имам запитване

Публикувана на: 23.10.2008, от biser4e
Кoментари:10

Колеги,наясно ли сте с въпроса каква трябва да е бройката деца в група в детската градина,ако в групата има дете със специални образователни потребности? 

Коментари 10

26.11.2008 ksi2471

Profile

 В новия проект на Закона за народната просвета е записано какъв трябва да е броя на децата в група, ако има деца със СОП. Предполагам , че в сега действащия Закон за народната просвета е упоменото колко трябва да са децата. Може би там трябва да се търси. 

25.11.2008 swetla_chaweewa

Profile

Здравейте,питате за бройката на децата в група в която има дете със СОП /специални образователни потребности/-никъде в нормативнатауредба не пише какъв трябва да е броя на децата в групата,той не се промена нормативната уредба урежда нещата от друга гледна точка -визира че броя на децата със СОП не трябва да надхвърля 5 в групата ако те са 5 ДГ има право на ресурсен учител който да идва по определена и предварително одобрена програма за да се занимава с тези деца а ако те са по-малко от 5 ресурсните учители идват почасово за да се занимават с тези деца .не знма дали сте работили с такивива деца но никой до сега не е написал методика как точно да стане това -как да се работи индивидуално с  такива деца и в  същото време да не се спъва работата с другите деца !?

13.11.2008 dobreva.v

Profile

 Каквито и наредби да има, действителността е различна.По принчип когато има поне 1 дете със СОП, групата трябва де е до 16 деца. До тук довре, но..Ако директорката знае, че в І-ва група ще има такова дете, може да обяви свободви 16 места, но когато детето дойде във вече сформирана група /примерно с 29 деце/, този норматив не важи. Няма как "да изчезнат" 15-те деца над нормата, нали! Просто си работити както можете и това е!

29.10.2008 ivomira

Profile

 Здравейте! Прочетох в новия проект на Закона  за НП, че вгрупа може да има до 2 деца със СОП и общия брой на децата ще бъде по - малък.Можете да прочетете това като влезете в сайта на сружението на директорите.

26.10.2008 margomalinova

Profile

 Много интересна информация.

В последните години закриват училищата занимаващи децата със СОП и децата трябва да се интегрират в нормални условия.

Много от родителите не желаят да регистрират децата си като такива , въпреки че проблемът е такъв, а там където това е направено учителите на практика  трябва да занижават изискванията за образователния минимум.

Щом като за предучилишната възраст има ограничения за броя на децата  в групата, то в училишна възраст предвидени ли са такива?

 

 

26.10.2008 bubalina

Profile

 Не мога да цитирам нормативния документ,но норматива за такава група е 12+ 2 деца със СОП.

24.10.2008 st_peneva

Profile

В групата ако има 2 деца със СОП, броят на децата може да е миинимум 12.Мога да ви кажа къде да го прочетете, в кой нормативен документ само, че по памет не мога в момента.

24.10.2008 lucy

Profile

  Преди време имаше такова нещо, че там където има дете със СОП децата в групата са 12. Но сега вече не е така. Счита се, че детето престоява по-малко време в групата, защото работи с ресурсен учител и не е по цял ден в градината. И ако директорката е "човек" ще ви даде по-малко деца, за да ви компенсира в известен смисъл. Така , че регламент няма!Wink

23.10.2008 akrodot

Profile

Отговор правилен не мога да ти дам , но изхождайки от личен опит (в класа си имам 2 със СОП и едно с дислексия) броя трябва да е по нормативните изисквания за 24  ученика , без да е съобразено дали има или няма деца със СОП. LightningSad

23.10.2008 ksi2471

Profile

  Когато в група има дете със СОП бройката трябва да бъде някъде 12- 16 деца. Поне такъв спомен имам. Не е нормално в група от 25 деца, а понякога и повече да има дете със СОП. Едно дете с такива потребности изисква да си почти непрекъснато до него, а къде остават другите. Необходимо е също така да има и ресурсен учител.