Изплащане на ПКС

Публикувана на: 27.02.2009, от peperuda
Кoментари:9

Правилно ли е сумата за ПКС да се изплаща за месеца -пропорционално на работните дни?Бях в платен отпуск 10 дни и ми е начислена сума наполовина за ПКС за месец февруари?Ощетена ли съм?

Когато сме в отпуск не сме ли квалифицирани?

Коментари 9

17.09.2011 vbotevabg

Profile

Имам дипломи за учител и по математика и по информатика. Трудовият ми договор е за учител по информатика и ИТ. Имам V-та ПКС по математика. Трябва ли да ми бъде изплащано допълнителното възнаграждение за ПКС или не?

17.09.2011 vbotevabg

Profile

08.06.2009 K.Turnovski

Profile

user: ksi2471

 Основната работна заплата се определя от вътрешните правила. Ако в тях е включено, че ПКС е част от основната работна заплата, няма никакъв проблем да ви се изплаща. Въпросът е дали навсякъде тези суми фигурират в вътрашните правила за работната заплата. Това все пак е в компетенциите на синдиката.

 

Това не е съвсем вярно. ВПРЗ са вътрешен нормативен акт за училището, който не може да противоречи на наредбите, колективните трудови договори и КТ, а в Наредба 2 се казва:

Чл.2. Брутната работна заплата се състои от:

1. основна работна заплата;

2. допълнителни трудови възнаграждения;

3. други трудови възнаграждения.

 

Чл. 8. (1) В брутната работна заплата на персонала в системата на народната просвета,

освен допълнителните трудови възнаграждения, определени в Кодекса на труда и

подзаконовите нормативни актове, може да се включват и следните допълнителни трудови

възнаграждения:

1. за изпълнение на учебни часове над минималната норма задължителна

преподавателска работа, ако те не са отчетени при определянето на основната работна

заплата;

2. за професионално-квалификационна степен, свързана с изпълняваната работа;

 

От което следва, че ПКС е допълнително плащане, а не част от основната заплата. Разбира се има директори, които "пропускат" този факт и в ущърб на учителите бутат ПКС в заплатите им.

 

 

05.06.2009 ksi2471

Profile

 Основната работна заплата се определя от вътрешните правила. Ако в тях е включено, че ПКС е част от основната работна заплата, няма никакъв проблем да ви се изплаща. Въпросът е дали навсякъде тези суми фигурират в вътрашните правила за работната заплата. Това все пак е в компетенциите на синдиката.

05.06.2009 K.Turnovski

Profile

ПКС беше част от основната работна заплата съгласно Наредба 1 за РЗ. С отменянето и от Наредба 2, ПКС твърдо и категорично НЕ може да бъде част от основната работна заплата. Директорите, които са структурирали работните си заплати по този начин са уязвими. Нещо повече - при изкарването на ПКС от основната ви работна заплата, тя не може да намалява, т.е. тези, които имат такива плащания, практически два пъти ще им се начилят.

04.06.2009 pepinia

Profile

user: peperuda

Правилно ли е сумата за ПКС да се изплаща за месеца -пропорционално на работните дни

Както вече бе споменато от колегите ПКС-то може да бъде част от основната работна заплата или да бъде добавка /може и въобще да го няма дори/към нея.Ако е добавка, нормално е да се изплаща за реално отработено време.Това е възможност за гъвкавост при ограничен бюджет.В един момент то може съвсем да изчезне , ако са налице финансови проблеми и дефицити.И това няма да влезе в противоречие със забраната за намаляване на основната  работна заплата.Хитро, нали? Но сами разбирате , че дори и да не се харесва по разбираеми причини то дава възможност за прословутата „еквилибристика” на директора за справяне в условия на ограниченост.Друг е въпросът, че веднъж вкарано ПКС в основната заплата /както е при нас/  дори и да не го виждате на фишовете  е сигурно и никой не може да ви го намали или отнеме.Съответно неговата промяна се прави с промяната на основната заплата.А това е два пъти в годината и винаги нагоре.Така , че като гласувате Вътрешни правила внимавайте в детайлитеSmile.

 

04.06.2009 K.Turnovski

Profile

Правилно е, както посочи колегата, но сумата на ПКС-то може да участва в основата за формиране на платен отпуск, така че на практика пак Ви се изплаща, просто не го виждате на отделен ред във фиша си.

24.04.2009 Mishelle9999

Profile

Правилно е, заради текста Добавки за ПКС се изплащат за реално изработено време

16.04.2009 d_georgieva

Profile

 И при нас е така. Има една точка в някой си договор, не помня кой според който % за ПКС се дава само когато това е директно свързано с работата която извършваш, което изключва ваканциите, болнични и т.н. Това е % който не е в заплатата а допълнително върху нея. Не знам дали се изказах достатъчно ясно, но не си ощетена.