Забавна биология

Публикувана на: 30.05.2008, от kr_bozhinov
Кoментари:41
  • 99 % от видовете същества живяли някога на Земята са измрели.

  • Около 70 пpоцента от живите същества на Земята са бактеpии.

  • Човек може да оцелее средно 11 дни без вода.

  • Десничарите живеят средно 9 години повече от левичарите.

  • Интелигентните хора имат повече мед и цинк в космите.

  • Ноктите на ръцете растат около 4 пъти по-бързо от ноктите на краката.

  • Точно както при пръстовите отпечатъци, отпечатъкът на езика е различен за всеки.

  • На обикновенният човек са му необходимо около 7 минути за да заспи.

  • Най-силният мускул в човешкото тяло е езикът.

  • Жирафът има най-високо кръвно налягане от всички животни.

  • Най-чувсвителният пръст на ръката е показалецът.

  • Най-твърдата кост в човешкото тяло е челюстта.

  • Човек вдишва около 10 милиона пъти в годината.

  • 2500 левичари умират всяка година, като използват уреди за десничари.

  • Ако ядете много моркови ще станете оранжеви.

  • Пилетата не могат да преглъщат ако са обърнати надолу с главата.

  • Емутата не могат да вървят назад.

  • Игуаната може да издържи под вода 28 минути.

  • Жените мигат два пъти повече от мъжете.

  • Камъните в бъбреците са оцветено от жълто до кафяво.

  • Комарите имат 47 зъба.

  • Невъзможно е да кихнете с отворени очи.

  • Окото на щрауса е по-голямо от мозъка му.

  • Хората имат повече от 600 мускула

Искам да пожелая на всички български ученици УСПЕХ НА ДЗИ.

И да помнят, че българите сме хем по-красиви, хем по-добри.

Лек, спорен ден и на вас колеги


 

Коментари 41

16.10.2010 ilarionov

Profile

http://moimirvideo.com/38020-beskontaktnaya-sistema-boya-kadochnikova.html

Ето и линк към видео курс за усваяване техниката на Кадочников.

 

24.03.2010 Eli_83

Profile

  Предварително се извинявам в случай, че досаждам с темата, но искам да вметна още няколко неща свързани с ГМО. Всъщност ГМО са не само растителни култури, но и "животни". Ярък пример е коза в чиито хромозоми е вграден ген от паяк. Нейното мляко се използва за производството на влакна. Надявам се месни продукти от подобни животни да не достигат до магазинната мрежа. Подръжниците на ГМО заявяват, че по този начин се интензифицира земеделието. Това би се постигнало и се постига с много по-естествени методи като селекцията на растенията и животните по определен признак. Така са създадени различни сортове растения и много породи животни-крави за млечно направление, крави, които се отглеждат, за да раждат теленца за месно направление, прасета с по-малко сланина и повече месо и обратното. Процесите на селекция на породите и сортовете по определен признак е дълъг процес, но с естествен ход. Подбират се родителски форми с проявения признак, който нас ни интересува и по този начин той се запазва и засилва. Например, за хората, ако руса жена се омъжи за рус мъж то и детето им ще бъде русо- гените за цвят на косата са рецесивни и не би могло да бъдат потиснати от доминантни за черна коса.

  НО при ГМО се процедира по съвсем различен начин. Вграждането на гени от друг вид води до възникването на организми, които НИКОГА не биха се появили. Тяхната консумация би имала твърде неясни последствия. Самият факт, че те не се размножават /поне за тези, които аз зная/ означава, че природата се опитва да ги отстрани като нещо излишно. по сходен начин стоят и фактите свързани с клонирането. Процедурата е не твърде трудоемка и от биологично гледище не би следвало да възникват здравословни проблеми с клонингите. Но опитът показа нещо напълно различно-животните клонинги живеят кратко, бързо остаряват и страдат от много хронични болести. Защо е така? никой не може да кажа. Накратко клонирането се извършва по следния начин-оплодена яйцеклетка се взима, нейното ядро се отстранява и се подменя с ядро от клетка на животното, което желаем да клонираме/можем да вземем ядрото на която и да е клетка/, яйцеклетката навлиза във фаза на дробене както се случва нормално и се трансплантира в женския апарат на животно приемник-това от, което е взета яйцеклетката, но вече с подменено ядро т.е. подменен наследствен материал. Е, от биологична гледна точка всичко е ОК, но практиката паказва друго.

   Генетичните експерименти може да бъдат опсно нещо за здравето на хората. Мисля, че е време да се поставят най-после определени граници и да не се месим там, където не ни е работата. Природата си знае най-добре. Не бива да позволяваме в нашата родина да се отглеждат ГМО, а появата им на магазината мрежа за мен е твърде опасна. Ако се появат, а и сигурно са се появявали, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са маркирани като такива. Който продава ГМО без маркировка да влизав затвора за 10000години. Експериментите с хора са забранени. Никой не може да кажа със сигурност, че не са вредни за хората и животните. Трябва да се знае също на 100%, че са безвредни и за животните, защото ние се изхранваме с животински продукти все пак-масло, сирене, кашкавал, яйца, мляко и т.н. А не да ни успокояват, че се използват само за фуражи, за мен това е не по-малко притеснително.

   П.С. Пояснение: Яйцеклетката и сперматозоида са с намален наполовина хромозомен набор, когато се слеят т.е. сперматозоидът оплоди яйцеклетката двойният хромозомен набор се възстановява и става като при другите клетки/двоен защото половината хромозоми са майчини, а половината бащини, така възникват двойките хромозоми/, тук е моментът за подмяна на ядрото при клонирането. 

27.02.2010 Eli_83

Profile

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}       Здравейте на всички. Засягам тема, която дори и на мен не ми е ясна. Но лошото е, че май на никого не му е ясно. Първо искам да отбележа, че съм твърдо против разпръскването на наследствен материал от един вид организми на друг. Най-вероятно четящите този пост ще си зададат въпроса защо според мен не трябва да се кръстосва междувидов генетичен материал, какво се случва, какви нови организми се зараждат? Отговорите на тези въпроси са доста неясни. Това, което аз зная и смея да твърдя е, че при подобни преобразувания в молекулата на ДНК се заражда нов организъм носител на гени от два напълно различни вида, като най-фрапантен пример мога да ви посоча с домати, в чиято ДНК е вграден ген от риба. Не виждам нищо по-неестествено от подобно творене на човека. Всеки един вид има определен начин на живот и хранене, възникнали и закрепени в хода на еволюцията с хиляди години. Една подобна рязка промяна в режима на хранене на хората със "същества", които са носители, както на растителен, така и на животински ген би могла да доведе до неясни последствия. За успокоение ще кажа, че на никого не са му е известно какви би могли да бъдат те. Само искам да споделя, че възникването на болестта Луда крава по кравите стана след като естественият им режим на хранене бе променен. Кравите бяха хранени с местно-костно, трупно, рибено, кръвно брашно съдържащи животински белтъци с цел увеличаване на пълноценния протеин в дажбите им. Този неестествен начин на хранене на тревопасни животни доведе до изменение на приона и той от овцете се пренесе на кравите, а от так и на хората. Този пример няма пряка връзка с ГМО, но донякъде хвърля светлина над въпросите свързани с неестествния начин на живот и по-точно на хранене.

  По същество инфото за ГМО е твърде малко и противоречиво. Това, което аз разбрах е, че те не могат да се размножават. Ако това е вярно, аз веднага бих попитала дали те изобщо са живи, тъй като размножаването е основен белег различаващ живата от неживата материя. Друг момент, който мен лично ме тревожи е фактът, че те изсмукват в много по-голяма степен минералните вещества от почвата като в последствия я изтощават. Нашата земя е поне плодородна. Това, което ни е дарено като природен дар трябва ли да се съсипва от "организми", които най-вероятно е възможно да навредят директно и на нас.

  И в заключение. Против ГМО-то съм. Нямам преки и неопровержими доказателства, че застрашават здравето на хората, но имам косвени, за да се съмнявам в това. Не мога да докажа тяхната вредност върху животински или човешки организми, но никой не ми е доказал, че са и безопасни. Изхранването на животни с ГМО също крие риск според мен, тъй като ние се явяваме крайни консуматори. Естествено е да ни вълнува с какво и как са изхранвани и животните, чиито продукти консумираме.

 

14.11.2009 iv_2007

Profile

Какво ще кажете за това НЛО?

 

08.11.2009 iv_2007

Profile

 

Вследствие на добра дресура и враната може да проговори на човешки език. А дали човекът може да проговори езика на враните?

24.10.2009 Eli_83

Profile

  Да, морските бозайници са нещо изключително интересно като феномен!

  Само не мога да разбера едно нещо! В уроците за еволюция пише, че еволюцията протича винаги еднопосочно, някой орган като отпадне /рудиментира/, никога повече не се появава, тъй като еволюцията вече го е отхвърлила като ненужен! А тогава защо ли при морските бозайници се наблюдава конвергенция на белезите с тези на рибите, след като са преминали вторично във водата това означава, че плавниците вече веднъж ще да са отпаднали, а при вторичното преминаване се появяват отново???? Защо така, нали това е "забранено" от законите за еволюция на вида?Smile

  Ще продължават да се пишат глупости докато хората наистина не повярват, че всичко е създадено от Бог!

20.10.2009 iv_2007

Profile

 

             Земен разум 

02.10.2009 Eli_83

Profile

   О! Мерси много за инфото, не знаех, че и в България има школа!

  Леле аз  какво нещо видях лятото-бутилка изправена и сложена на масата, едно момче от компанията на моя приятел, я събори без да я докосне по никакъв начин! Това го видях със собствените си очи! Ама и те в Русия са много луди..Smile

02.10.2009 woodrose

Profile

user: zdravkop

 Някой бърка постоянно в контакта безконтактно!!! Яко го тресе и го не пуска.

  1.  Кликни на линка :) Работа с жизнената енергия Ци (ки,чи)

 За невярващи те :) тези, тези който вярват няма нужда :) 

 

01.10.2009 Eli_83

Profile

 Човекьт е запознат най-вероятно с трудоветв ми, мога да твьрдя, че са доста стойностни!  И какво от това, че не разбрах?Smile

 Защо изобщо го забъркваш в това, мен като искаш ме обиждай колкото си искаш, но не обременявай и останалите с фобиите си-тук съм от самото начало  на портала и до този момент никого не съм ощетила финансово, ограбила, разболяла и т.н. единственото нещо, което съм правила е да се раздавам, но все пак разбирам завистта ти..... весело доизживаване на живота ти в БГ!