БИОЛОГИЧНИЯТ ЧАСОВНИК И РОЛЯТА НА МЕЛАТОНИНОВАТА СЕКРЕЦИЯ!

Публикувана на: 11.11.2008, от Eli_83
Кoментари:2

   Здравейте, скоро се натъкнах на нови изследвания в областта на ендокринологията, свързани с хормона мелатонин! Въпреки че е доста консервативен био. продукт, той е открит преи 50 години и за него все още се знае твърде малко!

   Мелатонин се секретира от епифизната жлеза, разположена централно в главния мозък! Тежината й е твърде малка-150 милиграма! С напредване на възрастта клетките й изпадат в дистрофия и вкалцяват, което се отразява и на мелатониновата секреция! Епифиата въвфилогенетичен аспект произхожда от фоторецепторни клетки, които при светлинно дразнене са били в състояние да възпроизвеждат нервен импулс-т.е. електрческа активност, нервният импулс представлява електричен заряд предаващ се с висока скорост по нерните влакна! Предполага се, че при древни организми те са участвали в изграждането на светлочувствителни петна, разположени по главата! С течение на времето те са загубили тази си роля и сега са само секреторни-произвеждат мелатонин, но все още не са изгубили връзка с фотосенсорната информация!

  Мелатонин се секретира само нощно време! Когато няма реакция на светлина! Чрез усложнен път епифизата получава информация за светлина! Всъщност зрителният път е доста сложен! Когато в окото ни попадне светлина, тя дразни клетките на ретината, възпроизвежда се нервен импулс, който се разпространява по очния нерв! Двата очни неерва се кръстосват частично на базалната повърхност на мозъка, това е зрителният кръс или хиазмата! После влакната на двата нерва се отправят /или по-голямата част от тях/ към corpus geniculatum laterale и  pulvinar, където всъщност завършват, предават информацията на други неврони, става невронно превключване! Влакната, които продължават да пренасят зрителната информация вече не идват от ретината! Те преминават през определени мозъчни структури и достигат до тиловата зона на мозъчната кора, къде ние вече възприемаме реалните образи! По този начин във всяко полукълбо, благодарение на хиазмата достига информация и от двете очи! Част от вракната се отправят обаче не към мозъчната кора, а назад към четирихълмието! Те завършват в предните хълмове, тук също имаме невронно превключване! От предните хълмове започват влакна, които достигат ядрото на околомоториусния нерв, който е отговорен за зеничната реакция! Пътят на зрителната информ. е доста интересен, но може да го обясня в отделна тема! Така има и още едно отклонения на влакна от зрителния нерв, които водят до хипоталамуса или по-скоро до супрахиазматичното ядро /това е биологичния часовник в ор.ганизма ни/, после инфото се предава на паравентриколарното ядро и в крайна сметка достига до повърхностните шийни ядра/разположени са вече в гръбначния мозък/! От там започван други нерви, които предават зрителната инфо на епифизата, като се връщат отново в главния мозък, където се намира тя!

  Мелатонин се синтезира от аминокиселината триптофан, само нощем!!! Липсата на зрителни дразнения води до активирането на сложни метаболитни пътища!

  Мелатонинът е отговорен за 24 часовата ритмика на организми! Неговата секреция води до настройване на биологичния часовник, съобразно геофизичните изисквания! В 24-часовия ритъм настъпват значителни промени в организма под влияние на биологичния часовник! Понижаване на температурата нощем, доспиване, отделяне на някои хормони-напривмер тестостерон се отделя най-много в ранните часове на денонощието, соматотропен хормон /на растежа/ през дълбоката фаза на съня и т.н.!

   Темата ще бъде продължена после! 

Коментари 2

11.11.2008 Eli_83

Profile

  Здравей, Рош!Wilted Flower Радвам се, че се включваш по темата!Smile

  А ти си биолошка? Знаш ли, че скоро присъствах на пробацията на едно момиче, което сега защитава докторантура точно за мелатонина!

  Но тя по-скоро се е насочила към връзката му с имунната система! Каза, че си е типичен имуномодулатор, защото в едни случаи значително усилва имунния отговор, а в други случаи го потиска и дества противовъзпалително! Било зависило от антигена, ако е Т-зависим действа активиращо! Също така подчерта, че има силно антистресово действие, особено при остър стрес, действал антиоксидантно като изчиствал клетките от окислени вредни метаболити, много по-силно изразено антииоксидативно действие от витамин Е, който се считал за главен  антиоксидант! Освен това действал и противотуморно /сигурно е свързано с ролята му на имуномодулатор/, особено що се касае до рак на млечната жлеза!

  Ако проявяваш интерес ми пиши на ЛП-то, ще ти кажа кога и къде й е истинската защита! Би трябвало да те пуснат...всеки може да отиде и да слуша, въпреки че мен на пробацията ме заведе мой близък, който също е докторант..

11.11.2008 roshe

Profile

SleepМелатонинът е ,,отговорен"
 и за спокойния сънSleep и за почерняването през лятото.Затова възрастните спят неспокойно,кожата изгаря лесно  или  става на частични петна...Angry

Абе  лоша работа,но има и хапчета мелатонин за тези проблеми.WinkДа му мислят албиносите!Ти,Ели,си поспивай повече!!!