Да поговорим за наркотиците

Публикувана на: 09.06.2008, от kr_bozhinov
Кoментари:10

Да поговорим за наркотиците

1. Представяне Какво знаете вие за наркотицитe? Браво, знаете наистина много, но...


2. Какво е наркотик? Какво е дрога? Видове наркотици. Класификация - тежки и леки

3. Какво кара младите хора да посегнат към наркотиците. Начини на употреба Защо наркоманите преминават към интравенозна употреба.

4. Толеранс. Абстиненция. Пристрастяване - психическо и физическо. Признаци при упореба

5. Митове за наркотиците. Опасности при употреба на наркотици - Случайности, смъртни случаи. Примери от истинския живот - България /не от кино и телевизия/.

6. Това което виждате не е това което получавате-хероин, цигари, МДМА. Решението да кажеш НЕ

7. Към кого можем да се обърнем за помощ и повече информация. Допълнителна информация - За любознателни

8. АВТОРИТЕ. За авторските права. Къде да ни намерите.

Лек, здравословен ден и на вас.

ПС.Част от линковете учениците от училището използваха по проекта "Отвори очи"

Коментари 10

17.03.2009 latihan

Profile

Уеб адресът е www.drugsinfo-bg.org

 

17.03.2009 latihan

Profile

Здравейте!

От месец февруари 2009 официално стартира национална информационна линия за наркотиците.

Всеки, който има въпрос, иска да сподели притеснение, има нужда от подкрепа при решаване на труден случай с близък човек, свързан с темата за наркотиците, може да се допита до горещата линия.

Номерът е 0888 99 18 66, като цената на обажданията е според тарифния план на човека, който се обажда.

Към инфо линията има също така разработен и интерактивен уеб сайт, където има форум, мейл и чат за по-голяма достъпност на линията за всякакъв вид потребители.

 С поздрави,

Милена Ненкова
Екип на инфо линия за наркотиците

 

26.06.2008 anilenas

Profile

  

26 Юни Световен ден за борба с наркоманиите

Световната здравна организация отбелязва 26 юни като Международен ден за борба с наркоманиите.

 Употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери. Тревожен е фактът, че нараства броя на младите хора станали жертва на наркотиците. Рязко намалява възрастта за първия опит на наркотични вещества. Този факт, заедно с лесната достъпност и ниската цена на наркотиците в България буди особена тревога в нашата общественост.

 Наркотиците са субстанции, които влияят на обменните процеси на организма, върху настроенията, чувствата и възприятията, като към тях се развива зависимост. Всички наркотици правят човека различен и зависим!

 В групата на наркотиците влизат не само нелегалните наркотици, като хероин, кокаин, марихуана, екстази, ЛСД и др., но също така и легалните, като никотин, алкохол и различни психотропни вещества.

 При приемане на наркотик в организма настъпва промяна, свързана с развитие на зависимост към наркотичното вещество. Това води до физическа и психическа абстиненция. Тази година акцента на Кампанията е върху парти-дрогите - алкохол, марихуана, амфетамини и Екстази. Целта е да се повиши здравната култура на младежите и чувствителността им към обществения проблем, който създава употребата на наркотични вещества. Да посочим на децата алтернативни дейности заместващи парти – дрогите.

На въпросът: “Защо децата ни посягат към дрогата” - отговорът е сложен, защото мотивите за употреба са различни:

 от любопитство;Ø

 за настроение;Ø

 за приобщаване към определена среда;Ø

 от скука;Ø

 поради принуда;Ø

 подтискане на собствените проблеми;Ø

Симптомите на зависимост от употребата на ”леки” парти - дроги са:-

 психически симптоми;Ø

• липса на мотивация за развитие;

• халюцинации;

• намаляване способността за концентрация;

• мания за преследване;

• страхове и фобии;

• оглупяване поради увреждане на мозъчните клетки;

• психози;

 физическиØ симптоми;

• зачервяване на очите;

• разширени зеници;

• пресъхване на устата, повишен апетит;

• занижена лична хигиена;

• разстроен сън;

• мускулни спазми, световъртеж, нарушение в походката, рефлексите и мускулна слабост.

Парти-дрогата е първата крачка, която може да даде начало на използването на венозни наркотици водещи до фатално съществуване.

В България близо 60% от зависимите, които си инжектират наркотици и използват общи игли и спринцовки са заразени с вируса на СПИН, на Хепатит В и Хепатит С, сифилис и други опасни инфекции.

Кои са по-известните парти - дроги?

 Екстази - евтина дрога отØ групата на амфетамините, която лесно се купува в дискотеките за забавление. Хапче с привлекателна рисунка или надпис, което може и да убива. Засилва до неудържимост желанието за действие, за общуване. Поради липса на жажда може да доведе до топлинен удар и смърт. Кръвта опасно се съсирва, повишава се телесната температура, организмът се дехидратира, появяват се кръвоизливи, сърцебиене, прилошаване.

 Пико-амфетамин известен като синтетичен кокаин. На вид еØ кристал подобно на едрата сол. Като мощен стимулант кара консуматора да танцува цяла нощ. В комбинация с алкохол води до алкохолно отравяне.

 Канабис,Ø марихуана, хашиш. Известен още като трева, ганджа, грас, индийски коноп, мери джейн, джанка, масур, жожоба, джинджифил. Активното вещество се съдържа във върховете на листата и цветовете. Понякога нелегалната трева може да бъде примесена с по-силна дрога. Често се пуши смесено с тютюн. Търсеният ефект е отпускане, психично и телесно благополучие. Дилърите ще ви кажат, че тревата е различна от другите наркотици, че можем да си пушим, но понякога се достига до там, че ставаш зависим. Появява се амотивационен синдром-променяш цялата си ценностна система. Ставаш безчувствен към човешките радости и болки. Нарушава се либидото. Марихуаната е известна като “врата” към твърдите наркотици, защото всяко начало обикновено започва безобидно и води до по сериозни  стъпки - изпробване и усещане на по-силни и по-опасни наркотици.

Родителите обичат своите деца, но трябва да знаят как да ги предпазят, да общуват повече с тях, да бъдат приятели, да се създава атмосфера на разговор, в която да се чувства детето удобно, да споделя. Да не се пренебрегват капризите на пубертета. Информираните деца са по-внимателни в действията си и разговарят по-свободно и открито на тази тема. Необходимо е децата да се насочват към дейности алтернативно заместващи зависимостта от дрога:

-реализиране на интересни и различни хобита;

-участие в театрални, артистични и групови изяви;

-танци;

-рисуване;

-доброволен труд;

-организиране на диалози, дебати;

-спортуване;

-разходки в природата и екотуризъм.

 

Да опазим децата заедно - общество, родители, учители!

 

 

25.06.2008 atlantic

Profile

Съгласна съм и с Ели и с Аниленас. Любовта и доверието в семейството са много важни, за да се чувства поне на едно место детето сигурно и спокойно. Когато реша да разговарям със сина си не го правя докато готвя или простирам, а просто сядам на масата срещу него или сядаме на дивана един до друг, очи в очи и разговаряме. Важно е за мен! А и така мога да го наблюдавам - ако не се тревожи, ако не е напрегнат и очичките му са вторачени в моите значи всичко е наред. А ако избягва погледа ми, ще имам повод за тревога. За щастие, досега не се е случвало второто:)

А какво ще кажете за това? Специалисти алармират: Ученици варят мляко с канабис

25.06.2008 anilenas

Profile

   Да, Ели! Любовта е най-важното нещо на света!Idea Във всичките й измерения тя е страхотно вътрешно зареждане, което прави хората силни, борбени, упорити, търпеливи, целенасочени. И най-важното - позитивни творци на добро.

   Тъй като доверието и всеотдайността са част от голямото чувство, те също могат да бъдат причина да не се каже "не" във важен момент. Опознавайки света, децата е нормално да са изключително любопитни и да търсят истините за него и извън информацията в семейството Забраненият плод понякога е най-сладък. Толкова объркани родители има... Толкова злоупотреби с алкохол и цигари...Защо не и другото...С мисълта, че един опит не е фатален. Щом се случва на много деца по света и у нас, значи не е достатъчно това, което правят възрастните.

   Защото наркотикът не се пробва, а се започва.

   Народът е казал мъдро:"Когато се обърне колата, пътища много." Въпросът е да не се стига до такива фатални катастрофи.

   Родителите /забързани в трудното ежедневие/нямат време за истински разговори с децата си. А те са "ходещи дневници". Ако поглеждаме внимателно в очите им, ще получаваме информацията, която ни интересува. Въпросът е да не се стига до това - да научаваме за наркотика от там. Затова не е достатъчно да обичаме и да имаме доверие. Трябва да бъдем по-близо до тях. Да не ги изпускаме с духовния си поглед. Да усещаме индикациите за промени. Да четем по очите им. Да разговаряме пълноценно. Да познаваме приятелите им, интересите им, вкусовете им. Да ги насочваме деликатно към добри избори /спорт, туризъм, компютри, изкуство и какво ли още не/, като ги оставяме да избират сами. За да не се налага да преминаваме "санитарната граница", зад която са негативните стъпки - фатални за целия живот.Родителството е всичко това и още хиляди други неща. Детето трябва да знае, че може да разчита на нас.

   Светът се променя непрекъснато и ние не бива да изоставаме, ако искаме да спестим на тези, които най-много обичаме /и не само на тях/излишните страдания.

25.06.2008 Eli_83

Profile

 Любовта в семейството е най-важното нещо! Нейната липса стои в основата на много, много проблеми и то все такива - страшни!!Sad

 Не е чак толкова трудно да показваме любовта си, тя дава толкова много!! Дори само само една усмивка ни дава толкова много!!

  

24.06.2008 toniiv

Profile

user: mimi70

Най-простото предпазно средство от наркотиците, е да бъдем с децата си, да ги обичаме, да получават любов и подкрепа вкъщи, а не да я търсят навън.

 Да Мими, това е най- доброто лекарство.

24.06.2008 mimi70

Profile

Най-простото предпазно средство от наркотиците, е да бъдем с децата си, да ги обичаме, да получават любов и подкрепа вкъщи, а не да я търсят навън.

Да предпазим децата от наркотиците

24.06.2008 anilenas

Profile

  

Над 3000 наркозависими се лекуват годишно у нас

Биляна Гавазова

23 юни 2008 14:38

 Над 3000 наркозависими се лекуват годишно в България, а около 30000 души са проблемно употребяващите наркотици в страната. Това съобщиха от Националния център по наркомании във връзка с Международния ден за борба с наркотиците, който се отбелязва на 26 юни. Около 52 % от наркозависимите употребяват две или повече вещества, съобщи Момчил Василев, директор на Дирекция „Национален фокусен център за наркотици и наркомании” към Националния център по наркомании. Той допълни, че сред търсещите лечение средната възраст се е покачила от 23 на 25 години. Спад се отчита сред хората, които търсят лечение за първи път. От 31% до 68 % се е увеличил делът на хората, които употребяват наркотици повече от 5 години. Според изнесените данни в България е засечен нов синтетичен наркотик под името хлорфенил-пиперазин. От началото на 2007 година до март на 2008 година са заловени 25 случая, съобщиха от НЦН. „Уличните” наименования на този наркотик са различни в различните страни, но в България той все още не е регистриран. По тази причина Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества е решил да предложи веществото хлорфенил-пиперазин да бъде поставено под контрол в националното законодателство. Има един случай и на заловен метокси-димитил-триптамин, съобщи Момчил Василев. По думите му това вещество води до поява на халюцинации, промяна във възприятията и психотични състояния. Освен от растения то може да бъде извлечено и от определени видове жаби. Сред новите наркотици е и бензил-пиперазин, който все още не е засичан в България, но в някои интернет сайтове се предлага като билкова субстанция, предупредиха от НЦН. В комбинация с този наркотик се среща трифлуорометилфенила, но все още няма регистрирани в случаи в страната. Момчил Василев допълни, че имат неофициална информация за нов синтетичен наркотик, който „изтрива” паметта за 5 до 6 часа след употреба.

По повод Международния ден за борба с наркотиците новооткритият Център за информация, консултация и насочване обявява ден на отворените врати. В него всички засегнати от проблема с наркотиците могат да потърсят помощ, съобщи Маринела Радева, директор на Дирекция „Методическо ръководство и координация на дейностите по намаляване търсенето на наркотици” към Националния център по наркомании.

 

 

 

 

   

 

16.06.2008 anilenas

Profile

НАРКОТИЦИТЕ - ВИДОВЕ,ОПИСАНИЕ,ДЕЙСТВИЕ,ПОСЛЕДИЦИ 

 
 
Наркотици:
психоактивни вещества, които потискат или стимулират централната нервна система (ЦНС)
Потискащи ЦНС:
обикновено това са анестетици, аналгетици, седативни и сънотворни вещества
Стимулиращи ЦНС:
т.нар. психостимулантитипични представители са: амфетамин, дексамфетамин, метамфетамин, кокаин, никотин.
Халюциногени:
т.нар. психозомиметици :LSD, Ecstasy, Psylocibine, Phencyclidine, Tetrahydrocannabinol, Mescaline
натурални
- добиват се от извлеци от растения.
синтетични
- синтезират се в химични лаборатории, но по структура и действие те могат да не се различават от природните(натуралните)
прекурсори:
химически вещества, използвани при незаконното производство на наркотици
Зависимост
- явление, получаващо се при взаимодействието на организма с някои вещества при многократното им прилагане. Такива са повечето вещества, стимулиращи или потискащи централната нервна система. Развитието на зависимост е свързано с употребата както на медикаментозни (лекарствени), така и на немедикаментозни средства.
Психическа зависимост
- задължителен компонент на зависимостта. Съществува, когато веществото е заело централно място в мислите, емоциите и действията на човека до такава степен, че е извънредно трудно да се спре неговата употреба. Този вид зависимост е винаги водеща. Предизвиква чувство на благоразположение и периодично вземане на веществото на всяка цена (с позволени и непозволение средства), за да се изпита състояние на еуфория или да се избегнат нежеланите симптоми на абстиненция.
Физическа зависимост
възниква, когато организма на използващия привиква към дадено вещество до такава степен, че то става необходимо условие за нормалното му функциониране. Без веществото използващия може да изпитва различни симптоми - от слабо неразположение до конвулсии. Тези симптоми, някои от които могат да бъдат фатални, означават абстиненция. Не всички наркотици предизвикват физическа зависимост, но с тях се злоупотребява главно поради психичните ефекти, които предизвикват. Физическата зависимост е един от факторите, допринасящи за продължаване на употребата на наркотици.
поносимост (толерантност)
- явление, което настъпва след неколкотократно приемане на веществото. Изразява се в количествено намаляване ефекта на приеманата доза. За да се получи първоначалния ефект, се налага използването на по-висока доза.
Кръстосана поносимост
- толерантност между сходни вещества. Например при развита толерантност към морфин се наблюдава такава и при употребата на хероин, тъй като двете вещества имат сходна структура.
Тахифилакция
- бързо развила се поносимост (застрашително повишаване на необходимата доза).

 

Според експерти от Световната здравна организация (СЗО), наркотичните вещества могат да бъдат разделени в следните групи въз основа на типа зависимост, която причиняват:

1. Опиати - опиум, морфин, хероин, кодеин, метадон

2. Канабис - марихуана, ганджа, хашиш

3. Кокаин - листа от кока, крек

4. Барбитурати, транквилизатори - барбитал, фенобарбитал, диазепам, и др.

5. Амфетмини - амфетамин, дексамфетамин, каптагон, екстази и др.

6. Халюциногени - LSD, мескалин

7. Инхаланти - летливи разтворители-ацетон, бензол

8. Алкохол - всички видове спиртни напитки

Алкохолът е легален наркотик, най-разпространен в света. Той засилва опасно наркотичното и потискащото дишането действие на опиатите. Смъртоносна опасност крие комбинацията на алкохол с наркотични аналгетици и за лица, които ги употребяват с терапевтична цел "Мистериозната" внезапна смърт на хероинозависими в много случаи се дължи на едновременна консумация на алкохол и дрога.
Опасна депресия на ЦНС и дишането може да настъпи и при комбинираното приемане на алкохол и синтетични наркотични аналгетици. Честа е комбинираната злоупотреба с марихуана и алкохол, при която опасно се повишава седетивното им действие. Особено опасно е взаимодействието на алкохола със сънотворните лекарствени средства. При употреба на алкохол заедно с барбитурати, последиците са от тежка дихателна депресия, загуба на съзнанието, парализа, кома и до внезапно настъпваща смърт.

Изключително опасна е смесеният тип зависимост! Например:

Барбитурати + алкохол
Кокаин + Хероин
Кокаин + Амфетамин
Хероин + Метадон
Барбитурати + Бензодиазепини

    

 

  •