Гастрономически изненади

Публикувана на: 17.08.2008, от margomalinova
Кoментари:20

 Много от колегите само се оплакват от това или онова.Споделям с тях моя опит.

Преди 30 години преподавах в село Ветрен, Старозагорско и като не ми стигаше норматива по математика ми дадоха да си допълвам с трудовообучение, така се наричаше тогава.Връчиха ми разпределение.Трябваше да преподавам най различни неща. В мазето на училището имаше банциг-там беше и кабинета .Съпругът ми, който не е специалист, но който като повечето българи разбира от всичко, дойде и ми показа как се работи с това чудо .С помощта на родители съпругът ми ремонтира кабинета.Направихме доста домашни пособия с него-дъски за хляб, който после пирографирахме и други.

Оправихме ютии и котлони.Скроихме поли и панталони по кройки от списания и децата си ги ошиха като занесох една машина Сингер , останала от баба ми.

.Дойде реда на ГОТВАРСТВОТО .Започнахме със направата на сандвичи, но исках повече!Директора Загоров незнам откъде намери но донесе една печка Мечта.Там се развихриха големи фантазии . А, напролет беше просто ВЪЛШЕБСТВО , като се появиха плодовете .Страшно съжалявам, че тогава нямах  фотоапарат за да запазя спомена . То не , че имам и сега , ама нейсе

Наскоро попаднах на една страница и тя ме върна към тези спомени , та исках ако имате желание да споделим

Разгледайте, насладете се 

Veggie Art

Това е не само изкуство, това е майсторство, което съдържа и математика 

Споделете :

Вашия опит

Ваши снимки за чудесата ,които правите

Линкове за Готварското изкуство 

Коментари 20

14.11.2009 anilenas

Profile

   ПРИВЕТ!Wilted Flower

   СЕГА СМЕ В СЕЗОНА НА КРУШИТЕ! ЕТО ЕДИН ДЕСЕРТ/лесен за приготвяне/!Big Smile

       Десерт с круши




Продукти: 3яйца, 200гр. захар, 125гр. кр. масло, 200гр. брашно, 1ч.л. бакпулвер, 4круши.

Приготвяне:
 - Разбивате яйцата със захарта до пухкава смес. Намалявате оборотите на миксера и прибавяте разстопеното масло. Изключвате миксера и внимателно прибавяте брашното + бакпулвера. В намаслена и набрашнена тавичка изсипвате сместа. Отгоре украсявате с нарязаните на резанчета, круши. Печем до готовност!

11.11.2009 iv_2007

Profile

Харесвате ли салата "Цезар"? 

Една от многото разновидности

"История на салата Цезар
След първата световна война италианецът Цезар Кардини емигрира в Америка. През 20-те години на миналия век, той има малък хотел с ресторант в мексиканския град Техуана, който се нарича “При Цезар”. Самият Кардини живее от другата страна на границата - в Сан Диего, но сухият режим го кара да прави бизнес извън пределите на САЩ. Един път в Деня на независимостта заведението се оказва препълнено с холивудски кинаджии, които се събират да отпразнуват празника. Цезар изпада в паника - има достатъчно напитки, но с храната нещата не стоят така. Всички запаси са свършили, а съседните магазини вече са затворени. На Кардини не му остава нищо друго освен да импровизира с наличните продукти -
зелена салата, зехтин, хляб, яйца, сирене и сос “Уорчестър”.
И тогава си спомня на какво го е учила майка му на времето: Яйцето, пуснато в кипяща вода точно за 60 секунди, придобива особена консистенция и подправя салатата също както хубавата застройка - супата. Кардини натърква салатиерата с чесън, слага в нея салатените листа, прибавя яйцата, настърганото сирене, лимонов сок, подправки и кротони, изпържени в зехтин и натъркани с чесън.

По късно в състава на салатата се появяват и други съставки, в това число и аншоа. Нея както разказва легендата, я добавя в рецептата Алекс Кардини, бивш италиански военен летец, който се присъединява към делото на брат си. Той нарича този вариант “Салатата на авиатора” в чест на летците служили в Сан Диего. Скоро тя става много популярна и след време я преименувана в “Цезар”. Самият Кардини е против присъствието на аншоа, тъй като сосът “Уорчестър” дава достатъчно пикантност. Така или иначе за няколко години салатата става ястие, заради което специално идват в Тихуана. Сред почитателите са тогавашните холивудски звезди и даже жената на принц Едуард 8 Уелски. Чрез нея “Цезар” дебютира и в Европа."

09.11.2009 dmantarova

Profile

Не съм кой знае каква кулинарка, но понякога и аз се впускам в подобни кулинарни опити. Тук има много идеи и интересни предложения.

09.11.2009 vanessa

Profile

 Браво на Вас! Продължавайте в същия дух. Кулинарните изкушения са неограничени. Ние пък работим по един проект Кулинарен журнал с партньори по програмата eTwinning и скоро ще публикуваме нашите неща.

 

09.11.2009 anilenas

Profile

    А ето ги и в естествен вид!Big Smile

 

    И още...

   И още... Big Smile

 

    А тази тиква става и за украса, например за Нова година!Big Smile

09.11.2009 anilenas

Profile

    Плодове и зеленчуци, който не яде...Big Smileтой на грипа ще се поддаде!Big Smile

     Гастрономическите изненади са неограничени!Big Smile

    Фантазия в кулминация!Big Smile

05.04.2009 iv_2007

Profile

Тия дни репетирам усилено правенето на курабии Tongue Tied Имам още една седмица време за тренировки. Тук попаднах на идея за пролетни кексчета. Изглеждат толкова апетитно, че на човек му се иска да запретне ръкави. Stick out tongue

06.10.2008 iv_2007

Profile

Това ми прилича повече на Артсладкиш! Но тъй като не може да се разпознае, че орхидеите са захарни би било и изненада. Smile Клип за вълшебството на човешките ръце!

09.09.2008 anilenas

Profile

    Като прочетох за палачинките, Iv,...бързо и вкусно е!Big Smile

   Сетих се за...солената торта, която позволява голямо разнообразие от лични пристрастия към продуктите за пълнеж, а ефектът е изумителен за гостите /особено за тези, дето не са толкова привързани към сладкото/. Всъщност, прекрасна е и като предястие за всички, при по-празнично събиране!Stick out tongueWinkBig Smile

09.09.2008 iv_2007

Profile

Хайде на палачинките! Сладкото е от вас, от мен само мед!

Stick out tongue