ЗАЛЕЗЪТ НА ЦАРЕТЕ

Публикувана на: 13.07.2008, от Eli_83
Кoментари:18

 На 17 юли 2008г. се навършват 615 години от падането на старата българска столица Търново! Историята мисля, че на всеки е ясна! Ето защо реших да ви представя един интересен документ по темата!

   "Воеводата /турчин, когото султан Баязид поставя да управлява града/ повика при себе си божите люде, които превъзхождаха другите по име и по добродетел, и по произход, уж да обсъдят някои общополезни въпроси. И те, вървейки след злия вестител, отиваха като глупави овце, които вървят след онези, които ще ги колят и бързаха да се доверят на убийствените десници, като всеки насеше своята кръв. Когато ги видя в ръцете си, кръвоядният звяр ги изкла пред църквата или по-добре да се рече ги освети, без да се засрами от белите коси, без да пощади младостта и красотата. Гърлата им превърна в играчка на ножа."

                                                                                                                                                   Григорий Цамблак

                                                                                                                                                Из " Похвалното слово за Ефтимий"

   Нека тизи дни да си спомним и за българската княгиня Кера Тамара, сестра на цар Иван Шишман! Прочута с красотата си българската княгиня е принудена да украсява султанския харем! По този начин тя успяла да осигури спокойствие за родината си. За  близо 10 години турците оставили на мира Търновското царство! Заради застъпничеството си за България " Мара - бяла българка" е възпята в немалко народни песни.

Коментари 18

10.03.2009 Eli_83

Profile

 Да, много тежък филм за гледане..SadSadSad

  Тези постове съм ги писала преди доста време, когато все още бях млада и се вълнувах много от тези неща:)))))

   Беше ми интересно какви са причините една държава да изчезне от картата, външният натиск или вътрешната слабост? Аз стигнах до извода, че е вътрешната слабост, тя е първичното и водещото! Всъщност подобно нещо се наблюдава и при Османската империя-първо вътрешна слабост, подкупи и т.н. и постенпенно изчезване...

  И такива неща...,но вече не са ми интересни толкова....

10.03.2009 irka

Profile

 Като чета тези редове изникнаха пред очите ми картини от филма "Време разделно".

10.03.2009 Eli_83

Profile

   Здравей, Сикаморе, радвам се, че се заинтересува от темата ми, за което ти благодаря!

     Примерите за предателствата са безбройни в историята ни....само ще спомена името на един велик българин - Вяасил Левски! Докато е пътувал към София за процеса, охраната е била доста слаба...никой не прави опит за освобождаването му.

     Винаги една държава се скапва първо отвътре, става уязвима и чак тогава изчезва с ПОМОЩТА и на външел стимул, но това е неизбежно! Така разделени, с огромна пропаст между богати и бедни....е било въпрос на време да изчезнем от картата, ако не под османско то под друго робство! Просто османлиите са се окази на подходящото място и то в подходящия момент!!!

     Сега предателства няма ли...?....спрямо държавата и народа...?....Винаги съм казвала, че преди да паднем под робство сме били в ситуация сходна със сегашната- неравноправие, много богати боляри и бедно население, което е било силно разединено....моралните ценности са били стъпкани, както и сега....България разделена на три....., за да могат болярите по-лесно да богатеят....след като няма централизация! Що се касае до отпора срещу османската армия- изключително вял, което лесно се обяснява с демотивираното население. Просто на никой не му е пукало за държавата, защото такава почти е нямало, а сега ако бъдем нападнати..ще има ли жестока съпротива? не вярвам...

10.03.2009 zdravkop

Profile

Да не си прекалил с амфетамините посреднощ, а? Я си вземи дозата и лягай да спиш и повече не се появявай тук!

09.03.2009 sicamore

Profile
Българите сами сме си виновни! Продажници! Търново е можело много време да издържи под обсада, но някой продажник е издал тайнте проходи към крепостта. После този предател е бил обезглавен, защото щом е предал своите, ще предаде османските турци. А за Априлското възстание същата работа, пак някоя порта изпява всичко. Ако не вярвате, прочетете Български хроники на Стефан Цанев

17.07.2008 Eli_83

Profile

Здравей, Мими! Аз мисля, че заплатите и служебните колиса им напълно достатъчни! Какво още искат?? Те са там, защото НИЕ сме ги поставили там! Да служат на НАС, а не на тях си!! И те не са в никакви висини, защото всички сме хора - обичаме, чувстваме, мислим, ядем, спим и т.н.! Колкото по-голям пост се заема толкова отговорността нараства! Аз като студентка например съм си позволявала да закъснея за лекция, но като учител никога не съм закъснявала за работа, защото отговорността ми вече е съвсем друга! Моята работа е да обслужвам децата- да преподавам материала, да го обяснявам добре и съответно да проследявам кой как го е усвоил! Не мога да кажа, че съм нещо повече от тях! Така и политиците не са нищо повече от нас, те са там, за да ни обслужват!! А като гледам са много съвестни, дори не си правят труда да ходят на работата! Залата е все празна, а искат от нас да стоим по 8 часа в училище, а не да си ходим след часовете! Нека да ми дадат пример тогава!

  И ето направихме мост във времето това, което се случва сега наподобява онова, което се е случвало непосредствено преди гибелта на Второто българско царство! Идентични грешки! Дали този път ще бъдат фатални?? Много дълго продължи тази криза, 20 години изобщо не са малко! Само времето ще покаже този път къде ще му излезе края!

17.07.2008 mimi70

Profile

Ели, човек във висините се променя. Започва да мисли по друг начин и може би и ние бихме действали така, въпреки, че сега ги съдим. Аз все си мисля, че дори и да е така, трябва да не се самозабравя и да се старае човек да постигне и нещо за народа си. Нека да се облагодетелстват от положението си, но малко да помислят и за обикновените хора.

А как се управлява днес страната ни е показателен този пример -

Как се прави бизнес и политика

17.07.2008 Eli_83

Profile

 Така си е, Аниленас! Когато говорим за "ЗАЛЕЗЪТ НА ЦАРЕТЕ" е хубаво да акцентираме на причините довели веднъж до ГИБЕЛТА на държавата, та тези ГРУБИ ГРЕШКИ повече да не се случват! През този период Османската империя е във възход и в това няма нищо неестествено! Проблемът е защо България е била в криза, която се оказва фатална?! Причините за за робството трябва да се търсят преди всичко във вътрешните фактори, а не във външните /Османската империя/! Продажните и алчни за власт и пари боляри тласкат държавата към своя залез! Естествено ТЕ болярите са богатяли за сметка на населението, което живеело все по-труудно и във все по-нарастваща мизерия! Това е най-вероятната причина /според мен/ и за демотивация на войската, която не оказва много сериозен отпор на завоевателите! Разделянето на населението на твърде богати и твърде бедни и непрекъснатото отслабване на централната властго го демотивира за борба! И аз не мога да си представя как може да поставиш своите лични интереси над тези на родината си, над тези на целия народ - твоите братя и сестри?!? Аз вече започвам да си мисля, че предателските действия и то в такъв мащаб са си вече наш патент, на българите!! То бива бива да си съсипваш родината, да обедняваш непрекъснато сънародниците си но чак така! Все едно в гробищата ще го носят цялото това богатство! Не знаят, че там ще отговарят за греховните си постъпки!! Животът тук е само един миг, но всичко се записва някъде там горе! Тогава е ставало и ще става страшно за всички изменници, предатели и всякакви други престъпници!

  П.С. Преди две години не повярвах много на един преподавател от ВУЗ-а, който ни каза, че днешните политици правят грешки подобни на тези отпреди падането под робство и че се ръководят от две основни максими, които са:

  "Да направим бедните още по-бедни"    "Българският народ е една крава, която трябва да се дои без почивка до последно"

     Но като гледам телевизия и слушам какво се говори....май си е много прав човекът!

   И така падането под турско робство не е такъв феномен! Историците не обичаме много думичката "ако", но аз ще я използвам и ще кажа, че ако не под турско то щяхме да паднем под нечие друго робство с такъв тип неуредици в държавата!

17.07.2008 anilenas

Profile

   Тъжно, но факт.No Предателствата са в основата на толкова много злини. Макар че не са български патент, това не успокоява. Открай време си е имало хора без страх от Бога. Какви ли вътрешни демони ги подтикват към тази низост - грях, от който за съвестта покой няма. Историята и изкуството ни правят свидетели на невероятни примери в това отношение. Съдбата ни би била друга без тях.

   Чудя се... Като се знаят последиците, как се намират хора способни на подобни действия...

   Всъщност, порочните нрави винаги са били част от живота,No но колко по-различен би бил той, ако ги нямаше...Travel

15.07.2008 Eli_83

Profile

Здравейте на всички!Smile Напъ.но съм съгласна с теб, Аниленас!Wilted Flower

  Много са важни изброените от теб добродетели - родолюбие, честстност и човечност! Точно липсата на тези качества в част от население води до отслабване на държавата и падане под робство! Непрекъснатите бунтове на болярите и техните предателски действия, разделянето в последствие на държавата на три отделни! Аз харесвам цар Теодор Светослав! той предприема доста енергични действия против предателите! Пръв изпитва гнева му старият патриарх Йоаким! Проливането на патриаршеска кръв се считало за много голям грях, но този път обвинението било сериозно - предателство! И така той е бил хвърлен от висока скала във водите на река Янтра! Уплашени, че идва и техният ред, продажните боляри се обърнали за помощ към Константинопол, но царят успял да отблъсне и византийците! А по-късно  Иван Александър пък разделил България между синовете, си които били от две различни съпруги!  На Иван Шишман се падало Търновското царство, а на Иван Срацимир - Видинското! Разложението на обществото и жаждата за власт и пари се оказали убийствени за България! А ето и един интересен документ:

   "София още от старо време е била добре укрепена отвътре с всички приспособления на военното изкуство. Въре в крепостта има многобройна кефирска отбрана армия, войниците на която са твърде мускулести, едри, мустакати и на вид добре калени в боеве, само че навикнали да употребяват вино и ракия - с една дума, хора веселяци. Откъм продоволствие крепостта има в себе си изобилно храни.....При това вътре в София има минерални горещи води, що служат за нуждите на населението, което е доста красиво, едро и стройно наглед."

                                                                                                                             Из доклада на турския военачалник Лала Шахин

    Лошото е, че не само Търново пада благодарение на предателство, а и София! По време на лов бан Янука /управителят на София/ е нападнат от "верния " си соколар, обезоръжен и отведен в османския стан! Когато жителите на София видели пленения бан Янука, решили да се предадат и отворили доброволно вратите на крепостта!