АСИСТИРАНИТЕ РЕПРОДУКТИВНИ ТЕХНОЛОГИИ

Публикувана на: 01.10.2008, от Eli_83
Кoментари:6

 Исках да ви запозная с едно ново проучване свързано с вродените аномалии при използвнането на асиснираните репродуктивни технологии! На срещата на Дружеството по майчино-фетална медицина в Сан Франсиско, канадски учени докладваха, че в едно ново голямо проучване /върху 61 208 бременни жени/ се оказва, че е налице сигнификантно нарастване на честотата на някои вродени аномалиислед АРТ! Въпреки че нарастването е от около 2 на 3 процента, те все пак предизвикват тревога, като нараства делът на гастро-интестиналните дефекти, сърдечно-съдови малоформации и др.! Прави впечатлени, че е налице право-пропорционална зависимост между сложността на АРТ метода и честотата на дефектите /най-висока е при IVF/ ICSI и най-ниска при прилагането само на препарати стимулиращи овулацията на яйцеклетката! Тези данни налагат по-адекватен избор на метода за лечение и по-добро предварително консултиране на пациентките! HEFA продължава да препоръчва SET с цел намаляване честотата на двуплодната бременост след "ин витро"! По данни на HFEA, годишно в Англия умират над 120 бебета, поради това, че са близнаци, факт, който според властите е недопустим! От друга страна SET крие риск от незаплождане, тъй като шансът за имплантация на трансплантираните ембриони не е голям и зависи от много фактори, един от които е възрастта на бъдещата майка! Добри резултати се получават при жени до 30 години, после процентът на имплантираните и износени ембриони рязко спада! Но понастоящем във Великобритания е задължително да се прилага SET /трансплантация на единичен ембрион/ винаги, когато честотата на постигнатите от тях двуплодни бременности надхвърли 10%! Друг належащ проблем касаещ IFV /ин витрото/ е селекцията на подходящия сперматозоид при техниката наречена ICSI! Казано с прости думи при този метод се взима един сперматозоид и се инжектира в узрялата и готова за оплождане яйцеклетка! За разлика от естественото оплождане тук се избира един може да  се каже случаен сперматозоид, който се инжектира в яйцеклетката! Не е изключено той да е с генетични и други дефекти, което е проблем при този метоз за разлика от естественото оплождане и традиционното ин витро! Друг проблем при тези техники са хранителните среди, в които се поставят половите клетки и ембрионите, тъй като към тези среди се прибавят антибиотици-най-често комбинация между пеницилин и стрептомицин! Въпросът за наличието на евентуални негативни ефекти върху половите клетки и делящото се ембро остава също открит!

   Въпреки тези проблеми свързани с IFV, този метод е безценен и не бива да се компроментира пред обществото, като се прехвалва прекалено много или като се изтъкват само негативите му! Проблемите, които стоят все още са в процес на задълбочени проучвания и скоро ще бъдат разрешени! Този метод е помогнал на милиони двойки по целия свят да имат свои собствени бебета! Каквото и да говорим, най-важното е, че методът работи!

 

 

Коментари 6

10.08.2009 Eli_83

Profile

 Вече е възможно родителите да осигурят т. нар биологична застраховка на своето дете, благодарение на замразяването на стволови клетки взети от пъпна връв, след като кръвта се изтегли, стволовите клетки се замразяват при минус 196 градуса /в течен азот/, така поставени при ултраниски температури те могат да бъдат съхранявани практически неограничено време, тъй като са поставени в температурен диапазон, при който протичат единствено квантови реакции, като процесите на кристализация и рекристализация са практически стопирани.

  Така съхранени те осигуряват биологична застараховка на детето срещу множество болести, "застраховката" не е евтина, но е препоръчителна! 

02.10.2008 Eli_83

Profile

   Здравейте, написали сте много интересни неща!

  Да, наистина убийствата на женските рожби е било и все още е нещо, което се случва за съжаление! Мисля, че в Спарта /май там беше/ голяма част от родените бебенца момиченца са били убивани и изхвърляни зад градските стени! То и по българските земи се е наблюдавало нещо подобно! Не чак убийства, но женските рожби са били нежалани от някои семейства! Искрено се надявам сега вече да няма такива хорица! А най-тъпото е било, че са обвинявали жените си за това, че не раждат момчета....невежеството и неграмотността са страшен...фактор!

 Що се касае до изоставените деца....нещата отново опират до любов най-вече..или я носиш в сърцето си или не! Кой би си изоставил рожбата...каквато и да е, то си си е твое все пак...

 

02.10.2008 anilenas

Profile

   В много държави е въпрос на хуманно отношение осиновяването на деца с генетични увреждания. Финансовите възможности на семейството също не са за подценяване при предприемане на такава стъпка, тъй като състоянието на детето изисква специализирани грижи. Смятам, че в това отношение държавната политика е в дълг на много от своите граждани. Повечето родители, които дълго са чакали желаното зачеване, при успешен резултат от приложения метод приемат детето като своя съдба и въпреки трудностите понасят всичко и са готови на всичко. Те подчиняват ритъма на живота си, както и наложителните промени в него, в името на рожбата си. Може би страданието и болката наистина правят хората по-човечни...Защо това да е правило...Нали децата се раждат, за да бъдат обичани...Broken HeartPersonBroken Heart

02.10.2008 radivdani

Profile

user: Eli_83

"Искам да ми родиш мъжко или ще те изгоня" или нещо от този сорт!
 

  Този ...средновековен начин на мислене не е характерен само за Балканите. Например в Индия мъжкото население значително надвишава женското, защото бебетата- момичета се убиват от...собствената им майка още веднага след раждането.  Това съм го гледала като филм ,мисля по Дискавъри беше. СЗО /Световната здравна организация/ се опитва да предотврати този кощунствен акт, като изпраща висококвалифицирани гинеколози-ехографисти. Доставя и голямо количество висококачествени ехографи и идеята е повечето бременни да определят още в най-ранния стадий пола на бебето, за да може то да се абортира още в зародиш, ако се окаже момиче. Индия в момента се сочи от някой автори като страната с най-многобройно население, която отдавна е изпреварила Китай. Населенеието там не би могло с точност да се преброй, защото голяма част от жителите не притежават абсолютно нищо, включително и документ за самоличност.   Голяма част от индийското население притежва единствено само една препаска, с която да си прикрие гениталиите, а тази препаска е от повоя на мъртавците , с който те са увити преди да ги кремират и изхвърлят праха им във свещенната река Ганг.

  Щура работа, нали? Някъде хората се тормозят ,че не могат да си имат детенце, а на други места пък  имат претенции даже.

01.10.2008 Eli_83

Profile

  Здравей, Радивдани!

 Да, абсолютно съм съгласна с теб! Наистина по-голямата тежст се поема от жената, въпреки че при подобни ситуации не би следвало да се търси "вина", но все пак сме си на Балканите /тези проблеми са разделили немалко двойки/! Ако става на върос най-сложният метод за ин витро ICSI се прилага точно при тежък мъжки фактор-като сериозна олигоспермия /намалено количествона сперматозоидите в спермата/, нарушена акрозомална реакция /протича, за да навлезе сперматозоидът в яйцеклетката и така двете полови клетки да се слеят/, нарушено полово либидо и други подобни нарушения! На мен са ми много смешни онези типове от преди време /то и сега може да има такива/, които са казвалина жените си: "Искам да ми родиш мъжко или ще те изгоня" или нещо от този сорт! То да не зависи от нея? Яйцеклетките винаги са носители на женската Х хромозома, а сперматозоидите на половина са носители на Х и останалите са на Y-мъжката хромозома! Като стигне до яйцеклетката сперматозоид носещ Х хромозома се получават ХХ, което определя женския пол и раждането на момиче!

  От друга страна и ICSI методът се усъвършенства, така че да се подбират качествени сперматозоиди, а не просто да се вземе няко /който изглежда подвижен-не е достатъчно условие/ и чрез микрохирургия да се инжектира в яйцеклетката! Но както казах важното е, че методът работи, а 200 000 безплодни двойки за малка държава като България са...адски много! Като прогнозите са да нараства тази цифра все повече! Надяваме се заедно с усъвършенстването на методите на ин витро оплождане, те да станат и  достъпни /от финансова гледна точка/ до колкото се може повече двойки!

 

01.10.2008 radivdani

Profile

  У нас има около 200 000 семейства страдащи от безплодие, според един от пионерите в ИНВИТРО-оплождането у нас доц Атанас Щерев. Това не е просто физиологичен проблем , а тежка психична травма, която основно пада върху жената. Каквито и рискове да крият тези методи, това е шанс тези хора да прегърнат  СВОЯ рожба. Родените след продължително безплодие деца са най-желаните. За тези деца родителите наистина полагат грижи.

  А иначе риск от увреждания и малформации има и при нормалното забременяване. Божа работа...Тук не можем да говорим за избор. Слава Богу, медицината напредва и някои малформации могат да се открият още в началния стадии на бременноста. А даваме ли си сметка колко деца са изоставени заради генетичните си увреждания, с които са се родили /за справка филма Могилино/. Не знам за случай на изоставено дете с малформация заченато инвитро.