Актуализиране на заплатата след майчинство

Публикувана на: 31.08.2008, от Anikolova
Кoментари:8

Понеже съм убедена, че във форума има много по-компетентни от мен хора, ви моля да ми помогнете по следния казус: В момента съм в майчинство. Когато реша да се върна на работа, искам първо да използвам платения отпуск, който се е натрупал. Необходимо ли е да поработя известно време преди това, за да мога по време на този отпуск да получавам актуализирана заплата или тя автоматично ще ми бъде преизчислена? Чух, че имало някакви промени, но не съм сигурна как точно стоят нещата в правно отношение. Надявам се, че ясно съм поставила въпроса си. Предварително благодаря.  

Коментари 8

01.09.2008 Anikolova

Profile

Благодаря за обясненията. Все още не е късно, имам достатъчно време да предприема всичко необходимо. Разбира се ,ще говоря с директора на училището, за да уточним всичко. Просто исках да знам на какво мога да разчитам.

01.09.2008 anonimen

Profile

 

Споделям опит. Дано не е късно и Ви е от полза. Правилно не може да се позовете на чл. 21 от НСОРЗ, а само на чл. 177 от КТ. Трябва да отработите 10 работни дни, препоръчвам втората половина на месеца, защото ако са например от 1 до 15 число на август и веднага излезете в отпуск (от 16-ти) отново базата Ви ще бъде последния календарен месец с 10 отработени дни, предхождащ месеца на отпуск (т.е. пак преди две години). Чл. 177 не предвижда друг начин за изчисляване на отпуска, което автоматично изключва възможността за уговорки с работодателя. Чл. 174 КТ ви предлага възможност като майка на дете до 7-годишна възраст сама да определяте времето на ползване на отпуска (за Вас е посочено като право, което означава, че за ответната страна е задължение). И последно - няма КТ за учители, така че делегирани бюджети и учебни години не са основание да не Ви разрешат отпуска. И един допълнителен вариант - пуснете си молбата в първия ден от връщането Ви на работа и посочете да се смята за предизвестие по смисъла на чл. 176 (3 или 4 - не помня точно) в случай, че не отпускът не бъде позволен.

01.09.2008 koleva

Profile

 В случая под платен отпуск се има предвид годишния платен отпуск по смисъла на Кодекса на труда.Вие сте били в отпуск поради бременност и раждане, през време на който Ви се изплаща обезщетение.Плащането на  това обезщетение Ви кара да си мислете, че сте в платен отпуск, но това не е така.Двата вида отпуск са различни и под различен режим.Във вашия случай ще се приложи чл.177 от Кодекса на труда:

Вариант А - ползвате годишния си платен отпуск веднага след изтичането на отпуска за бременност и раждане/т.нар. майчинство /- възнграждението Ви ще бъде изчислено на базата на последната заплата, която сте получили преди да излезете в майчинство.

Вариант Б - връщате се на работа за 10 дни и тогава излизате в платен годишен отпуск-базата, върху която се изчислява възнаграждението, което ще Ви се изплати по време на платения годишен отпуск, е актуалната Ви към този момент заплата.

Всъщност, пробвайте, което Ви хареса.

01.09.2008 Anikolova

Profile

Ха, а сега пък намерих нещо съвсем друго в нета. Това е директният линк :  http://www.odit.info/?s=6&i=113897&f=668

Не е нужно да отработите 10 дни , за да ви се актуализира заплатата. Това са измислици на вашите ръководители , но за съжаление не за първи път го чувам.

Заплатата трябва да Ви бъде актуализирана в момента , в който се върнете отново на работа.

Не е нужно да имате и 10 отработени дни в предходен месец , за да излезете в отпуск .

Основанието е в Наредбата за организацията и структурата на работната заплата

чл.21 (2) (Нова - ДВ, бр. 83 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

Покажете това на работодателя си и спокойно си излезте в платен отпуск.

И сега на кое да вярвам?

01.09.2008 Anikolova

Profile

user: koleva

За да видите, че съм човек, госпожо Николова, ще Ви обясня подробно.

Без да съм се съмнявала, че сте "човек" /просто не съм си мислила, че сте безгрешна/, благодаря за отговора. Всъщност в един правен форум имаше същия въпрос, зададен от друга учителка и там прочетох същите разяснения /поднесени с явно недобронамерен и морализаторски тон, но и на това започваме да свикваме/, но с плахата забележка, че все пак отработването на тези 10 дни не било задължително, ако го допусне работодателят /предполагам директорът/. Аз никога не съм търсила специално отношение ,така че ще направя както е редно, пък и не ми коства нищо особено. Дано не възникнат някакви непредвидени пречки, за каквито винаги трябва да сме готови все пак.

01.09.2008 koleva

Profile

За да видите, че съм човек, госпожо Николова, ще Ви обясня подробно.

Не може да се актуализира автоматично заплатата Ви по време на годишния отпуск.Това е така, защото има изрична разпоредба в Кодекса на труда,  според която, за времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника/служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът/служителят е отработил най-малко 10 работни дни.Поради което, ако тези 10 раб.дни не са отработени, не може и да се актуализира и базата за пресмятането.

Следва да имате предвид също, че ползването на годишния платен отпуск става с писмено разрешение на работодателя.В обсега на неговата преценка е да разреши ползването на поискания отпуск изцяло или отчасти, както и кога да стане това.

Освен това има изрична забрана в Кодекса на труда за компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения освен при прекратяване на трудовото правоотношение.

01.09.2008 daniela.dimitrova

Profile

Мисля че дните, които трябва да се отработят не са 10 , а 15 и то трябва да са в един календарен месец, защото отпуската се изплаща върху" заплатата от предходния месец, в който имате отработени повече от 15 дни".

Но на мен не ми разрешиха да пусна цялата насъбрана отпуска , а само до края на ваканцията, защото не и икономически изгодно на директорите да ти плащат отпуска и на друг колега заплата.

За едно работно място се предвижда една заплата!!!

01.09.2008 radivdani

Profile

  Здравей ,Аниколова! Пред мен стоеше същия казус. Обясниха ми , че за да се актуализира заплатата ми е необходимо да се върна на работа за 10 работни дни .Информацията ми е от миналата есен и не съм наясно дали оттогава са правени някакви промени в нормативната уредба. Лично аз не се възползвах от тази възможност, а напуснах и платената  отпуска ми беше изплатена ,но на заплата със стара дата.