Веднага свалете портретите на Апостола от кабинетите си!

Публикувана на: 18.07.2008, от kr_bozhinov
Кoментари:25

 

дата : 18 юли 2008 г. 9:47 ч.

автор : Ивайло Кючуков, actualno.com

 

 

 

 

 

 

 

Държавата ни е в пълен хаос, тя дори не е на автопилот. Автопилотът предполага някакво движение. Ние не се движим. Затъваме и бавно протягаме ръка към отсрещния бряг.

Не брега на свободата, защото вече сякаш не знаем какво значи тя. Не сме способни нито да се огледаме за нея, нито да я потърсим. За нас днес тя е възможността, привилегията да се нахраним и дай Боже да платим някоя друга сметка.

Американският поет Уолт Уитман е казал: "Когато Свободата си отива, тя не си отива първа, нито втора, нито трета. Тя чака всичко друго да си отиде - тя остава последна. Когато вече няма помен от герои и мъченици и когато всичко живо и душите на всички хора изчезнат от някой край на света, едва тогава Свободата ще изчезне от този край на света и неверник и тиран ще го завладеят".

Когато прочетох за първи път тези думи не успях да осъзная в пълна степен тяхното значение. Днешният ден обаче ме научи. Държавата ме научи, или по-точно нейното безхаберие.

Трудно бе да разбера какво всъщност говорят пророците от миналото за бъдещия ден. Трудно бе да разкодирам всички пророчества на Васил Левски, независимо колко книги изчитах за живота и делата му.

Думите бяха прости, осъществяването обаче трудно. Не заради времевия и исторически дискурс, а заради това, че герои спряха да се раждат. Има ли такива сега? Бих казал не, но уви с този етикет се кичат множество лакеи на публичния ден.

Имаме си "супер кмет", тройно, разчетворена и петорно по-корумпирана коалиция, абсолютно несъстоятелна опозиция, която би свикала вот на недоверие и за поскъпване на депутатските кюфтета, и президент, който все по-често обвързват с криминални канали.

Ужас! Позор! Не ми се говореше днес за тези неща, но в името на човека, който се е родил преди 171 години в Карлово и умрял 36 години по-късно в София си струва да се замислим.

Васил Левски живя, страда и умря в името на една чиста кауза, в името на една бленувана свята република, в която да няма разделения, да няма роби и всички да живеят свободни под упеката на общ закон. Всичко това днес се погазва. Всичко това са само красиви стихове, с които тук таме се запълват учебниците по история и чинно служат на овехтелите и нафталинизарани речи на самозабравилите се политици.

Най-лесно бе да публикуваме добре обрисувана и патетично оформена биографична картина за живота на Дякона. Това е просто ненужно, пък и всички имате достъп до Уикипедия и какви ли не още източници на информация.

Важното е друго. Да започнем да разбираме какво са искали да ни кажат предците и най-вече великият Апостол на Свободата. За Левски сякаш времето е било тясно, той е виждал нещата още преди да се случат. Мечтаел е за демократска република, за общ съюз и балканско обединение.

В не малка степен пророческите му въжделения за политически обоснован мирен свят се припокриват с декретите на днешния Европейски съюз. Същият този, от който дебеловрати костюмирани влечуги не спряха да крадат за наша сметка. Не за нечия друга, защото всичко ще е на наш гръб и всичко ще трябва ние да върнем.

Жалко е! Нямаме си герои, само престъпници, няма на кого да вярваме. Не ни трябват и профашистки национализирани структури, които вместо да търсят идентичността си в делата на Апостола се хващат за всеки един ред от писмата му, който може да бъде изкривен до междуетнически сблъсъци.

До скоро във враг на страната се превърнаха и хомосексуалистите. Странно дали те са виновни за обратния курс на страната. Друг е въпросът до колко такива прояви имат морално естетическа обосновка.

Колко още можем да броим - много. Уви, не само словото и числата са безкрайни. Но има ли смисъл. Бяхме заливани от потопи, грабени, отвличани и изнасилвани без на държавата да й пука. Общо взето никаква разлика с живота под турско робство. Но какво от това. Постоянно посочваме черното, а не се стремим да го превърнем в бяло.

Все някога обаче трябва да започнем. Да прочистим собствения си свят от политическите безчинства. Баба ми казваше: "Не успяхме да изградим светъл свят за родителите ви, дано за вас дойде по-добро". Днес аз се моля за бъдещите си внуци. Моля се те да разберат за какво се е борил Васил Левски и как да се спасят от самите себе си.

Врагът не е външен. Врагът, това сме самите ние и винаги е било така. Врагът са всичките незадоволени политически амбиции за власт и богатства. Стига толкова. Стига сме гледали как се крият зад предизборни светли думи, зад портрета на Апостола в кабинетите си, зад популизма на изкривените слова на революционизма. Стига!

В момента портрети на Левски са поставени в кабинетите на президента и премиера на България, а и на много други политици. Левски виси на знаковото място, където са били портретите на цар Борис III и на Тодор Живков. Всички до един свалете портрета на Апостола от кабинетите си! Вие сте срам за него и всички нас.

Срам е, че се намесихте в тези редове, дори в ден, когато бе достатъчно само едно "Благодарим ти, Апостоле". Не ни остава нищо друго освен да сведем глава и да си спомним, да поговорим или да запалим една свещ за Дякона.

За Левски е казано и изписано много. Най-добре за него обаче говорят собствените му дела и слова. Привилегия и благословия за всеки българин е да ги познава, а за останалите да бъдат посветени в тях.

Левски захвърли расото и стана с клетва Апостол на Свободата. Той извади нож, за да умре от нож. Той умря с думите: "Помнете ме като йеродякон Игнатий!". Направи го, за да изпълни една друга заповед - най-голямата, която покрива много грехове: "Любовта". Не към себе си, или към близките си, а към цяла България...

Почивай в мир, Дяконе. Споменът за теб все още е жив... 

171 години от рождението на Васил Левски....

 

 

 

Коментари 25

28.07.2008 koleva

Profile

Майко мила! И това словоблудство на всички ви за какво беше

 

26.07.2008 Eli_83

Profile

 Ох, тежко нещо се оказа, много тежко! От къде да започна? Нямам думи!

  Първо договорът е предварителен, защото трябва да се озакони от останалите Велики сили, спомни си конвенцията, която Русия е принудена да подпише - да не се създава голяма славянска държава! Само така ще има неутралитет и Русия няма да е нападната в гръб, въпреки че превозването на армията на Сюлейман паша с английски кораби не е съвсем неутралитет! Тази връзка дори и малките ученици я правят! Друго за жертвте! Цифрата 200 000 фигурира в изворите не съм я измислила аз! Руската армия е разделена на три части, но непрекъснато идват нови попълнения! Напр. Германия като напада СССР отначало около 225 дивизии прекосяват границата, но още колко идват като подкрепа? И тук е така! А онзи дълг не зная как е платен с лихви! За лихви в договора между Русия и България не се говори, а и не зная след революцията и създаването на СССР да е имало плащания по тази сметка?! Ох кой ти каза, че Русия е искала да превземе България, а не да я освободи? Та нали още преди войната се знае, че тя ако приключи с успех, ще бъде създадена славянска държава! Точно за това Русия подписва конвенцията, че няма да е голяма! Кой ти каза, че Русия ще превзема Цариград?!? Това е абсурдно..столицата на Османската империя..!!!??! Под контрол над Проливите и достъп.до топлите морета какво се разбира? Разбира се руски кораби да преминават по всяко време безпрепядствено през Проливите, защото Парижкият договор забранява това! Една голяма славянска държава с излаз на Бяло море, която е в руската сфера на влияние точно това ще осигури!

  Що се касае до Първата световна! Знаеш ли как попадаме в обръча на Централните сили? Радославов и Фердинанд тласкат България към Германия, дори Радославов позволява на мюсюлманите от Западна Тракия да гласуват /все още не са се били определили като български граждани и не са имали право на глас/! Така либералната коалиция печели изборите, само от Гюмюрджински окръг в парламента попадат 12 турски националисти! Така Радославов си осигурява мнозинството в парламента! Българският народ категорично застава зад идеята за присъединяване към Русия, Англия и Франция, но партийните интереси вземат връх! Неутрализират преговорите със Съглашението против волята на народа и я въвличат в злополучния съюз! А в Добруджа е имало и много побратимявания между руски и български войници и офицери! Не са искали българи и руси да се избиват един друг! Ей така - рязали са си вените и са ставали кръвни братя!

   Окупацията! Намери си материали за това как Гърция е искала да вземе Родопите, а Югославия чак до София и как западните лидери, които изпращат самолети с бомби /подаръци от Англия и Съединените щати/ са били съгласни на тази подялба! А още по-брутално е било хвърлянето от американски и английски самолети на т.нар. играчки- бомби! Това са били най-различни дамски бижута- гривни, колиета, гердани или детски играчки- най-вече кукли! В тях е имало заложени бомби и като намери подобен предмет някое момиче или детенце то гръмва в ръцете им! Освен това бомбените удари са били извършвани директно нд жилищните квартали - не са били атакувани казарми! Целта е била да бъдат убити максимален брой беззащитни хора! Но нито една руска бомба не е паднала над България, а доста американски и английски са паднали! България е била страна от Оста! Как да влязат руснаците тук? В приятелска страна ли да се чувстват или не? А Молотов, че е убивал учители ми звучи несериозно някак си! Когато става смяната на властта е имало насилие, но то е било на местно ниво повече! Напр. твоят съсед те мрази /характерна черта за българите/ казва, че си нацист и те наказват без съд и присъда! Винаги в началото е така, когато имаме смяна на властта! Докато нещата си дойнат на мястото винаги разни хорица се възползват от неразборията, за да вършат "законни" престъпления!

   Друго за Стефан Стамболов! Много спорна личност е все още!Ох...какво ли знаеш ти за него, че и го даваш за пример! На 21 август  87г е избран за министър-председател! Как провежда изборите през същата година? Властите действат безкомпромисно и много жестоко, възникват въоръжени сблъсъци, падат много невинни жертви! Правителството съзнателно се стреми да не допусне до изборните урни своите политически противници! За първи път се добавя злокачествената традиция изборите да се печелят от тази партия, която е на власт! Стамболов се опитва да осмири политическите си противници с терор и насилие! Широко разпространена мярка става т.нар. екзекуция на селата, които проявяват непокорство! Насилия се вършат и в градовете! Политически противници на правителството са подлагани на арести и изтезания! Обект на насилие често стават представители на интелигенцията! Не е пощаден дори и такъв патриот и заслужил БЪЛГАРИН като Петко войвода! Заради своето русофилство той е жестоко и зверски пребиван и измъчван във варненския затвор!Търновската конституция е по най-бруталния начин погазена, тъй като тя гарантира свобода на словото и печата! Правителството изработва специален закон за печата, който е в тотално противоречие с конституцията! Много журналисти, уители и писатели са арестувани и лежат дълги години в затвора! Друго нещо е, че писмата между най-обикновените хора се отваряли и четени! Друга лоша практика прокарана от Стамболов е била политическите уволнения на хора работещи в сектора финансиран от ДБ! На всичко това не издържа един от най-видните български офицери - капитан Коста Паница! Героят на Руско-турската освободителна война!! За проявена храброст е награден с най-високи военни отличия! Взема активно участие в Съединението! По време на Сръбско-българската война командва доброволчеси батальон! През 1890г. решава да сложи край на произвола на Стамболов и да детронира Сакс-Кобург- Готски /верен съратник на Стамболов, който му помага да укрепи трона си/! Организира офицерите от Софийския гарнизон, но заговорът не успява! Осъден е на смърт по заповед на Стамболов и Сакс- Кобург- Готски! Е, ти това май не го знаеше! Харесва ли ти??? На такъв човек ли ще се хващаш за думите? И това не е всичко за него, разбира се!

   Най- ме впечатли като написа, че Русия искала д превземе Цариград и Проливите! И как ще стане? Османската империя трябва да бъде разделена на две ли? И аз не мога да си го представя това нещо! Дори и в най-смелите си сънища никой руски генерал или император не го е сънувал това нещо! Под контрол на Проливите се надявам, че разбра какво се има предвид! Овен това не съм фил или фобка! Просто пиша факти, това е! Не обичам да се извършва насилие над историята! Не винаги Русия е заставала зад България! Типичен пример е Съединението! Има и други естествено! Аз съм политически неутрална и безпристрастна! Не ме обвинявай в такива неща без да ме познаваш добре!

   А защо Западът толкова като ни обича ни наказа така с Ньойския мирен договор? Един от най-несправедливите в света изобщо?  Що се касае до "желязната завеса"!! Началото на Студената война е на 5-ти март 46г. и се свързва с речта на Чърчил във Фултън! Студената война не я започва Москва и не Москва спуска "желязната заеса"! Не мога да разбера какъв е този твой стремеж да се натискаш там където никога не са ни искали, там където винаги са ни урязвали границите, там където винаги са ни наказвали с жестоки репарации, там от където дойдоха бомбите за беззащитното население!  Там от където никога не са ни мислили доброто? Там от където не ни искаха свободата и бяха против Руско-турската освободителна война! А за достойнство говориш!?!

   Така най-вероятно ще ме попиташ как така ако България има излаз на Бяло море, Русия ще има контрол над Проливите и корабите й ще достигат безпретядстваено до топлите морета! Много лесно се заобикаля една забрана в такъв случай! Руските кораби биха могли да преминават под български флаг през Проливите, да достигат Бяло море и да акостират на българските пристанища в Бяло море, да ги използват като изходна точка за далечни плавания, да се построи на по-късен етап военноморска руска база, да се засили присъствието на руски военни кораби в региона и т.н.! Една забрана отпада постепенно, когато започне отначало гъвкаво да се нарушава! Веднага ти давам пример с Германия и забраната от Версайския договор да строи подводници! Изпращат се инженери в Япония, които изучават строителството на подводници! Правят се такива в японски заводи, после пристигат до Германия и са с японски опознавателни знаци, извършват военни учения плават си най-спокойно, но по документи не са немски! След отпадането на забраната /става ясно, че е безсмислена/ само са изтрити японските знаци и са сложени немски! По подобен начин са доставени и ядрените ракети до Куба предизвикали Карибската криза! С подправени документи, част от корабите са плавали и под чужди флагове! Така се нарушават забрани-постепено, не са нужни сложните "хирургически" методи, за които предполагаш! Ама как така ще откъснат земята на Османската империя около Проливите и ще я разделят на две отделни части? Балканските владения отделни от азиатските и Цариград в ръцете на Русия завинаги?! Това е невъзможно да се случи, никой не си го е имислил, нито пък представял или сънувал!

25.07.2008 ivo

Profile

Само отбелязвам, колега, че не сте намерили за добре да отговорите на моите четири аргумента, а това е очевидно безсилие в спора.....

Вместо това закачливо подхвърляте:

user: zdravkop

Пропускате един "малък" факт, колега: Русия е целяла ОКУПАЦИЯ!!! на територията на България!

 

Понеже,  твърдейки горното, явно не познавате текста на прелиминарния договор от 3.03.1878, ще си позволя да го цитирам в тази му част:

..."

Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство.

Високата порта ще има правото да разполага по своя воля с военния материал и други предмети, принадлежащи на отоманското правителство и които биха останали в крепостите на Дунава, вече изпразнени по силата на примирието от 19/31 януари, както и с тия, които биха се намерили в Шуменската и Варненската крепост.

До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда, сигурността и спокойствието и чийто брой ще бъде определен по-късно с едно съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда.

Тази окупация ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две години.

Ефективът на руския окупационен корпус, съставен от шест пехотни дивизии и две кавалерийски, който ще остане в България след изпразването на Турция от императорската армия, не ще надминава петдесет хиляди души. Той ще бъде издържан за сметка на окупираната страна. Руските окупационни войски в България ще запазят своите съобщителни връзки с Русия не само през Румъния, но също през пристанищата на Черно море - Варна и Бургас, където те ще могат да организират, докато трае срокът на окупацията, необходимите депозити."...

 

Както виждате, предвижданата в договора "окупация" е лимитирана и със срок от две години / което се и случва практически/. И е абсолютно необходима мярка за периода на установяване на новосъздаващата се българска държавност.В същото време никой от руснаците няма илюзията, че останалите в клуба на великите сили ще ги оставят на Балканите физически, чрез директно военно присъствие. Русия очевидно разчита на една проруски настроена силна и голяма България, която да е проводник на имперските й интереси в района!Уви - руската дипломация не успява в намерението си да отстои принципа "всяка балканска страна - в рамките на етноса"...От който дипломатически провал  големите губещи сме ние.

Що се отнася до "подарените" от Русия български земи - би следвало да знаете, че въпросното отстъпление в позицията на Русия е изцяло плод на английският натиск, подплатен със заплахата на англичаните за война, ако исканото от тях не се приеме. В крайна сметка Русия заменя тези земи за правото да присъедини Бесарабия, която етнически е румънска, а  недоволството на румънската страна се урежда с подаряването на Северна Добруджа.  Нищо ново под слънцето на имперските взаимоотношения.

Лошата новина за Вас е, че в тази игра именно Русия защитава, покрай своите, и българските интереси, а Англия прави всичко възможно за да попречи на създаването на независима българска държава. В т.ч. - и с терористически действия покрай т.н. "бунт на Сенклер" в източните Родопи....

Да се отчетат тези факти не е въпрос на русофилство, а не елементарен здрав разум!

25.07.2008 zdravkop

Profile

На русофилите с любов: прочтете за достойния български генерал Колев- какви чудеса от храброст е извършил и какво е казал, защото съм сигурен, че не знаете. Прочетете внимателно какво е казал този  велик генерал за Русия:

Преди битката за Добрич той се обръща към войниците с думите: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"

Генерал Иван Колев е роден в Бесарабия. Участва в Сръбско - българската война през 1885 г. като доброволец, а след завършване на Военното училище в София през 1887 е произведен в чин подпоручик. Завършва военна академия в Италия през 1894 г. През Балканските войни получава тилови назначения, но по време на Първата световна война се прославя като полеви военоначалник.

След като Румъния влиза във Войната в края на август 1916 г., Първа конна дивизия под ръководството на генерал Колев  последователно разгромява при Добрич румънските и руските части, превъзхождащи българските по численост поне два пъти.  „Още миг и Добрич ще бъде в ръцете на врага ... И в този момент виждат цялата конница на Колева да връхлита върху им с онзи устрем и победен вик, които бяха станали плашило за руси и румъни ... Рев на ужас. Всичко обезумяло от ужас повръща назад в панически бяг ... Добрич бе спасен ..." - пише съвременник.

След многбройни победи и хиляда изминати километра из степите на Добруджа, в началото на януари 1917 г. българската Първа конна дивизия превзема град Тулча на Дунава. Цяла Добруджа е освободена. Преди това, на 23 октомври 1916 г. северно от Кюстенджа чрез изкусна маневра е обкръжена и пленена цялата руска 265-а Оренбургска дружина, заедно с командира и бойното знаме. На 3 януари пък спешената наша конна дивизия преодолява телените заграждения и превзема на нож силно укрепената Мачинска позиция.

Победа, но не на всяка цена. Генерал Колев е поставял на първо място живота на кавалеристите и конете си, като за четирите месеца напрегнати бойни действия нашата 1-ва дивизия дава само 189 убити и 965 ранени, далеч по-малко от загубите на противника и от българските загуби на другите фронтове. През цялото време генералът понася изпитанията наравно с обикновените войници.

Свързаната с непосилното напрежение преумора води до смъртта на генерала. В края на май 1917 г. той е изпратен на лечение във Виена. „За особени заслуги през войната в Добруджа" на 28 юли 1917 г. Иван Колев е повишен в чин генерал-лейтинант и е награден с орден „За храброст". На следващият ден Иван Колев почива.

Тленните му останки са пренесени в родината с такава почит, че виенчани казвали: „От шестедест години не помним такова погребение". Българският генерал е бил действително знакова фигура в Европа за времето си: по време на войната, по свое желание Мекленбургският херцог е прекарал време в Добруджа в щаба на ген. Колев за да се учи от него на кавалерийско изкуство.

Победата на  българската конница е още по-значима, тъй като появата на картечния огън, танковете и бойните самолети са карали военните специалисти да твърдят, че „в новите условия" конницата не е повече пригодна за военни действия. На широките полета на Добруджа светкавичните изненадващи действия на ген. Колев доказват противното.

Вечна слава на генерал Колев, генералът, смазал и разгромил безмилостно руските дивашки казашки орди, нахлули в родна Добруджа! 

 

25.07.2008 Eli_83

Profile

 Чакай малко, сега се гримирам и не мога да чета спокойно, а още и червилото не съм си сложила! Вечерта като се прибера ще ги изчета внимателно всички постове! Остави ме малко да си отдъхна!

25.07.2008 zdravkop

Profile

user: Eli_83

 Направила съм техническа грешка, за което се извинявам! Става въпрос за Молотов, министър на външните работи на СССР! 

 

Същият, на когото си благодарна. Искам да те попитам за какво по- точно си му благодарна: за това, че е един от тези, обявили с нищо непредизвикана от нас война на България? За това, че е един от главните палачи на всичко българско? За това, че и се негово участие и одобрение са избити без съд и присъда десетки хиляди българи- учители, лекари, земеделци, адвокати, цвета на българския народ? За това, че е един от окупаторите на България? За това, че заради такива комунистически изверги като него България стои повече от половин век в желязната прегръдка на Москва? Да продължавам ли още?

25.07.2008 Eli_83

Profile

user: zdravkop

П.С. Само да ме светнеш кой е тоя Моллов? Случайно да си искала да напишеш Молотов???

 

 Направила съм техническа грешка, за което се извинявам! Става въпрос за Молотов, министър на външните работи на СССР! Сгрешила съм го с професор Владимир Моллов, финансов министър на България! През 12-ти януари 1928г. подписва спогодбата с Гърция наречена "Моллов - Кафандарис"! Сгрешила съм имената на двамата министри! Сега се сещам защо съм сгрешила името!

 Другото ще го изчета по-късно, защото сега излизам и нямам време! И от мен един "БИСЕР" по ИСТОРИЯ!Smile

25.07.2008 zdravkop

Profile

 Пропускате един "малък" факт, колега: Русия е целяла ОКУПАЦИЯ!!! на територията на България! Но щом е разбрала, че няма да може да я окупира БЕЗНАКАЗАНО, предпочита да ореже плътта на България драстично, щом ще се примирява с нейното съществуване, и по- важното: с определен срок на окупацията. Тази "малка" подробност Ви убягва, колега. Нищо не казвате за подарените изконни български земи на Сърбия и Румъния- не е във Ваш интерес, нали? Пък после не сте бил русофил. Русия и русофилите са носели на България само и единстевно беди и нещастия- като се почне с П. Каравелов и митрополит Климент и се стигне до днешните ни управляващи от комунистическата партия и производните и от НДСВ и ДПС!

25.07.2008 ivo

Profile

Благодаря за личните оценки, колега, макар че трудно мога да видя себе си като русофил!

Предпочитам , все пак, да погледнем фактите.

 

1. Твърдите, че Русия предизвиква БК. Ерго - резултатите от прелиминарния договор от март не я устройват? А устройват по някакъв начин загрижените за целостта на България Англия и Австро-Унгария?

2 Едновременно с това, уви, казвате:

user: zdravkop

Противодействието на Австро-Унгария и Великобритания срещу Санстефанския договор обаче носи сериозен риск от повторение на Кримската война от 1853-1856 г.

Е, самоопровергавате се!

Лошо няма!

 За менWink

3. Тайната спогодба между Русия и Англия по чия инициатива е? Пропускате да го заявите.....

Да Ви осведомя - по английска, колега, по английска. Демаршите по този повод отдавна са публикувани.

И разделението на териториите е продиктувано главно от английските интереси, руснаците отчаяно се опитват да спасят нещичко от спечеленото на бойното поле.И за това има документи.

4 Същото е и с БК. Русия е принудена под общ натиск на другите велики сили да седна на масата за преговори. Условията на договора от март напълно я устройват, само дето другите хищници не са съгласни с новото статукво!

......

Уви - така стоят нещата.

25.07.2008 zdravkop

Profile

user: ivo

 

Интересна теза за "премълчания факт"!

Мога ли да попитам няколко неща във връзка с нея:

1.Защо Русия не разделя териториите с българско население още на 3.03.1878, когато договорът й с Турция се пише под нейната диктовка, та се налага свикването на БК ? Кой, всъщност, свиква конгреса? Русия?

2. Кого не устройва голяма България - Русия или Британия? Ако англичаните са съгласни със санстефанското споразумение - що ще флотата им в Проливите седмици след събитието? Защо са заплашителните меморандуми към руския император? Защо е натискът от нейна страна за преразглеждане на договора? Какъв е смисълът да се мобилизира армията на НКВ и да се сключват тайни договори с антируска насоченост?

3."Съобразяването с интересите на Русия", за което говори Бисмарк в какъв план е - някой в Берлин или Лондон се е загрижил за интересите на руската мечка или угрижването е в посока засилването на тяхното отстояване, в лицето на една проруски настроена голяма България? Пак да повторя - кой свиква конгреса?

 

Ей, много русофили в нашия форум, да се чудиш и маеш. Huh?  Доста хора не са изживяли комунистическото си възпитание в братска любов към "двойната ни освободителка"- от турско и "фашистко робство"! Само остава да започнат: ВЕЧ-НА ДРУЖ-БА, ВЕЧ-НА ДРУЖ-БА, КА-ПЕ-Е-СЕС БЕ-КА-ПЕ!

Сега на въпросите:

1. Това не е ОКОНЧАТЕЛЕН договор, а "прелиминарен" (предварителен). Русия го подписва с ясното съзнание, че той е едно предмостие към завладяването на проливите и Цариград. С подписването на прелиминарния договор в Сан Стефано, Русия си осигурява дълготрайна и неконтролируема окупация на България. Противодействието на Австро-Унгария и Великобритания срещу Санстефанския договор обаче носи сериозен риск от повторение на Кримската война от 1853-1856 г. Изправен пред очертаващия се обединен европейски фронт срещу руските домогвания, Александър ІІ решава, че превземането на Цариград, Протоците и техния хинтерланд трябва да се отложи за "по-добри времена" и че дотогава Русия ще трябва да се примири със съществуването на едно васално българско княжество.

2. Русия, естествено. Тя няма никаква нужда от голяма и силна българска държава- естествена пречка пред вековната руска имперска амбиция за топлите морета.За да се предпази от възможни неприятни изненади откъм една самостоятелна България, Александър ІІ видимо стига до извода, че за Русия е по-добре да ореже, колкото се може повече българските граници. Така се стига до тайното споразумение, подписано на 30-ти май 1878 г. от руския посланик в Лондон Шувалов и британския външен министър Солсбъри. Тъкмо тази спогодба предвижда България да бъде разделена на княжество в земите между Дунава и Балкана и на автономна област в земите южно от Балкана, като южната българска граница трябва да бъде достатъчно отдалечена от Бяло море.

3. Берлинският конгрес се свиква със съгласието на ВСИЧКИ велики сили- Русия, Англия, Германия, Австро- Унгария, Франция и Турция. Любопитното тук е, че в сравнение с Русия и Великобритания, Германия и Австро-Унгария са готови да дадат на българите много повече – според австро-унгарския външен министър Андраши и германския канцлер Бисмарк България трябва да бъде разделена на две, но южната българска държава трябва да има излаз на Бяло море, а западната граница да стига до река Вардар. Двамата държавници предвиждат автономия дори и за земите западно от Вардар. Факт е, че русите се стремят към една обширна българска територия само до момента в който са сигурни че ще я контролират изцяло. Веднага щом разбират, че тя няма да им принадлежи, те побързват да е намалят.

Абсолютно необосновано е взета изконна българска територия - Добруджа - която още е Сан Стефано е подарена на Румъния за сметка на Бесарабия, която пък Румъния отстъпва на Русия. Дори в самата Румъния негодуванието от подобна размяна е голямо. Вестник "Стеанеа Романиеи" пише по този повод: "Добруджа географски и етнографски не съставлява част от нашата територия. Бидейки от другата страна на Дунав тя остава едно продължение на България. Добруджа ще стане за в бъдеще една открита рана, един мотив за разногласия между Румъния и България. Тя ще даде място в близко бъдеще на един нов български въпрос." Пророчески думи.