за учебниците в началния курс

Публикувана на: 03.06.2008, от daskal77
Кoментари:14

Колеги,родител съм на ученик във втори клас.В края на годината ми се случи следното:класната на детето ми не била разбрала, че в учебниците по бълг.ез. и математика не се пише и ни "помоли" да купим нови учебници.Според вас редно ли е това, при положение , че тя би трябвало да знае ТОЗИ ФАКТ ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА УЧ. ГОДИНА.За сведение единият учебник струва около 18 лева.Моля, коментирайте!

Коментари 14

03.07.2008 Bogi

Profile

 

Здравейте, колеги! По отношение на учебниците- за втори клас учениците ще получат нови следите учебници - читанка, околен свят, музика и изобразително изкуство.Ще продължат да се използват от предната година- български език, учебниците по чужд език, математика и домашен бит и техника.

За трети клас всички учебници ще бъдат нови.

За четвърти клас- новите учебници са по български език, чужд език, математика, домашен бит и техника. Ще се използват стари по човекът и обществото, човекът и природата, музика, изобразително изкуство, както и читанката.

Това е по направените заявки от всички училища.

С пожелания за успешен ден!

03.07.2008 pepinia

Profile

user: katq_60

В учебниците по български език и по математика се пише. Те не се връщат.

Бихте ли се позовали на документ . Все пак хората във форума заслужават достоверна информация, а не просто мнение.Бих Ви насочила към сайта на МОН-Учебници.Там ще намерите нужната наредба, която  дава яснота по поставените въпроси.

03.07.2008 katq_60

Profile

В учебниците по български език и по математика се пише. Те не се връщат.

Връщат се учебниците по изобразително изкуство, музика, домашен бит и техника, литература, човекът и природата, човекът и обществото.

03.07.2008 Tony Panayotova

Profile

user: vessi

A дали в този случай ще отпадне изпитът след 7 клас,и какво всъщност очаква бъдещите седмокласници?

Моля,ако някой има яснота по въпроса,нека сподели,защото дъщеря ми догодина е 7 клас и искам да знам пред какво ще се изправи.

Позицията на МОН виж тук http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/documents/programa_obrazovanie.pdf, а какво ще стане ще разберем след година.

02.07.2008 ema58

Profile
Благодаря на Боги и Веси, аз също имам седмокласник наесен. Неговите учители не са наясно, както и моите колеги /професионална гимназия/. Навярно отговорите са някъде нагоре по йерархията - инспекторат, министерство - но едва ли и те знаят какво ще стане следващото лято, като сегашната кандидатгимназистка кампания още не е приключила. Както винаги, отговорите ще дойдат към март, април, нали?

02.07.2008 vessi

Profile

A дали в този случай ще отпадне изпитът след 7 клас,и какво всъщност очаква бъдещите седмокласници?

Моля,ако някой има яснота по въпроса,нека сподели,защото дъщеря ми догодина е 7 клас и искам да знам пред какво ще се изправи.

02.07.2008 Bogi

Profile

Здравейте, EMA! Абсолютно вярно е, че учебниците до 7 клас включително от тази есен ще са напълно безплатни за учениците. А също така- от учебната 2008/2009 година основното образование ще се завършва след седми клас, т.е. от 5 до 7 клас е прогимназия.

02.07.2008 pepinia

Profile

user: ema58

Вярно ли е, че наесен учебниците до седми клас включително ще бъдат безплатни?

Здравейте,Ема.

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/decree/pms_104-03_uchebnici.pdf

На част от въпросите си отговор ще намерите тук.Процедурата по избор, заявки и подписване на договорите с издателствата вече е факт. Парите за учебници вече са преведени по сметките на училищата.Засега сроковете  в графиците на дейностите се спазват коректно.Надявам се този начин на договорка с издателствата да игнорира проблемите с избора, пропуските в заявките или неточности в доставката.

Всъщност цялата информация по отношение на срокове за използване на учебниците се намира в http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/left_menu/textbooks/

01.07.2008 ema58

Profile
Видях тема " Учебници " и реших да питам, макар да не става въпрос за начален курс. Вярно ли е, че наесен учебниците до седми клас включително ще бъдат безплатни? Всъщност тези деца какви са - прогимназия или гимназия? Нали се явяват поредните опитни зайчета или мишчици, които след седми клас...какво? Те изпуснаха влака - малките матури в ІV и V клас . Ако някой от вас знае нещо, обаче със сигурност, нека отговори.

28.06.2008 atlantic

Profile

Съгласна съм с написаното от Мерина. Проверете в какви учебници е работило вашето дете. Ако са от старите, които ще бъдат бракувани, не е редно да заплащате. Моите ученици (в 3 кл.) също писаха в някои от учебниците, но знаехме,че са неизползваеми,т.е. подлежат на бракуване и нямахме никакви проблеми.