Забавна физика

Публикувана на: 30.05.2008, от kr_bozhinov
Кoментари:33
Физика на улицата  

Ходенето по хоризонтална повърхност е едно непрекъснато падане и ставане
Вярно ли е това?


Да!(това е един от принципите на джудо, айкидо и т.н). Когато стоим неподвижно, перпендикулярът, минаващ през центъра на тежестта ни, минава през площта на равновесието, определена от положението на стъпалата ни (по-общо-от положението на цялото ни тяло).
Всеки път, когато правим крачка, ние наклоняваме тялото си така, че перпендикулярът да излезе извън тази площ и започваме да падаме.
Този процес се прекъсва като направим крачка и положението на тялото ни (след като се подпрем на крака, с който сме направили крачката) определи ново положение на равновесие, т.е. правим нещо като ставане от положение на падане (можем да си представяме и, че просто прекъсваме падането).
Колкото и неприятно да ни е, това редуване на малки падания и ставания се извършва, независимо от това дали вървим изправени с горда осанка или страхливо бягаме. Остава ни утешението, че всички правят така.

 

 

Искам да пожелая на всички български ученици УСПЕХ НА ДЗИ.

И да помнят, че българите сме хем по-красиви, хем по-добри.

Лек, спорен ден и на вас колеги

P.S. Ето още  интересни и забавни неща от физиката .....

 

Коментари 33

15.12.2009 mimi70

Profile

Привет!

Както казвате всичко е относително. Зависи от позицията от която ще погледнем.

Вашите разсъждения са точни и така би се измъкнал професорът, но не знаем в този случай какво би отговорил студентът.

На мен ми харесаха  научно обоснованите отговори на студента. Действително бялата светлина е съвкупност от всички цветове с различните дължини на вълната. Впечатляващо е, че Нютон още през 1671 година за първи път използва понятието спектър на цветовете и открива разлагането на бялата светлина.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC_%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%80#.D0.9E.D1.82.D0.BA.D1.80.D0.B8.D0.B2.D0.B0.D0.BD.D0.B5_.D0.BD.D0.B0_.D0.B2.D0.B8.D0.B4.D0.B8.D0.BC.D0.B8.D1.8F_.D1.81.D0.BF.D0.B5.D0.BA.D1.82.D1.8A.D1.80 

Казаното за инертността на материята при ниски температури е също физичен факт.

Но наистина факт е и малко софистичния диалог между студента и професора. Има нюанси на манипулация, но от нас зависи как ще приемем поднесеното.

На мен много ми харесва мисълта на Галилео Галилей: "Не се чувствам длъжен да вярвам, че господ, който ни е надарил с чувства и разум, е възнамерявал да забравим за тях."

12.12.2009 dgreen

Profile

 Здравейте! Не съм ваш колега, просто търсих къде да споделя нещо свързано с  един цитат. Моля да ме извините, ако намесата и ви се стори неуместна. Скоро попаднах на друго място в нета на тази историйка, която ме накара накра да се замисля. Признавам, че нарочно търсих някакво опровержение за нея, защото я чувствам като манипулация. А понеже не съм физик, се опитах да намеря пукнатина в логиката и. Според мен професорът би могъл да излезе от конфузната за него ситуация по следния начин:

- Колега, според вас съществува ли здраве? 

- Да, съществува. - Би отвърнал евентуално оптимистичният студент. Професорът точно това и чакал:

- Не колега, здраве не съществува. Здравето е  просто липса на болести. Измерваме степента на заболяване, не количеството здраве. В това отношение те са също като светлината, която може да бъде и вредна, т.е. да бъде зло. Дали Бог е създал всички болести или ние сме създали някои от тях е без значение - Той ни е дал способността да ги създаваме, направил ни е такива, съгласен е с това. Така че Бог е създал злото, колкото и относително понятие да е то.

 Намирате ли някакви пропуски в горните ми разсъждения? Ако има такива ще се радвам да  ги посочите. Stick out tongue

tyle Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0in; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0in; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

02.12.2009 Eli_83

Profile

  Добри сте! Почти нищо не разбирам, но това за криоелектрониката ми изглежда не само фундаметално, но и приложимо дори и на сегашен етапна, пример при някои по-специални устройства, консумиращи много ток!Smile

02.12.2009 mimi70

Profile

Занимавам се с електроника и по-точно с практика в електрониката. Физиката донякъде е определила ориентацията ми и знаете, че е в основата на електрониката.

Електрониката е необятна поне за мен, но имам някаква обща култура по насоките с които не се занимавам пряко, като област крио-електроника.

02.12.2009 ivo_isa

Profile

user: mimi70

Учудвате ме, че се занимавате и с крио-електроника!
 

Не се занимавам с "криоелектроника" Smile Аз съм физик. А Вие с това ли се занимавате?

02.12.2009 mimi70

Profile

Докато чакам техниката, ще отговоря.

Учудвате ме, че се занимавате и с крио-електроника!

Нямам време да се ровя из учебниците и затова Ви отговарям така:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82

Четете внимателно! Точно това имах предвид. По-подробно, в специализирана литература можете да намерите.

02.12.2009 mimi70

Profile

Не знаех, че се занимавате и с  крио-електроника!

Тъй като нямам време да се ровя из учебници, ето това имах предвид:

 

"Свръхпроводимостта е явление наблюдавано при определени материали при ниски температури. То се характеризира с пълно отсъствие на електрическо съпротивление и заглушаването на вътрешното магнитно поле (ефект на Майснер).

При свръхпроводниците, доближаването до критичната им температура намалява съпротивлението им, докато се получи рязък спад до 0 ома.

Свръхпроводниците намират различни приложения в инженерството. Те могат да се използват като електромагнити, проводници във вериги, като част от медицината и други."

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82

 

02.12.2009 ivo_isa

Profile

user: mimi70

Някой, който се занимава в тази сфера може да даде по-богата и точна информация.
Свръхпроводимостта е квантово обусловен ефект. При такива ниски температури движението на частиците не спира. Дори при 0 градуса по Келвин (абсолютна температурна нула) всеки квантов обект е в основно (невъзбудено) състояние и притежава определена енергия различна от нула. Електроните които имат полуцял спин ( фермиони) при тези ниски температури взаимодействат помежду си като се сдвояват и образуват обекти с целочислен спин - бозони. Наричат се Куперови двойки. Това взаимодействие се осъществява чрез посредничеството на охладената решетка (състояща се от положителни йони) в която отчетливо се разпространяват отделни трептения (фонони). (При високи температури тези взаимодействия са прекалено много и се заглушават едно друго). Образуваните двойки при ниски температури са с дълъг живот и те се натрупват образувайки т.н. кондензат на Бозе Айнщайн. Тъй като "частиците" в него са с цял спин, то те могат да съществуват в идентични вълнови състояния. Така полученият "облак" бозони се самосъгласува и това позволява на "частиците " му да си възстановяват предадената на решетката енергия. Поради това се движат групово без загуби - без съпротивление. Ако плътността на тока се увеличи прекомерно, взаимодействието с решетката става хаотично и двойките се разрушават. Същото става и при увеличаването на външно магнитно поле или на температурата.

01.12.2009 Eli_83

Profile

  Мерси, мерси за инфото, много добре обясняваш!SmileWilted Flower

01.12.2009 mimi70

Profile

user: Eli_83

Интересно ми е ако температурата падне до пределната ниска какво ще стане с някое тяло, напремер метално, ще се изпари ли?

 

Няма да се изпари, Ели.

Има цял раздел в електрониката, наречен "Крио-електроника", където се правят изследвания на проводимостта на материалите, при много ниски температури. Значително много под нулата. От гледна точка на тази много висока, почти идеална проводимост, или казано с други думи, липса на електрическо съпротивление, тази област в елекрониката е много важна. При такива идеални условия, консумацията на електрическа енергия ще е много малка и от там и изработване на икономични електронни устройства. Друг е въпросът с поддържането на такива температури и получаващата се себестойност на изделията.

От гледна точка на физиката, при такива ниски температури спира всякакво движение на градивните частици на металите и при прилагане на електрическо напрежение, движещите се токоносители срещат възможно най-малко съпротивление по пътя си и така се обяснява ниското съпротивление на материалите.

Някой, който се занимава в тази сфера може да даде по-богата и точна информация. Това е по спомени от моето образование и обучение.