Компютърът в детската градина

Публикувана на: 31.10.2008, от vestajkova
Кoментари:13

Здравейте, колеги! Имам конкретен въпрос относно работата с децата в детската градина за обучението на компютър: има ли някъде в печата или в Интернет разработена и адаптирана методика за начално обучение на компютър на деца от ПУВ ? В специализираните списания за ПУВ съм срещала редица публикации относно подобни теми, но повечето от тях предлагат по-скоро теоретични знания. Интересува ме "практическата"страна - разработени ситуации, по какви програми се работи, как се извършва планирането на материала,какво обхваща и т.н. Мисля, че някои издателства предлагат и книжки за работа с компютър /или нещо подобно/, но не съм се запознала с тях. Сигурна съм, че има компетентни колеги, които работят по този въпрос и ще ви бъда много благодарна, ако споделите своя опит и знания. Благодаря ви!

Коментари 13

13.10.2009 fakirska

Profile

 Здравейте, колега, радвам се, че има толкова упорити и модерни учители, които въпреки директорите си, а не благодарение на тяхната подкрепа искат да са новатори! Имам новини за вас и за колегата, която иска да научи има ли някакви методически книжки за обучение на децата с компютър. До края на м. октомври предстои да излезе една такава книга в книжарниците на всички факултети по педагогика в страната - Педагогически технологии зза стимулиране на познавателната дейност на 5-7-годишните, автор доц. Йорданка Факирска. Там са описани методиката и поредността на използване на компютърни игри. Някои от игрите ще се продават заедно с книгата по желание на клиента. Освен това можете да посетите и сайта http://dete-bg.com, където също ще се публикуват някои насоки за работа с компютър и някои от игрите ще могат да се изтеглят оттам.

Пожелавам на всички успех и не спирайте да търсите новото - вие сте двигателите на живота!

02.06.2009 Adihanova

Profile

Здравейте Мобилна,не ви познавам, но моля ви обадете ми се  за да уточним скайп името което сте дали,защото е досущ като моето.

А,също така ще ми бъде приятно да се запознаем.

13.03.2009 neva

Profile

 Работя в подготвителна група и ползвам "Сметалчо и цифрите", "Цифренка", "Буквенка" , ползвам презентации, които подготвям сама или на други колеги и мога да споделя, че децата са доволни от тези игри и с удоволствие сядат на столчетата в кръг  пред компютъра, за да видят какво съм им подготвила.Дори когато  трябва да играят, някои деца предпочитат да редят пъзел или да гледат приказка на компютъра и ме молят да им го пусна.Ползвам също "Дядо и ряпа", Житената питка" , "Къща на игрите" , "Математика 1", "Комениус лого".

09.03.2009 gospodin daskal

Profile

Колежки, искам да споделя и своя опит за използване на компютър в ДГ. Миналата година бяхме подготвителна група и закупихме компютър на старо, който нямаше и голям монитор, но децата бяха във възторг. Повече момчетата имаха желание да играят игри на него, но и момичетата проявяваха интерес. Друга група от детската градина имаха вече компютър и от 2-3 група децата го ползваха да играят, научават са да го пускат, спират, да държат мишката, гледат на него филмчета, картинки... В подготвителна група много добре се справят с компютъра и въпреки, че сме на село, децата имаха знания и наблюдения как се работи с компютър и особено момчетата голям интерес да играят на подходящи игри. Аз имам компютърна грамотност и от години съм на компютър, но децата определено ме надминаха и се справяха много добре с игрите! Плзвахме програмата "Уърт", за да затвърдяват буквите и изписваха имената си... Може да се използва компютъра за презентации - той може да замести много от техническите средства изполд.звани до сега в ДГ! Учудва ме тази директорка, която забранява и е отказала да приеме подаръците за групите?!!! Както казва народът: "Свят голям - серсеми всякакви"! Интересното е, че има кой да ги държи на тези постове! Все пак е долре да се мисли и за дравето на децата и да не стоят много пред монитора, както и да не прекаляват с гледане на ТВ. Но определено компютъра е неделима част от съвремието и от света на децата вече. Той бе голям стимул за тях и те се стараеха да заслужат възможност да поиграят на компютъра. Получиха една техническа грамотност, ако не точно компютърна. Но съвременните деца са такива...

Комютърът става неделимачаст от съвремието ни и може да се притеснят някои издатели, че ще обезмисли бизнеса им с книжките-тетрадки за всяка възрастова група и помощните мателиали...

27.02.2009 niki_06-01

Profile

user: vestajkova

Много благодаря за изчерпателния отговор и единомислието! Но искам да попитам дали има вариант отнякъде да се намерят тези книжки  за децата, освен това ме интересува по какъв начин обучавате децата, т.е. само играят игрички или имате и някакви по-различни занимания? Ако не ви затруднявам, може да ми пишете и на vestajkova@dir.bg за повече подробности.

Искам да споделя с Вас интесните игри, на които попаднах тук - http://www.manicheta.com/moi_igri.htm , мисля че са много подходящи за деца в предучилищна възраст. Моят син е на две годинки и половина и успешно се справя със задачите. Също играем и на "Буквенка", "Цифренка", "Писменка". Макар че имам и специалност Предучилищна педагогика до момента съм работила само като начален учител и наблюденията ми се базират само въз основа на моето собствено дете, но все пак избора е ваш!

30.01.2009 usmivka70

Profile

 Здравейте,аз също използвам компютър в работата си.В повечето случаи си правя сама презентации по различните направления.Освен това децата се учат на него да редят пъзел,да оцветяват и да рисуват.Мисля,че компютъра е полезен в нашата работа.А децата го използват във времето за игри и също както колежката знаят,че когато оцветят картинката или подредят пъзела трябва да отстъпят мястото си на следващото дете.Нашата директорка поощрява тази дейност,помогна ни да имаме и интернет, а и родителите одобряват и дори ни подариха принтер.Често те сами предлагат подходящи игри намерени в интернет или ни носят такива на дискове.Вярно е,че децата с които работя са на 4 години,но се справят много добре и сами вече.

27.01.2009 koevag

Profile
Здравейте. Не мога да повярвам,че може да има такива директорки,но от това което прочетох....... наистина жалко за всеотдайността ви и за децата.За мен представлява интерес вашата модернизация. Нимам представа по коя програма работите,но която и да е, нали си има определени "герой " в книжките.Вие тях ли използвате за презентациите или просто намирате подходящи материали по съответната тема?Ако не ви представлява трудност ще се радвам да ми изпратите една от ва6ите презентации,за да разбера за какво точно става въпрос.А ние с колежката бихме могли да поработим по този вапрос и да въведем компютъра в нашата група.Предварително благодаря и успех с вашата директорка.:)))

12.11.2008 neva

Profile

Здравейте,колеги! Аз ползвам компютъра  за презентации и обучаващи игри -Житената питка,Дядо и ряпа,Математика 1,Буквенка,Цифренка и др. Това е за подготвителна група и децата с  интерес  гледат приказките,редят пъзел .За съжаление почти  нямаме време за  самостоятелни компютърни упражнения на децата за работа с мишката и клавиатурата.А има деца, на които им е трудно с мишката.Ние не разполагаме с книжки за работа с компютър.Мисля, че има такива по програмата Толкид ,но не съм ги виждала.

10.11.2008 vestajkova

Profile

Много благодаря за изчерпателния отговор и единомислието! Но искам да попитам дали има вариант отнякъде да се намерят тези книжки  за децата, освен това ме интересува по какъв начин обучавате децата, т.е. само играят игрички или имате и някакви по-различни занимания? Ако не ви затруднявам, може да ми пишете и на vestajkova@dir.bg за повече подробности.

09.11.2008 rumi99

Profile

Здравейте, колеги!Аз искам да споделя личния си опит - в нашата група имаме от две години компютър и с колежката ми го използваме най-рационално, било в регламентирани ситуации /с демонстрации на презентации по темите/ или в нерегламентирани с обучителни насоки- за сега  Цифренка и Буквенка

За обучението на децата използвахме методиката на СУ- КОМЛОГО изкарах един курс за обучение на начални учители през 2005 год имат й книжки, които много ми помагат-най-вече за изграждане на навици за работа с мишка и клавиатура започнахме от ІІ група , а сега сме ІV децата ни добре се справят. Работим с децата  след 11,30 преди обяд и след 17ч след обяд - създали сме си график и всяко дете "играе" на компютъра по 5 минути - имаме часовник който засича времето, ако не успееш днес , утре.

Компютърът ни е от втора употреба и струваше 250 лв.