Мога ли да стана гимназиален учител с тези специалности?

Публикувана на: 31.08.2008, от didun4o
Кoментари:4

Здравейте Smile

Имам един въпрос, който ме мъчи от доста време и така и не мога да му намеря решение, а изведнъж се оказа, че решението ми трябва спешно. Надявам се тук да има някой, който може да ми помогне в разрешаването на ребуса.

Та, ситуацията е следната - през 2007г. завърших Начална педагогика с англ.ез., а тази година завършвам магистратура Транслатология /положих и няколко приравнителни изпита, за да се изравня до някаква степен със студентите-бакалаври, завършили филология и лингвистика/. Професионалната ми квалификация от бакалавърската специалност е "педагог, начален учител, начален учител по англ.ез", а от магистърската - "филолог, преводач". И тъй като ми предложиха учителско място в една от елитните гимназии в града, изникна въпросът дали имам право да преподавам на гимназисти. Изчетох де що има закони, наредби, постановления, правилници...отговор не получавам. Магистратурата ми сама по себе се не ми дава учителска правоспособност, но аз вече имам такава от бакалавъра. Аз както ги виждам нещата при комбинирането на двете дипломи "филолог+педагог", би трябвало да ми се даде право да съм и гимназиален учител, а не само начален. Но дали е така? На въпроса ми, в университета всички вдигат рамена или дават различни отговори...което не ми помага особено Hmm

Когато разглегледах учебната програма на курс за получаване на учителска правоспособност/каквато аз уж имам/ в един център за преквалификация, се оказа, че 95% от учебните дисциплини съм ги минавала в бакалавърската степен и дори си имам и съответните положени изпити Huh?...отново се завъртях в омагьосания кръг...

Надявам се разбрахте какво точно ви питам и какво ме интересува. Ще съм благодарна на всеки, който отговори Smile

Коментари 4

31.08.2008 Usmivka_74

Profile

Здравейте!

Да можеш да работиш, като гимназиален учител, но със заплата за неотговарящ на изискванията,т.е. 85%(по спомен) от 450 лв. Прецени избора си!

31.08.2008 didun4o

Profile

Благодаря ви за бързите отговори. В интерес на истината не се бях сетила за РИО, но ще опитам.

31.08.2008 lucy

Profile

   Най-правилно е да отидеш в РИО. Но като знам как се тълкуват документите на МОН и, колкото "експерти" толкова тълкувания, тръпки ме побиват! Важното е, че си положила по-голямата част от изпитите и това ме кара да мисля, че въпроса ти не е толкова уплетен. Дано да попаднеш на разбран и компетентен експерт! Успех!

31.08.2008 radivdani

Profile

    Защо не отидеш в РИО и попиташ съответния експерт? Мисля ,че те биха могли да ти дадат най-правилен отговор,тъй като въпроса с дипломите и педагогическата правоспособност подлежат на проверка от тяхна страна.