Как да създам сайт на училището си?

Публикувана на: 21.11.2008, от annie.tna
Кoментари:32

 Здравейте!Искам да направя сайт на училището си, но не съм наясно със стъпките за създаването му и с програмите, кото трябва да се използват.В един сайт намерих програма, за която се твърди, че е точно такава, но не успях да я инсталирам.Ще съм много благодарна, ако някой ми помогне.

Коментари 32

20.05.2011 Bugattitto

Profile
А пък аз ще ви препоръчам със системата e107. Намирате си някакъв безплатен хостинг ( http://000webhost.com ) . Регистрирате се и си правите сайта . Ако не разбирате в Google има всичко за e107. PS: Тази система е най-предпочитаната и най-използваната. Може и с Joomla :)

12.01.2009 b_gerasimov

Profile

Иконката със зеленото дръвче отговаря на командата Insert Image, тоест след като си обединила трите клетки от първия ред на таблицата и имаш една дълга клетка, в нея цъкаш дръвчето, то те пита коя картинка да вмъкне и си слагаш съответно дълга картинка за лого. /предварително е добре да си съхранила тая картинка в папката images дето я създаде в основната папка на сайта/. Ако избереш произволна картинка от друго място, Dreamweaver ще ти каже, че тя е извън папката за картинки на сайта /images/ и ще ти предложи първо да я копира там. Става и така.

Жената още готви, да я поживи господ, но не знам докога ще ме трае да се прибирам от работа по нощите, така че не се отпускай, мисли за прехрана :)

 

08.01.2009 ivka70

Profile

Здравейте,

Аз също правих сайт на нашето училище. Дори някои от страниците са още в процес на разработка. Ползвам обаче Web page marker. E, не твърдя , че е нещо кой знае какво.Мисля, че тази програмка е по-лека от Dreamweaver-а макар, че втората е по-професионална. И все пак успех на колежката, пък ако можем с нещо ще помагаме. 

07.01.2009 annie.tna

Profile

 Здравей, едва днес ми остата време и седнах пред компютъра, за да разуча предложената от теб програма.Благодаря, тя наистина е добра и макар да съм едва в началото струва ми си ,че се справям.Единствено когато щракнах въррху иконата с дръвчето/изображение/ не разбрах какво точно да направя и оставих нещата както са си.За всеобщо успокоение програмата е с ограничен брой влизания, така че след седмица вече достъпът ще е забранен.Дано до тогава да се справя.

Ясно ми е ,че отговарям със закъснение, но не разбрах жена ти беше ли ти наготвила?В училището вече нямаме функционираща столова, но все нещо ще измислим!!!

Предстои да работя върху вторите напътствия .Пожелавам си успех!

10.12.2008 annie.tna

Profile

Здравейте!Известно време нямах интернет и затова не съм започнала с изготвянето на сайта, но за съжаление ще се наложи да го отложа за другата седмица, защото до края на тази трябва да разработя проект, чийто краен срок е началото на януари .Благодаря за съдействието ,когато започна ще се обадя да кажа какво съм направила.

08.12.2008 b_gerasimov

Profile

Такаа, не знам дали си направила нещо до тук, но почнах, поне да довърша.Току що си открих една грешка в горния пост. Ако искаш страницата да ти е с триколонна структура, както е тая дето си ми я посочила http://www.sou-dtalev.info/ , трябва да сложиш таблица с 5 колони – 3 за инфото и 2 за разстояние м/у тях, иначе Dreamweaver-а ще залепи нещата едно за друго. То можеш и в последствие да инсъртваш, като в обикновенна таблица в WORD, а можеш и да сложиш 2 таблици една под друга или една в друга, ако нещо налага подобна структура.

Значи първо бутончетата – щом учиш Photoshop, обяснявам на него /надявам се да ти е лицензиран/. Стартираш нов файл с размер примерно 120х30 px, пак при резолюция 72 px/inch. Напълни си го с преливащ цвят като използваш за основа същия цвят, като този на страницата. Кода на цвета можеш да видиш в Dreamweaver Modify-Page properties. Той е нещо от сорта на #F0EDA8. Същия трябва да го напишеш в палитрата за избор на цвят на фотошоп-а /без символа #/. Преобразувай си Background-a на слой /Layer-New-Layer from background/ и използвай ефектите за слоеве за да му сложиш контурна линия от 1 пиксел с по-тъмен цвят. /Layer-Layer Style-Stroke, в полето Position трябва да е Inside/. На нов текстови слой си написваш текста  /примерно НАЧАЛО /. Съхраняваш си някъде работния файл, щото ще ти трябва и за другите бутони.След това изпълняваш следната процедура: От File – Save for WEB. Там гледаш на Preset да е JPEG High, натискаш Save и си го съхраняваш в папката на сайта, подпапка images под името buton_nachalo, примерно.

!Много е важно в имената на всички страници да няма главни букви и празни интервали, защото те не се интерпретират правилно от някои /особенно по-старите/ браузъри.

Сега си редактираш текстовия слой, като пишеш името на следващия бутон /примерно ИСТОРИЯ или ПРИЕМ /. Пак казваш Save for WEB и повтаряш процедурата. Така докато си направиш всички бутони. Влизаш в Dreamwaver, отваряш си файла „index” и правиш следното: Оставяш 1 празен ред под логото, за да има малко разстояние и в лявата колона с бутона със зеленото дръвче /images/ си инсърт-ваш всичките бутони един под друг /в отделни редове, разбира се/. Ако евентуално искаш бутона да се променя при посочване с мишката, трябва всеки бутон да направиш по 2 различни изображения във Фотошопа и после да ги слагаш в Dreamweaver с командата Insert-Image objects-Rollover Image. Но това го остави за истинския сайт, тоя нали все пак е пробен.

Така, вече имаш първа страница и бутоните, сега трябва да направиш и останалите и да сложиш линковете. Тук има една малка хитрост. Вместо да правиш 5 еднакви страници и после да слагаш 5х5=25 линка, правиш следното.

Както си в Dreamweaver, маркираш първия бутон /”НАЧАЛО”/. В долната част на екрана ти се появява лентата Properties на избрания обект. В полето Link, цъкваш на жълтата папчица и избираш файла index. Втория бутон /ИСТОРИЯ/ обаче няма към какво да го насочиш, защото още не си създала страницата за историята. Няма значение. Маркираш го и в полето Link пишеш history.htm . После маркираш бутона „ПРИЕМ” и в неговото поле Link пишеш priem.htm , тоест насочваш бутоните към несъществуващи още файлове. Не забравяй да напишеш името на файла заедно с разширението .htm, иначе линковете няма да ти работят. Правиш го с всички бутони, съхраняваш си файла, след което ти остава само да използваш командата Save As за да си съхраниш файла index съответно под имената history, priem и т.н. , както си ги задала в линковете.Сега можеш да използваш синьото кълбо Preview in IExplore, за да видиш как ти изглежда сайта. Като цъкаш по линковете, гледай горе в заглавната лента на интернет експлорера дали се сменя името. За да ти е по-удобно, можеш да отвориш отделните файлове /index, history, priem и т.н. с Dreamweaver и в средната колона на таблицата да си напишеш с големи букви „Това е първа страница”, „Това е страница ИСТОРИЯ и т.н., та да ти е по-лесно да си ги познаваш.Ами, това е. Имаш работещо дърво на сайта. би трябвало да изглежда горе-долу така: http://primer66.hit.bg/index.html Остава да си отваряш една по една страниците с Dreamweaver и да ги пълниш със съдържание. Всички снимки задължително трябва да минеш през Фотошопа и през командата Save for WEB, за да изглеждат добре и да се отварят бързо. Ако имаш въпроси, питай, а естествено, разполагаш и с uroci.net, стига да не се загубиш в материята. Постарах се да го обясня като за филоложка, не като за информатик, дано да си ме разбрала. Мога само да ти пожелая успех и търпение в начинанието Smile

 

08.12.2008 b_gerasimov

Profile

Разбира се, Теди, аз съм абсолютно съгласен с теб. Смятам, че човек трябва да плаща за всичко, което ползва. Само че в случая не говорим за ползването на пиратски софтуер изобщо /което би могло да е тема на съвсем отделен пост/, а за един конкретен казус. Дамата не иска да става WEB designer и да си изкарва хляба с това, а да направи една единствена страница, освен това, цитирам: "Държа, доколкото е възможно, сама да направя нащата, за да се науча." С фри сървиси-те можеш да направиш някакъв сайт, но не и да се научиш. Те хората затова пускат 30 и 60 дневни демо версии на програмите - да пробваш, да видиш върши ли ти работа, пък после да купиш, ако ще я ползваш и в бъдеще. Да, линка дето съм и го дал е с KeyGen, по простата причина, че от четирите Dreamwaver-а, които свалих за целта, само тоя се разархивира и инсталира като хората. Бих могъл да обяснявам и с Front Page, но доколкото знам и той не влиза в списъка на лицензираните от министерството програми, въпреки че според мен трябва да се учи заедно с Microsoft Office /ето ти въпросче и към теб ;) / Та, в крайна сметка, жената имаше съвсем конкретен въпрос, даде конкретен пример на сайт, мисля, че трябваше да получи и конкретен отговор. Добре, за да има мир, да кажем, че трябва да отиде на adobe.com, да си направи регистрация и да си свали 30 дневна trial версия на Dreamwaver. Ще и свърши същата работа и няма да имаме повече недоразумения по темата. Почвам да се чувствам като на олимпиада по ИТ Smile

За да приключа темата, бих казал само, че според мен ВСЕКИ софтуер, който се ползва в училище за демонстрационни цели , би следвало да е освободен от лицензиране. Нали все пак в училище се възпитават бъдещите евентуални ползватели и купувачи на този софтуер. Да предавам графичен дизайн на Paint ми е малко нелепо. За съжаление, такива са реалностите.

Peace!

08.12.2008 kr_bozhinov

Profile

user: b_gerasimov

Мислех просто да подмина това изказване, но то естествено ме подразни. Може би колегата kr_bozinov е станал компютърен специалист в България, ползвайки легален софтуер, който е закупил от собствения си джоб, но това някакси дълбоко ме съмнява. Имайки в предвид, че дамата се опитва да направи "от нищо нещо" и да направи един прост сайт за малкото си училище без да очаква каквото и да било материално възнаграждение за труда си, надали факта, че ще инсталира Dreamwaver на компютъра си използвайки нелегален код ще ощети сериозно фирма като Macromedia. Така че, ако има да каже нещо смислено по темата, нека го направи, вместо да пуска нелепи лозунги.

 

:) :) :)

Лозунга не съм го измислил аз :) :)

Просто си мисля, че не е мястото тук(форум на учителите-новатори) да се "пропагандира"( пиша в кавички) използването на нелицензиран софт.

Просто можеше да не давате линка за теглене, иначе нещата които сте писали са добри :)YesIdea

Нищо лично!!!

Лек, доходен ден и за вас

ПС. Приемете лозунга за самоирония( от моя страна) :) :) :) ако така ще ви е по-лесно

06.12.2008 teodora

Profile

Боби,

мисля, че в случай не си прав. Всяка една софтуерна компания инвестира много в изследване на нуждите на потребителите и разработване (R&D research and development). Тези инвестиции естествено идват от печалбата на компанията от реализирането на продуктите й. Колкото повече потребители използват лицензиран софтуер, толкова повече инвестиции за нови продукти и подобряване на съществуващите ще има. Всяка компания инвестира много и в образованието също така. Пак от същата тази печалба. Представи си затворен кръг - компанията Х е 90%+ пиратство в държавата Y, следователно компанията X не инвестира в държавата Y по никакъв начин. А компанията X e една от най-мощните и иновативните в света. За тази компания държавата Y не съществува. От това кой печели? И кой губи?

Също така не е редно именно в образованието да се използват нелицензирани продукти. Какво научават децата - че няма нищо нередно да използват пиратски продукти! Ами нали един ден те ще са автори на такива продукти (или ще работят в компании, произвеждащи такива продукти), и съответно ще бъдат потърпевши. Или пък си представи много умни и кадърни деца сега, които в един момент спрат своя потенциал за развитие и за иновации, защото знаят, че каквото и да произведат ще бъде изпиратствано!  

Има достатъчно фри сървиси за изработване и хостване на сайт - аз самата съм показала една такава. Нищо, че не е най-хай-тек (не изисква специфичен софтуер). В момента в българското образование няма достатъмно финанси, за да има пълната гама на софтуерните продукти, които да улеснят в голяма степен работата ви, но това неминуемо ще се промени скоро. По простата причина, че българското образование трябва да навакса на европейското. Мисля, че по-важно е настоящите ученици и бъдещи предприемачи да бъдат възпитани, че пиратството ограбва. Че пиратството неминуемо ще се възвърне като тежък удар по локалната иономика и по техния джоб.

 

05.12.2008 b_gerasimov

Profile

user: Eli_83

Задържането на постовете винаи е автоматично, няма нищо лично и не се извършва от човек!Smile

Мерси за отговора, тъкмо реших, че проблема е в моя телевизор Smile

annie.tna , ако си успяла да се пребориш с началото и смяташ, че ще се справиш, дай знак да продължаваме.