Географски новости

Публикувана на: 03.09.2008, от radivdani
Кoментари:14

   Много хора ,незанимаващи се с география смятат ,че тя е статична наука и не би могла да ни изненада с нищо ново. Ние географите обаче знаем колко динамична е географската обвивка и понякога е доста трудно да се следят непрекъснатите промени и така да бъдем в крак с времето и пространството.IdeaWinkНадявам се да се включите активноComputer.

   Ето две новини ,които касаят география на енергетиката в България :

 Старт за АЕЦ "Белене"

  Откриха ново газово находище в Плевенско

Коментари 14

07.12.2009 dargamerka

Profile

user: radivdani

  Ееех,Ив...Де да можеше................................ Някой може ли да ме осветли как да си свалям клипчета от You tube ?

Здравейте, Колега, в случай, че не сте намерили подходяща програма, вижте този линк - http://blez.wordpress.com/2007/07/08/vloader-15/ Теглете най-новата версия, става и за youtube, и за vbox7 ;)

02.04.2009 anilenas

Profile

   Привет, Radivdani!Wilted Flower

   Поднесената информация е точно такава. България наистина е с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност в ЕС. Отчита се трайно намаляване на детската смъртност, но за самата България, което е несъизмеримо с държавите в Европа. Половината от децата у нас се раждат без брак между родителите. По този показател си приличаме със скандинавските страни и Франция.

   Увеличава се и средната продължителност на живота. Според Дирекция "Демографска и социална статистика" към 2030г. в развитите страни тя ще достигне 100г.Wink

   Дишаме и най-мръсния въздух в Европа. Може би по-малко ни влияе защото сме си като "ваксинирани".Wink Европейските еколози настъпват. Нашите също се опитват да ги следват. При подкрепа от страна на гражданското общество...сигурно промени ще има. Да се надяваме. Аз съм оптимист. YesУ нас всичко става бавно, защото много хора си мислят, че почти нищо не зависи от тях, а това не е така. Заедно можем повече.Smile

26.03.2009 radivdani

Profile

   Мъжете живеят със седем години повече от жените

Към края на 2008 година постоянното население на България е 7 606 000 души. За една година населението е намаляло с близо 33 700 души. В края наминалата година 71 процента от населението е живеелo в градовете, а средната възраст на българите е била 42 години. Тези данни оповестиха от Националния статистически институт.
 
Населението в трудоспособна възраст към края на миналата година е 63 процента от цялото население. В сравнение с 2007 година тази категория население е намаляла с 14 000 души. Продължава нарастването на броя на ражданията в страната. За 2008 година са регистрирани около 88 000 родени деца.
 
Все още, обаче, България продължава да е с най-висока детска смъртност в сравнение с другите страни от Европейския съюз. 670 деца, на възраст до една година, са починали през 2008 година., обясни директорът на Националния статистически институт Йордан Калчев:

 

„Трябва да кажа, че в цялата история на демографската статистика през последните години се бележи непрекъсната тенденция на намаляване равнището на детската смъртност – 8,6 на 1000. От повече от 100 години за първи път достига такова ниско равнище. Аз очаквам, че и през следващите години ще продължи още да намалява, защото все още тя е висока в сравнение със страните членки на Европейския съюз”.
 
Общият брой на починалите хора е около 111 000. Данните на статистическия институт сочат още, че през миналата година продължава да намалява броят на сключените бракове. За 2008 година регистрираните бракове са около 28 000, които са с близо 2000 по-малко от предходната.
 
Средната продължителност на живота при мъжете в България е 69 години, а при жените е 76 години.

 

 

10.11.2008 iv_2007

Profile

user: radivdani

В моя кабинет няма щори ...

Със сигурност със щори е най-добре, но могат да се примъкнат от някъде плътни пердета. Вариант може да бъде и залепващо се фолио, но то не може да се "вдига" по желание. Зная че ще измислите вариант Smile Истинската тръпка е в постигането на "непостижимото" макар и с подръчни средства. Yes

10.11.2008 radivdani

Profile

  Ееех,Ив...Де да можеше с тебешир и черна дъска  да се прави това... Колко сме жалки...

  Аз сам замислила серия от уроци, в които да използвам лаптопите и проекторите , които са предоставени в училищата ни. Проблемът сега пък са щорите. В моя кабинет няма щори и дефакто не мога да ползвам проектора. Обмисляме с колегите -информатици вариант на график , в който да ми предоставят единия кабинет по ИТ не за друго , а защото е снабден със щори. В него така или иначе не е инсталиран интернет , та сега се чудя кой вариант да използвам за пренос на информация.

  Занесох в училище един допотопен компютър , който се оказа че нищо не става от него , но идеята ми беше да ми вкарат интернет в кабинета. Е ,компютъра го изхвърлих, но пък се и оказа ,че на този етап не могат да ми достават интернет.

  Някой може ли да ме осветли как да си свалям клипчета от You tube ?

10.11.2008 iv_2007

Profile

Интересен опит за преподаване на география, споделен в youtube на следния адрес:

http://www.youtube.com/watch?v=9aBYMQOHZ_8

10.11.2008 radivdani

Profile

 Отлагат Бургас-Александруполис

Стартът на строителството на тръбопровода Бургас-Александруполис се отлага до октомври 2009 г. а началото на работата му – до 2011 г., съобщи българският министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.
Проектът за тръбопровода се съгласува вече 14 години, като строителството му трябваше да започне в края на 2008 г. или в началото на 2009 г.
Вицепрезидентът на руската компания “Транснефт” Михаил Барков твърди, че “проектът се реализира по план”, обаче според Гагаузов е необходимо време за доработка на планирането и за избор на банка за финансирането на строителството, пише руският вестник “Ведомости”

30.10.2008 radivdani

Profile
Британска компания обяви откриването на голямо находище на газ в България

Новото находище се намирало в район около Каварна, съобщава британското издание "Скотсмън"
30.10.2008

Компанията "Мелроуз рисорсиз" (Melrose Resources) обяви, че е открила голямо находище на природен газ в България, пише електронното издание на в. "Скотсмън".

Новото находище се намира в район около Каварна, за който компанията има издадено разрешение. По първоначални преценки то съдържа над 2,4 млрд. куб. м природен газ.

"Мелроуз рисорсиз", базирана в Единбург, доставя 15% от природния газ в България от находището край Галата, което се предвижда да бъде превърнато в хранилище.

Компанията е в процес на приключване на преговорите с България за изгоден договор за изграждане на хранилището на мястото на почти изчерпаното вече находище, посочва изданието.

Неотдавна британската компания е открила още едно находище на природен газ в района на Калиакра.

Добитите количества природен газ ще започнат да постъпват в хранилището в Галата още през лятото и ще бъдат предложени на пазара през следващия зимен период, когато консумацията на енергоносители се повишава.

Тепърва "Мелроуз рисорсиз" трябва да договори условията за експлоатация на новото находище с българското правителство и да предложи план за развитие на обекта, заявил за "Скотсмън" главният изпълнителен директор Дейвид Томас.

Според него особени проблеми не се очакват, тъй като България се ръководи от стратегическите си планове да изгради ново хранилище за природен газ.

България следва директивите на ЕС за увеличаване на обема на хранилищата за природен газ, посочва вестникът. Новото хранилище, което "Мелроуз рисорсиз" изгражда, ще бъде използвано и като буфер срещу сезонните промени в консумацията на природен газ.

Същевременно България се стреми да създаде и резерви в случай на проблеми с руския гигант "Газпром", който доставя около 80% от природния газ в страната, изтъква "Скотсмън".

-->

 

29.10.2008 radivdani

Profile

   Що бе ,Здравко ,какво му е на Първанката? Па убав си е!...Stick out tongue

За съжаление си прав! Само не съм сигурна ,че даже и единия ще изчезне от политическото ни полезрение. Те обичат да се преквалифицират и при това много бързо.Umbrella

 

  "Прост народ, слаба държава!"Кой го беше казал? И" кой каквото сам си направи ,никой друг не може да му го направи." Това последното май е народна мъдрост.Confused

  Все пак целта на статията е да покаже ,че си имаме нова рафинерия за електролитна мед в Пирдоп, ама какво да правя , че точно Първанов я откри.Big Smile Да се надяваме поне той да закрие Кремиковци... 

29.10.2008 zdravkop

Profile

Радивдани, поне тук, в учителския форум, да е място без снимките на управляващата върхушка, ако обичаш. Не желая де им гледам физиономиите и да чета нито за Станишев, нито за Първанов!

П.С. Добре поне, че догодина единият от двамата вече няма да е на власт! За другия ще почакаме още някоя и друга година.