За ЗИП - втори чужд език

Публикувана на: 12.09.2008, от vaniabg
Кoментари:10

 Какво мислите за практиката на директори да налагат на учениците /най-често в 5 клас/ изучаването на втори чужд език като ЗИП. В нашия случай това е Немски език. Ако някой си беше направил труда да разговаря с родителите, то щеше да знае, че 80% от тях са против. Какво трябва да предприемат тези 80%, за да ги чуе някой. Да допълня, че никой никакви декларации не е попълвал до този момент, защото не са искани. 

Коментари 10

22.09.2008 ema58

Profile
Отговарям само като родител - преди две години също бях против втори чужд език в пети клас, само защото никой не ни обясни причината за въвеждането му. Дечицата бяха много доволни, че учиха руски език, аз - още повече. Но в шести клас този ЗИП изчезна /пак никой не ни обясни защо/ и се трансформира в БЕЛ. Още по-добре! Сега сме в седми и също го няма. Няма нищо лошо, че синът ми е научил стотина руски думи, но защо само една година? Против съм, защото нещата се правят на парче, скалъпва се норматив за някого, може би даже се вършат и нарушения. Това не зависи от никакви министерства, а от конкретни училища! Липсата на яснота настройва всеки родител негативно.

12.09.2008 Anikolova

Profile

А мога ли да задам въпроса : Защо повечето от родителите са против? Какво би навредило това на децата Ви?

Аз като родител например негодувах, че моят син по учебен план няма възможност да изучава втори чужд език, а випускът преди него изучаваше. Просто го "хванаха" промените. Мисля, че в нашия свят поназнайването /хайде да не е владеенето/ на втори чужд език би било единствено в плюс за децата. Този въпрос го задавам единствено като родител и наистина ще ми е интересен отговорът, който бих получила. 

12.09.2008 vaniabg

Profile

Колкото и да не ми се иска явно ще се наложи да вървим по каналния ред. Все още се надявам, че нещата ще се подредят без намесата на висшестоящи институции. Но и до този момент не сме уведомени официално за ЗИП-овете на децата си. Явно смятат на 15.09. да ни поставят пред свършен факт - 1 час ЗИП - математика и 2 часа ЗИП - Немски език. Знаете ли, че 90% от родителите на деца в това училище нямат представа, че ЗИП се избира и, че за него се подават декларации /та макар и формални/  

12.09.2008 Usmivka_74

Profile

Всъщност,това не е отговор на твоя въпрос. Училищния учебен план се приема на педагогически съвет и ако на вас не ви харесват ЗИП-те или те са определени не така както е регламентирано в закона за общобразователния миниму.... вие може да гласувате против, но за тази учебна година е вече късно. Просто четет нормативните документи и се възползвайте от правата си регламентирани в тях.

12.09.2008 Usmivka_74

Profile

Защото им плащат по граждански договори, а там осигуровките са по-малко. При трудов договр те се правят на минималния праг за заемане на длъжността, а при греждански се правят върху сумата която е заработена.

12.09.2008 vaniabg

Profile

 Защо по-евтино?! Така или иначе след като учителите в училище изпълняват ЗНПР тези часове се заплащат като лекторски - все едно дали преподавателя идва отвън или е на щат в същото у-ще.

12.09.2008 Usmivka_74

Profile

Просто е по-евтино в рамките на новия начин на финансиране

12.09.2008 vaniabg

Profile

Да разбирам всичко това, но тук не става въпрос за попълване на норматив, а се вика лектор от друго училище. Ако ставаше въпрос за норматив, никой не би поставил този въпрос

12.09.2008 Usmivka_74

Profile

Ако се спазва нормативната уредба ще си права, но.... Декларациите се попълват самоформално, като родител също съм попълвала в две училища избора си на ЗИП и то чисто формално. Класната казва впишете БЕЛ - 1 час, математика - 1 час. Като учител - винаги те се разпределят за да допълнят норматива нанякой който няма часове. И в двата случая детето и неговите желания нямат значение. Но веднага бих могла да ви попитам, ако имаме 7 декларирани, различни желания от 26 деца, кое ще изберем. Да не говорим, че в малките населени места няма как да се сформират и групи.

12.09.2008 pepinia

Profile

user: vaniabg

Какво мислите за практиката на директори да налагат на учениците /най-често в 5 клас/ изучаването на втори чужд език като ЗИП

Обикновено избягвам да изказвам мисли, когато не съм запозната с проблема.Но понеже питате...Ако погледнем на това „налагане” /не го приемам като „практика” / многостранно ще установим следното:1.по отношение на учениците -недопустимо.2.по отношение на родителите-невъзможно /поради липсата на декларации, документиращи желан избор/3.по отношение учителите-необходимо  /явно се прави норматив на застрашен колега/4.по отношение на директора - пореден опит да угоди на всички.Преди всичко да спаси колектива от „оптимизиране”. Не винаги разбрана и оценена постъпка и в повечето случай създаваща неприятности.От всички страни.Това е моето мнение-без претенции за обективност /не познавам ситуацията и затова само предполагам/.А Вие в зависимост от заеманата позиция /и интереси/ имате право да се съгласите или не със ситуацията. Може би и да предложите решение на проблема, което ще удовлетвори всички.Smile