БЪЛГАРСКИЯТ ИЛИНДЕН /1903 Г./

Публикувана на: 25.08.2008, от Eli_83
Кoментари:0

    Тази година се навършват 105 години от избухването на ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ! Надежда и погром за българското население останало извън пределите на България!

    Ръководството на ТМОРО взима решение въстанието да започне на 2 август /Илинден/ в Битолския революционен окръг. Началото на въстаническите действия в Одринска Тракия се определя за 19 август /Петровден/, а Серският октъг трябвало да се вдигне на оръжие през 27 септември /Кръстовден/. В определения ден щабът на въстанието в състав Дамян Груев, Борис Сарафов и Атанас Лозанчев нарежда на въстаническите отряди да започнат бойни действия, като въстанието обхваща едновременно всички райони на Битолския революционен окръг! Така са освободени планинските райони на Битолска, Леринска, Костурска и Кичевска каази. Началото на въстанието в Битолския окръг дава тласък на революционното движение и в Одринска Тракия. Съгласно с решенията на Слунския конгрес за обявяване на масово въстание в Странджанския район е свикан конгрес в местността Петрова нива, който изработва план за действия и избира главен щаб в състав: Михаил Герджиков, Лазар Мажаров и Стамен Икономов. На 18 август въстаническите действия започват като са освободени Василико и Ахтопол, а турските военни части са изтласкани към Малко Търново и Лозенград. 

   Османската империя изпраща огромен аскер срещу въстаниците! Убити са 994 въстаници, изклани са повече от 4 694 мирни жители, изгорени са 201 български села, изнасилени са около 3 122 български момичета и жени, близо 30 000 обездомени и отчаяни хора търсят като бежанци спасение в родината - майка България!

   Поклон пред паметта на загиналите!Wilted FlowerWilted FlowerWilted Flower

Коментари 0