Натиск?

Публикувана на: 05.01.2009, от mariail
Кoментари:5

Привет колеги,

Пиша с един личен проблем. Както вече съм споменавала съм учител за първа година. Преподавам математика и ИТ в малко селско училище. Страшно съм увлечена от работата си и вече не мога да си представя да работя нещо друго. Ето и проблемът ми: Преподавам на детето на колежка от училище. Към средата на месец октомври забелязах, че детето се разсейва в час, не работи, не слуша. Като и задам въпрос се оказва, че дори не е чула въпроса. Опитах се да предупредя майката, но тя бързо ме отряза и каза, че така ми се струва. В последствие детето получи 4-ка на контролна, а  аз луд скандал. Защо давам задачи, които не разбират (90% от децата са ги решили), защо обяснявам задачите така, а не така и подобни. Взима контролните да ги преснима за да ги показва незнайно къде. Сега върнах и класните- пак 4. Сега се притеснявам в четвъртък като се засечем с колежката какво ме чака. Моля Ви посъветвайте ме как да постъпя в тази ситуация. Трябва ли да пиша по-висока оценка заради колежката, въпреки че не смятам, че е редно? Или да оценявам по съвест и да търпя нападки всяка седмица?

Много благодаря за търпението.

Поздрави на всички.Smile

Коментари 5

06.01.2009 mariail

Profile

Много Ви благодаря колеги. Наистина много ми помогнахте, в което не съм се съмнявала. Сега съм по- уверена и по- убедена в правотата си.

Поздрави: Мария

05.01.2009 veska_petkova

Profile

 Здравейте,

имах подобен проблем, на дете на моя колежка писах 3 двойки, но колежката не се намеси и после детето започа да учи и получи 6 за годината. Проблема ще се реши ако майката не ви пречи. Но тъй като това не се случва, вие отстоявайте позицията си и търсете път към душата на детето. Важна е не оценката а детето да разбере, че така не може. Ако колежката ви ви притеснява намерете начин да и кажете, че не желаете да разговаряте с нея. Не сте длъжна да търпите нападките и. Мисля че и училищното ръководство може да ви помогне. Запазете спокойствие. Детето на колежката с нищо не е по-добро или по-лошо от другите. Уважавайте едакво всички деца и отстоявайте принципите си. Така е много лесно. Установявате правилата и после ги спазвате - вие и децата.

Успех!

05.01.2009 dostoevski

Profile

                                

                                          Нямам кaкво да  добавя към онова,което казва tania-vid . Вярвай на тези,които са изстрадали този проблем! Слушай гласът на съвестта си,а не истерични оценки на слаби родители,избиващи комплекси!Правото е на твоя страна.В момента ти се постилат някакви трънаци,но повярвай, ти ще преминеш и през тях.ОСТАНИ ВЯРНА НА СЕБЕ СИ! Останалото - лукаваго.

05.01.2009 tania-vid

Profile

 Колежке,Почти всички сме преминалипо този път. Не се отчайвай ине отстъпвай от своите позиции. В малките училища това е ежедневие.Малко хора , повече неприятности.Поговори с май ката и наша колежка отново и и предложи детето да идва в часовете за консултации. Майката знае добре проблема , но не иска да го признае. Ако не помогне , действай по съвест , но не отстъпвай от своите критерии. Този съвет ти дава преподавател работил доста години в селско училище и преминал през тези неприятности

 

     БЪДИ СМЕЛА И УПОРИТА! УСПЕХ!

05.01.2009 ksi2471

Profile

 

  Според мен вие трябва да отстоявате своето мнение, а не да се поддавате на претенциите на вашата колежка. Тя по-скоро е добре да се опита да разбере, защо детето и получава ниска оценка, каква е причината.