проф. Д.Съсалов българин.

   

Година 2006.

Учениците от втория представителен отбор по математика на България печелят 1 златен и 3 сребърни медала на Всерусийската олимпиада в Русия.

  

Година 2008.

Българските ученици с 1 златен и 2 сребърни медала от Международна олимпиада по математика в Хонг Конг и 1 място в отборното класиране за не-азиатските държави.

  Д-р Ораховец има пък световен принос в биологията и медицината, като пръв описва, че слезката освен имунологични функции, също така служи и като резервоар на кръв!!!

  Съжалявам, но на този етап нямам достатъчно време, за да събера постиженията ни в световен аспект, но идеята да ги събера на едно мястои ми допада!


  

Коментари 1

19.04.2009 Eli_83

Profile

 Искам да ви предложа едно страшно интересно четиво, блогът на Антоанета Крушевска, благодаря й за труда и положеното старание по събиррането на информацията!Wilted Flower След като го прочетох останах наистина изумена..

   http://bglog.net/ClientFiles/da79bf11-eb9c-48ea-b09e-756e01f9a251/Kakvo_sme_dali_na_sveta.doc