ХАНОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Публикувана на: 19.07.2008, от Eli_83
Кoментари:4

 Искам за начало да ви представя кратък списък на българските ханове! Надявам се да ви бъде интересно! Ще ги напиша съвсем информативно!

       Хан Аспарух!  От рода Дуло, принудил Византийската империя да признае България и да плаща данък! Загинал през 701г. /около 700-ната, неуточнена/ в бой с хазарите!

      Хан Тервел /701-721г./ Той е син на Аспарух, също от род Дуло! Спасителят на Европа! През 717-718г. разбива 80 000арабска войска обсаждаща Константинопол!

      Хан Кормесош /721-738г./ Също от рода Дуло, мирни отношения с Византийската империя!

     Хан Севар /738-753г./ Това е последният представител на род Дуло!

     Хан Винех /753-760г./ От рода Вокил! Начало на политическа криза в България! Убит е заедно с целия му род!

     Хан Телец /760-763г./ От рода Угаин! Българска войска претърпява поражение нанесено от ромеите! Това става причина да бъде също убит!

     Хан Сабин /763-766г./ Народен събор отхвърля политиката му за мир с ромеите, заедно със семейството си бяга в Константинопол!

     Хан Умар /766/ Привърженик на мира с Византия! И той е свален от престола!

     Хан Токту /766-768г./ Принуден също да бяга в "горите на Дунав", където го убили ромеите!

     Хан Паган /766-768г./ Улеснил нахлуването на византийски войски впределите на България! Убит край Варна от прислужниците си!

     Хан Телериг /768- 777г./ За да заздрави държавата той се нуждаел от мир с Византия! Подписва мирен договор с ромеите, но ханът знаел, че не може да разчита на   лукавата ромейска политика! Ето защо засила взаимоотношенията си с част от славяните населяващи пределите на империята! Така Телериг през 774г. подкрепил славянското племе берзити в Македония да се откъсне от властта на империята! Отговорът не закъснял! Константин Vзпратил голяма войска по море срещу България, но невероятно силна буря разбила всички ромейски кораби! В същото време всички ромейски шпиони в България били с хитрост изловени! Това вече довършило импероратора, той се разболял  и през 775г. по време на деветия си поход срещу България починал! но нови междуособци принудили ханът да търси спасение в Константинопол! той приел христовата вяра и се оженил за братовчедката на новия император!

    Хан Кардам! /777г-802г./ През 792г. нанася страшно поражение на империята! Цялата ромейска войска била погубена край Маркели /до днешен Карнобат/! Но 4 години след битката императорът отново отказал да плаща данък! Двете войски отново се изправили една срещу друга, но василевсът така и не посмял да влезе в бой с българите! Когато се завърнал така безславно  в Константинопол майка му императрица Ирина го ослепила и взела властта в свои ръце!

    хан Крум /803- 814г/ Известен е на всеки!

    Хан Омуртаг!/ 814-831г./ Син на Крум, подписва 30-годишен мир с империята! Ханът строител! Доста известен владетел е също!

    Хан Маламир /831- 836г./ Син на Омуртаг! Закрепил обширната държава, но много засилил гоненията срещу християните!

    Хан Пресиян /836-852г./ Племенник на Маламир! Запазил и разширил още повече държавата! Присъединил почти цяла Македония! И първи военен конфликт с младата сръбска държава!

   

   

Коментари 4

24.06.2009 paparak_pesho

Profile
Най тъпата Онлайн игра! Не се връзвайте на тази игра,..... Нищо не можеш да направиш, ако не пуснеш смс в замяна срещу 2.40 ще ти дадат 50 жълтици, ама те докаде ще ти стигнат,..........до никъде! Една просешка игра и някой пак забогатява...............

09.08.2008 Eli_83

Profile

   Каменните надписи, останали от първите български владетели, представляват истински летопис на българската история! До нас са достигнали над сто такива писменика! Те разказват за победни войни, за славни пълководци, за грандиозни строежи...За всичко, което вълнувало тогавашните хора. И днес поразяват с дълбоката си мъдрост думите на ювиги хан Омуртаг, изсечени в камъка: "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. И нека роденият последен, като гледа тези писмена, да си спомни за този, който ги е направил."

   Ювиги хан Пресиян: "Ако някой говори истината- Бог вижда. И ако някой лъже- Бог вижда. Българите сториха много добрини на византийците, но византийците забравиха. Ала Бог вижда!"

                                                                                      Надпис от 837г. - Филипи /крепост на Бяло море/

02.08.2008 Eli_83

Profile

 Доста се чудих за хан Кубрат, тъй като той е основател на Велика България! Реших да кажа нещичко съвсем бегло и за него!

   Така би било редно и да дам хронолигията /тази, която ни е известно/ на българите! Вярвали в бог Тангра, той бил бог на небето, всевиждащ и всезнаещ! В китайската планина Тян Шан най-висок изглежда връх Хан Тенгри и българите го смятали за трона на Тангра! И и до днес този връх носи това име! Ако някой от вас отиде в Китай може да види планината и върха!

  ІІ-І век пр. Хр. Прабългарите живея окол планината Алтай /в централна Азия/

  ІV век част от прабългарите са увлечени на запад от хуните

  480-562г. Прабългарите воюват на Балканите с германски племена и византийски войски

 565г. Аварите покоряват прабългарските племена

  632г. Прабългарите отхвърлят аварската власт! Начало на Велика България

  670г. Разпадане на Велика България и нова разселване!

    Един документ:

  "Когато обърнат в бягство неприятелите си, българите не постъпват така, както персите и ромеите-след кратко преследвнеда се отдадат на плячкосване и разграбване, а преследват враговете си до пълното унищожение."

                                                                         Псевдомаврикий

                                                                                византийски офицер писал около 600г.

    Древнокитайските хронисти били силно впечатлени от воиските умения на племенния съюз Хун-ну, в който влизали и българите! Те били възхитени от бойните им похвати и ги описали като правила, които трябвало да следват военначалниците, ако искат да постигнат победа! В хррониката "Вейшу" четем:

    "Пълководецът трябва да е стремителен като вятъра, спокоен като лес, опустошителе като огън, непроницаем като мрак, бърз като гръм"

   От баща на син се предавала сабята, която била свещена реликва, изработвала се от изкусни майстори! Българите вярвали, че тя има магическа сила и се превръщала в страшно оръжие в ръцете на войниците конници! Но успехите на българската конница се дължали и на новота за Европа конско снаряжение! Те първи подковали конете си  измислили високото седло, което им помагало много в хода на битките! Конете били на изключителна почит! За това свидетелстват и строгите закони! За ненахранен, лошо гледан или недобре подкован кон - смърт! Дори се наказвало със смърт този който си позволи в мирно време да тормози боен кон като го язди т.е. смърно наказание за езда на боен кон без това да е нужно!

  Около 632г хан Кубрат обединил българите и създал Велика България! Тя обхващала степите северно от Азовско и Черно море, а столицата се азвала Фанагория! Той имал пет сина! След смъртта на хана неговите синове в продължение на три години се опитвали да отразяват нестихващите и все по-жестоки атаки на хазарите! Синовете му решили да се разделят! Най-тежка била задачата на Баян! Той останал в старата родина като целта му била да удържа до последно хазарите и така да даде шанс на останалите братя да се изтеглят с част от населението!  Котраг потеглил на север и основал силната Волжско-Камска България, Кубер се заселил около днешна Битоля, Алцек достигнал най-далеч, до днешна Италия! А Аспарух повел своите българи към Северна Добруджа! Тази държава единствена съществува все още!

  През пролетта на 1912г. овчарчета от украинското село Малая Перешчепина, край град Полтава, изровили случайно десетки златни и сребърни предмети! Най-впечатляващи били двата масивни златни пръстена! Върху тях било прочетено името на хан Кубрат, както и византийската му титла "патриций"! Българският хан получил тази титла през 635г. като благодарност заради съюза с ромеите носочен срещу аварите! Така бе открит гроба на българския хан!

    П.С. Представяната информация не претендирам, че е пълна и подробна, разбире се! За обща култура е!

21.07.2008 Eli_83

Profile

 Темата е доста големичка, но поемам ангажимент лека по лека да я разширявам! А сега един интересен документ:

   "...А Телериг, господарят на България, като узнал, че от неговите приближени императорът разбирал намеренията му, писал му "Възнамерявам да избягам и да дойда при теб. Но изпрати ми обещание, че няма да пострадам и ми съобщи кои приятели имаш тук, за да им се доверя и да ми помогнат." А този от лекомислие му писал и онзи, като ги узнал, изтребил всички. Като чул това, Константин изскубал много от побелелите си коси"

                                                                                                                                           Теофан Изповедник

                                                                                                                                               византийски летописец