За класната стая на малчуганите

Публикувана на: 30.05.2008, от teodora
Кoментари:9

Здравейте, провокирана съм да отворя тази тема, той като току що моя колега от Словакия ми изпрати снимки на от начално училище в Словакия.

Снимките можете да видите тук: http://bibazelinova.spaces.live.com/photos/cns!682CDF8F2F5906A2!502/?startingImageIndex=2&commentsExpand=0&addCommentExpand=0&addCommentFocus=0&pauseSlideshow=0

Направи ми мпечатление изнесеният в Компютърен кът с акала 12 компютъра, които преброих. Те са в класната стая и на разположение на учениците. Според моя колега това е училище в малък провинциален град - т.е. нищо специално. Също така класната стая е просторна и има свой собствен уникален детски дух.

Бих искала и в България да видя такава класна стая :)

 

 

Коментари 9

11.06.2008 SIMONALI

Profile

Много ми харесаха стаите, които видях.Има такива стаи и у нас , но са малко на брой.Аз също се опитвам стаята на моите ученици да е привлекателна.Всеки път, когато поемам първи клас правя стаята по нов начин, за да се чувстват на място ,където с удоволствие ще идват .Задължително им правя различни кътчета , където да могат да си избират какво да правят ,когато са в междучасие, а и чиновете никога не са стандартно подредени, заради което имам проблем с прислужничките, защото им било трудно да почистват стаята.Но и това намери решение децата сами да си я почистват. винаги има начини да се направят нещата по лесни и пригодени за децата.Така освен да ги образоваме ги учим и да живееят пълноценно.

07.06.2008 anilenas

Profile

  

   Снимките на колегата от Словакия са чудесни. Простор в класната стая, творчески уют, цветен дух и широк достъп до интернет. Все радващи очите,ума и душата неща.Travel                                              

   Пъстротата я има и в много стаи на  българските училища. При нас тя е опит да се компенсират другите липси, защото е ясно, че това, което го няма по финансови причини, няма как да се набави. В този смисъл, учителите правят всичко, което е в техните възможности, за да променят нещата към по-добро. Галерията от снимки в teacher.bg показва колко свежи творчески идеи имат те в своята пряка работа.Yes

   Техническата обезпеченост си е абсолютна необходимост в съвременното обучение, откъдето и да го погледнем.Wink Важни са всички малки подробности в пъзела. Нещата могат да се променят много по-бързо и в България, ако има обществен консенсус за повече средства в сферата на образованието. Що се отнася до ентусиазма, ние учителите си го носим по ген. Винаги сме готови да се вдъхновим от добрите идеи и практики.

 

06.06.2008 Rusenova

Profile

Подкрепям горещо идеята да обменим идеи за украсата и за подредбата на класната стая,особено за първия учебен ден в първи клас.Надявам се да намеря свежи идеи за това-било със снимков материал,или описание.

05.06.2008 kr_bozhinov

Profile

user: teodora

Бих искала и в България да видя такава класна стая :)

Привет,

Една идейка ми бе хрумнала когато за първи път прочетох и разгледах Вашия линк(връзка;хиперлинк;хипервръзка;препратка)

После нещо бях забравил за нея(откак почнах да пия гинкото май при мен се получи друго).

Мисля. че вече сте разбрали за моите "залитания" по шаренкото. :) :) :)(радвам се и това си е)

Какво ще кажете да направим "конкурс" за снимка от класна стая??????!!!!!!!!......

Критерии: екология; здравни норми;ергономия(функционалност), техническа обезпеченост(ей компютърджия съм си) :) :) :) и т.н.

Надявам се, колегите да възприемат думите ми като основа, и ако им допада идеята заедно да я развием, като се вземат мненията на всички.

Надявам се да съм "зарибил" някой..... :) :):)

Лек, шарен ден на всички

 

05.06.2008 tutti

Profile

 Давайте още идеи за стаята на първолаците! Как да я направя уникална, неповторима, единствена? Лятото ще я ремонтирам, но не мога да измисля нещо необикновено и неповторимо! Искам да избягам от клишетата. Помагайте!Huh?

30.05.2008 Pepinas69

Profile

Много ми хареса класната стая, съвсем съвременна,шарена, с белеи дъски, а има и дух. И не заради компютрите. Те са вече в стаите в много училища в Европа, а "Да не превръщаме компютрите в божества" ми звучи като "Кисело е гроздето!". Това трябва да го види министъра, защото ние в мечтите си го виждаме всяка нощ. Във всяка стая трябва да има поне един компютър и интернет. Добре е да е мобилен, зачислен към преподавателя. Така че ако ви се наложи да обяснявате например какво е воденица, да може и да покажете, и то в действие, защото в такъв момент картинката не върши и грам работа. Да помислим, господин министре за децата, които било поради безпаричие, било поради  заетост на родителите си, си обясняват воденицата като вода и ница - /най-вероятно част от паница/... Или в най-добрия случай са яли нещо, на което му викат "воденичка", което също не върши много работа.

30.05.2008 anna pashova

Profile

Харесва ми, защото в нея има всичко: място за учене,място  за отдих, доста места за интернет достъп.

Учителят ще е по-спокоен в такава среда.

30.05.2008 mimi70

Profile

Много съм впечатлена от класната стая в това градче.

Най-вече ми направи впечатление, че е доста просторна и има място за всичко.

По мои наблюдения и нашите са доста шарени и украсени, но тук се усеша някакъв уют и творческа обстановка. Масите не са строго подредени, а в някакъв удобен за работа порядък.

Това, че има компютри в класната стая, говори че са доста напред спрямо нас. Децата по всяко време, във всеки час при нужда могат да ги използват, а в последно време все по-често се сещаме за тях. Така се премахва едно ограничение, а това води до напредък и знания.

30.05.2008 iv_2007

Profile

Да не превръщаме компютрите в божества. Когато се появиха първите телевизори препоръките бяха за не повече от 1 час престой пред тях за възрастни. Когато започна търговията с компютри всички забравиха, че те също ни облъчват (колкото и това да е сведено до "минимум"). С децата трябва да се подходи наистина много внимателно, защото те не си налагат ограничения, а това вече  е опасно, когато искаме да отгледаме здраво поколение.

А духът на класната стая с рисунките и таблата мисля, че е постигнат и в нашите училище (поне на места).Smile