Нов Колега

Публикувана на: 24.09.2008, от mean_1983
Кoментари:16

Колеги здравейте :) От тази година влязох в клас но от другата страна като учител.. дадоха ми като за добре дошъл 5 6 7 10 и 12 клас. 10 клас са профил .. 5 часа информатика и 3 часа информационни технологии. Но проблема ми е в 12 клас. ОСНОВНИЯ МИ ВЪПРОС Е : МОЖЕ ЛИ ВМЕСТО PAGE MAKER да преподавам ФОТОШОП .. и ако не кои са евентуалните пречки ?

 

Благодаря предварително ...

Коментари 16

26.10.2008 Yamira

Profile

Колега,

Не знам какво ти е разпределението, но моя опит показва, че е много трудно със задачите , примерите и въпросите. Според книжката на МОН има поне 5 модула в 12, 11, 10 клас за ЗИП. Търси в Интернет и наблегни на задачи , защото учениците бързо ще се отегчат, ако само им предаваш теория.

Най добре върви часа ако включваш много примери и задачки.

Успех!

17.10.2008 imho

Profile

PageMaker си има съвременен аналог - Adobe InDesign (примерно версия 2, 3). Посъветвайте се с другите си колеги - какво предават и как го предават. Защото децата ще почнат да питат - защо другите учат това, а ние това. Избягвайте импровизации - колкото повече се опитвате да излезете от разпределението, да предавате нови, интересни и съвременни неща, толкова повече хаос и издънки ще има в часовете ви, неизгладени уроци, прекалено малки или прекалено трудни, без свързаност и систематичност, неподходящо подбрани като трудност и времетраене задачи и т.н. Имайте предвид, че като млад учител и без това вдъхвате недоверие в способностите си и няма нужда излишно да засилвате това усещане.

Държа да кажа, че ако и да е софтуер от предния век, на PageMaker 6.5 и 7 все още се пишат някои български вестници.

Каквото и да решите да преподавате - Photoshop, Illustrator, Corel, важно е да можете да осигурите учебник, смислено учебно съдържание, върху което да изпитвате, и да си осигурите практически задачи върху този материал. Иначе часовете ви ще са хаос. Освен това - трябва да изпитвате всички ученици на време и тези, които са с по-малко оценки по-настоятелно, за да не ви се види тежък краят на срока и годината. За тези, които не можете да намерите и изпитате, задължително уведомявате класния и пишете в дневника. Не изпадайте в яд, агресия, не си го изкарвайте на децата. Ако нещо в час не се получи, виновен сте вие, но ако подходите с усмивка, извините се, децата прощават и забравят. И колегите ви са наясно, че сте за първа година учител.  Отнасяйте се сериозно с работата си. Няма лошо часът да е забавление, стига да не е просташко забавление. Не влизайте в просташки тон, не говорете мръсотии. Може часът да е много забавен, но на учениците и на вас трябва да ви е ясна ползата и новите знания и умения от всеки час.

Не мога да ви помогна със задачи, защото предавам съвсем различни неща. Търсете от колегите си. Ако са поне малко хора и си обичат професията и децата, ще ви дадат всичко - книги, задачи, материали разни, стари реферати... За Corel, Photoshop идеални са цветните самоучители (ако още ги има по книжарниците) - за смешни пари (2,50) ще имате готови уроци за тези продукти разработени, напечатани, с илюстрации в цвят. Ако ги няма по книжарниците, търсете представителство на Софтпрес, може да ви намерят бройки и дори да ви направят отстъпка за количество. Ако не можете да осигурите напечатани уроци, изисквайте тетрадки и пишете подробни планове.

Стискам палци! И аз съм бил така ... 2001 година ...

16.10.2008 ilarionov

Profile

 E ключът към успеха е ВСИЧКИ да се забавляват ...

 

ПРОСТО И ЕФЕКТИВНО ...

 

 

09.10.2008 mean_1983

Profile

Уважавам ги .. и те мен :) използвания епитет не е използван сериозно .. така че ако нямате какво да ми дадете като съвет относно въпроса .. не се хабете да пишете глупости .. БЛАГОДАРЯ

09.10.2008 ilian_kavalov

Profile

Ако си учител имаш голямо предимство пред другите колеги.  Но по начина, по който си писал /тези гадове/ /с какво да ги забавлявам/ предимството ще се превърне в основен проблем.

Уважавай учениците! 

29.09.2008 Marinela Goranova

Profile

Може да използвате Scribus на мястото на PageMaker. Scribus е безплатно приложение за професионална предпечатна подготовка и много прилича на PageMaker

28.09.2008 mean_1983

Profile

съжалявам за маймуницата .. бях в интернет зала без кирилизатор на компютрите и затова..

26.09.2008 Eli_83

Profile

  Ще свикне, написал го е най-вероятно по навик, това е "деформацията" от Skype, ICQ, MSN, писане на SMS-и и т.н.! Всъщност, от която страдам и аз!Smile

  Сигурна съм, че ще ги подложи сам на редакция и кирилизация!Smile Едва ли иска да нарущава правилата за ползване на сайта!Smile

26.09.2008 zdravkop

Profile

mean 1983, пиши на кирилица! Намираш се в БЪЛГАРСКИ учителски форум! Толкова ли е трудно??? Никой няма намерение да чете шльокавиците ти!

26.09.2008 iv_2007

Profile

Наистина сте в много трудна ситуация Mean. Но ако владеете достатъчно добре офис програмите можете да създадете не лесна работна ситуация и за големите. Създаването на съдържание дори от Word е нелесно и малко разпространено умение. Ако големите (12 клас) си изберат разумна тема за реферат (по въпрос от ИТ или друг избран от тях предмет), с ваша помощ биха могли да оформят документа си в часовете по ИТ. Определяте няколко часа за писането на основния текст (за реферат са от 18 до 30 станици примерно) и след това започвате правилно оформяне на заглавна страница, оформяне на останалите с очертаващи рамки и всякакви други техни идеи, след което за край правите съдържание. Ако имате условия, разпечатвате документите. 

Интересни презентации могат да направят големите, за това как се работи с Page Maker - като всеки има по един конкретен проблем, който обсъждате заедно преди самото поднасяне на информацията от ученика.

А Excel е направо неизчерпаема като възможности. Ако имате някакви икономически познания можете да се спрете на икономическите функции, или на някои статистически. Дори и математическите функции могат да се използват за онагледяване на графиките на тригонометричните функции и т.н.

Ако имате въпроси питайте. Smile

За дисциплината в различните възрастови групи не мога да давам съвети, но едно е сигурно: ако съзнанието на ученика е хванато да прави нещо полезно и той  знае, че свършената работа ще бъде оценена, мисля че докато е зает с нея няма да създава проблеми.