ИТ Уроци

Публикувана на: 16.05.2008, от kr_bozhinov
Кoментари:7

 

Едно приятелче ме помоли да му обясня защо компа му "бози"(т.е забавя се неговата работа). Отговорих му чрез дълги обяснения по скайпа, накрая ми писна от обяснения и му изпратих този сайт tutorial5.com.

Обаче той е на английски SadCrying. Помислих малко и реших да напиша нещо на българскиGeeked...още повече може да ми потрябва и в училище ако ме попита някой ученик.

След картко колебание реших да започна с почистването, или по-точно да опиша начина на почистване на Registry

Накратко казано Registry е централизирана база данни в която Windows пази цялата си конфигурационна информация. Във Windows Registry е записана важна информация като например:

  • Конфигурации на хардуера които задават начина по който работят различните устройства в компютъра.
  • Настройки на различни програми, които определят начина им на работа, потребителския им интерфейс и др.
  • Индивидуалните настройки за различни потребители, което позволява на един компютър да се поддържат различни „профили" за всеки, който използва компютъра.
  • Системни настройки, които основно се управляват от контролния панел и др.


Структурата на Registry е дървовидна и се състои от ключове, подключове и крайни точки - стойности. Можете да видите вашия Windows Registry, като стартирате програмата Registry Editor. Тази програма (както и други системни програми) няма точка в менюто. За да я стартирате отворете от главното меню Start -> Run. В полето което ще видите напишете „regedit" и натиснете [Enter] (или кликнете OK). В началото ще видите петте ключа от най-горно ниво. Това са: HKEY_CLASSES_ROOT, HKEY-CURRENT_USER, HKEY_LOCAL_MACHINE, HKEY_USERS, HKEY_CURRENT_CONFIG:



 

Когато разлиствате дървото, в левия панел се виждат подключовете, а в десния стойностите, които се съдържат в избрания ключ. Тук всъщност можете да видите цялата конфигурационна информация на вашия Windows. Можете също и да променяте стойности или ключове, но ако не сте напълно уверени в познанията си, не го правете.




Защо се налага почистване на Registry

Windows Registry по принцип е динамична база данни. Докато работите на компютъра информацията в базата се променя. Различни процеси непрекъснато четат, записват или изтриват данни. Понякога поради различни причини (някои са описани по-долу) промените не успяват да завършат изцяло, което води до нарастване обема, забавяне на работата и в крайна сметка до нестабилна работа на цялата система. Това от своя страна предизвиква неочаквани грешки и на пръв поглед безпричинно рестартиране или блокиране. Ето и някои от ситуациите, които водят до излишно нарастване на размера на Windows Registry:
  • Изоставени ключове, които не се премахват при деинсталиране на програми
  • Празни или ненужни ключове, които остават при премахване на програми по неправилен начин
  • Дублиране на ключове при преинсталиране или ъпдейт на софтуер
  • Ключове добавени от злонамерен софтуер - вируси, Троянски коне, spyware, adware и други.



Как да почистите и оптимизирате вашия Registry

Периодичното проверяване, почистване и оптимизиране на Windows Registry е важно, ако искате да запазите висока производителност и стабилност на Windows. Ръчното извършване на тези действия само с помощта на Registry Editor е практически невъзможно поради големия обем и сложните връзки, които трябва да се проследят. Съществуват различни комерсиални и безплатни програми на различни фирми, които предлагат лесни за използване средства изпълняващи някои или всички необходими процедури. По-долу са показани основните стъпки за подобряване работата и стабилността на Registry, както и някои препоръки при избор на софтуер.

1. Намерете сигурна програма за почистване

Тя трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Да бъде съвместима с вашата версия на Windows
  • Да няма негативни отзиви за нея
  • Да бъде лесна за използване
  • Да предлага възможностите които търсите


 
RegCleaner е една възможност. Това е безплатна програма с отворен код и наистина работи. Тя е лесна за използване и с нея бързо можете да проверите и почистите Windows Registry от ненужни ключове.

Security & Privacy Complete е друга по-комплексна възможност. Също безплатна и с отворен код. С тази програма можете да контролирате критични за сигурността процеси.

Ако избирате комерсиална програма, добре е да използвате първо пробната безплатна версия, която обикновено се предоставя за да се уверите във възможностите и.

2. Инсталирайте програмата, но запазете архив на Registry преди да я използвате

След като сте избрали програма за почистване на Registry и сте я инсталирали, не бързайте да я стартирате. Направете първо архив чрез Registry Editor.



Това не е за подценяване. Възможно е по някаква причина програмата да повреди Windows Registry. Тогава ще имате възможност да го възстановите от архива. 




3. Сканиране и поправяне на намерените нередности

Следва самата проверка и почистване на Registry. Стартирайте избраната програма и следвайте указанията или просто се ориентирайте в потребителския интерфейс. Обикновено програмите предлагат сканиране, показване на намерените грешки и възможност за избор от ваша страна дали да бъдат отстранени всички или част от тях.


4. Дефрагментиране на Windows Registry

Това е допълнителна възможност на някои от програмите. Стартирайте я след почистване. Целта на този процес е да се преподреди информацията вътре в самия файл, в който се пази Registry. Така се оптимизира както заетото място, така и скоростта на достъп до различните ключове. 


Лека и безаварийна вечер
 

Коментари 7

20.02.2009 kr_bozhinov

Profile

user: galia d

Можете ли да ми кажете как да инсталирам други устройства към училищния сървър

Моля уточнете за какви устройства става въпрос!!!

Може да си инсталнете плуг енд плей спокойно

Иначе...сори подръжка вече няма от страна на НОМ.

Аз имах миналата седмица проблем от токови удари....сменявах захранване мб и т.н на работни станции :( :( :( .

Реших да се направя на интересен(зададох въпрос на който знам отговора) и питах няма ли да ми присъединят станции към едю домейна....познайте.!!!!

Не!!! НОМ има грижа само за достъпа до Интернет(по разбираеми причини).

Може да преинсталирате(вин съръра и вин настанциите, да смените провайдера) каквото си иската за да се "облекчат' мъките ви, но аз лично не ви съветвам за тези постъпки-бъдете търпеливи и успейте да усмирите гнева на вашия ДИРЕКТОР :) :) :)

Лек, доходен ден и за вас

19.02.2009 galia d

Profile

 

Благодаря Ви!

18.02.2009 anna pashova

Profile

Поздрамявам те за това, което правиш за българските учители.

18.02.2009 galia d

Profile

Можете ли да ми кажете как да инсталирам други устройства към училищния сървър

22.05.2008 kr_bozhinov

Profile

 

 В края на статията ще намерите адресите към описаните програми.

1. За начало погледнете папката TEMP. Можете спокойно да изтриете всички файлове, намиращи се в нея. Възможно е да видите следното съобщение: "kr_bozhinov.exe is a program. Do you want to delete it?". Тогава натиснете "No", освен ако не сте сигурни какво изтривате. Добре е поне веднъж седмично да изтривате файловете в тази папка. Между другото, не се надявайте много на Disc Cleanup, защото той не изтрива всички файлове от тази папка, а само част от тях.

2. Следващата стъпка е да изчистите папката Temporary Internet Files. За тези, които не знаят: докато сте в Интернет, вашият browser (програмата, с която разглеждате страниците - обикновено Internet Explorer) грижливо записва всички страници, които сте посетили точно в тази папка. Това се нарича "кеширане" и е направено с цел облекчаване на трафика при зареждане
на едни и същи страници - когато зареждате даден сайт, вашият browser проверява, дали тя не е кеширана в Temporary Internet Files, и ако тя е там, той я зарежда от там, като проверява за нововъведения. Между другото, в тази папка се записват и всички картинки, музикални файлове (ако има такива), и "бисквитки" от страниците. Ако сте посещавали сайтове с Flash съдържание, там
ще намерите и файлове с разширение *.swf. Можете спокойно да изтриете абсолютно всичко в тази папка. Добре е да ограничите размера й до около 10 мегабайта, и да не се притеснявате повече за нея. Това става от Internet Options, частта Settings, секция Offline content. Натиснете бутона Settings и задайте размера в предназначеното място. Disc Cleanup също не изтрива всички файлове от тази
папка, а само тези, които са по - стари от 2 дена например.

3. Огледайте се за останали папки в директорията Program Files (или където там инсталирате програмите си). Обикновено, след като деинсталирате някоя програма, папката й остава в Program Files, заедно с някои файлове в нея. Например, повечето игри оставят в папката си директорията save (или saved games). Ако сте деинсталирали програмата, можете спокойно да се освободите от нейната директория.

4. Някой програми оставят временни (tmp) файлове в главния дял на диска, където инсталирате операционната система. Тях можете да изтриете също.

5. Добра идея е да изтеглите програмката AD - Aware на немската компания Lavasoft, която е безплатна. Тя ще ви помогне да изчистите досадния spyware от вашия твърд диск. Тя изчиства registry - то, претърсва директориите ви за "бисквитки", шпионски софтуер и т.н. Работи много бързо и досега не ми е създавала проблеми.

6. RegCleаn е добра програмка, която изчиства registry - то ви от излишни или невалидни ключове, поправя развалените (поне донякъде) и въобще се справя доста добре. Можете да я използвате без никакви рискове.

7. Поразчистете работния си плот (desktop - a) от различните препратки (shortcut - и), папки и т.н., натрупали се там. Освен, че заемат памет, те пречат на нормалната и ползотворна работа.

8. Прегледайте съдържанието на диска си: със сигурност имате голямо количество стари файлове и програмки, които не използвате.

9. Ако операционната ви система е инсталирана на отделен дял(на единия ми комп е на Д), а дори и да не е, добре е да има около 20% свободно дисково пространство. Това е необходимо, за да може свободно да бъде създаден swap - файла.Taka диска ви ще се фрагментира по - малко, и няма да се налага да използвате дефрагментираща програма толкова често. Ако файловата ви система е NTFS(използвам FAT за игричките-май по-бързо вървят??!!?!!?Stick out tongue), тогава почти няма да ви се налага да използвате дефрагментиращи програми.

10. Все пак е добре след всичко това да пуснете програмата Disc Cleanup, защото тя ще ви помогне да изчистите някои други файлове, недостъпни по друг начин.

11. Ако сте с WindowsME, може би сте забелязали, че понякога твърдия ви диск се върти като полудял, без да правите нищо, а свободното място на дяла, на който е инсталиран Windows - а непрекъснато намалява. Това е защото този Windows архивира цялото съдържание на дяла, на който е инсталиран, в папка с име _RESTORE. Ако сте включили "show hidden files" от folder options, можете да видите тази папка. За да спрете архивирането, щракнете с десния бутон на мишката си върху иконката My Computer на работния плот, изберете advanced и някъде там трябва да намерите един списък сбутони заотметване, където можете да дадете Disable Windows Restore. След като направите това, компютъра ви ще поиска да се рестартира.

12. Следващато място е папката Favourites. Препратките в нея не заемат място, но е добре да ги поподредите. Някои сайтове добавят адреса си в Favourites без да ви казват, че го правят и ако не ги изчиствате от време на време, browser - а ви ще започне доста да се бави. Оставете само тези препратки, които ползвате, а другите можете спокойно да изтриете.

13. Понякога някои програми забравят да изтрият временните файлове, където пазят информацията, докато я обработват. Често те са с разширения от вида на ~tmp, #temp, *&temporary и т.н. Ако забележите такива файлове на твърдия си диск и те са отпреди няколко дена, също можете да ги изтриете. Също така можете да срещнете и файлове от типа на ~$*.doc, които са временни Word файлове. Ако те останат след като сте запазили файла и сте затворили програмата, изтрийте ги.

14. Програми като CorelDraw, например правят автоматични копия на файлове, върху които работите в момента, на всеки 10 минути. Ако работите около два часа, файловете ще станат десетина. В случая с CorelDraw те се казват backup_of_picture, backup_of_backup_of_picture, backup_of_backup_of_backup_of_picture, и така нататък(сещате се какво натрупване става). Тях също можете да изтриете съвсем спокойно.

15. Ако искате, можете да ограничите размера на Recycle Bin(аз лично отдавна си го знам като някакво весдесъщо правило), за да не държите голямо количество файлове, които смятате да изтривате, на твърдия си диск. От друга страна, това създава опастност неволно да изтриете файлове, които не искате, но пък има и програмки за възтановяване нали?Smile.

16. Можете да деинсталирате ненужните компоненти на Windows, това става от ADD/REMOVE Programs, секцията Windosw Setup. Преценете, кои програмки ви трябват, а другите разкарайте.

17. Огледайте се за програми, коитовече не използвате - защо трябва да седят на твърдия ви диск и да заемат място, като не се използват. След деинсталирането им ще освободите някой и друг мегабайт, може и повече, пък и Windows - а ще върви по - бързо.

18. И за накрая пуснете една хубава дефрагментираща програма, от рода на Diskeeper, Norton Speed Disk, O&O Defrag.

Надявам се, че този материал ви е помогнал поне малко да поизчистите твърдия си диск. От по - долните линкове можете да изтеглите необходимите програмки.

- - - Adaware - http://www.lavasoft.de/

- - - RegClean - http://www.microsoft.com/

- - - Norton Speed Disk - http://www.symantec.com/

- - - O&O Defrag - напишете името му във Google и ще го намерите

- - - Diskeeper - напишете името му във Google и ще го намерите

comexgroup

 

17.05.2008 kr_bozhinov

Profile

Привет Здравко,

По-добре работи направо с програмите, те сами правят всичко....

Опасно е ако направиш промени в регистъра т.е объркаш нещо......

Пробвай и с Ccleaner......лесно е и с него автоматично ти прави бекъп, като всяка грамотно направена програма де :)

Експорт-импорт златната ръка, след няколко преинстала ще свикнеш приятелю :)

Лек, доходен и на теб ден

16.05.2008 zdravkop

Profile

Просто перфектен! Както винаги! С удоволствие ще се възползвам от дадената информация. Това няма цена- хвала за труда ти, Краси! 

П.С. След като отидан на файл, на експорт ли трябва да кликна? И къде да направя копието- на С, Д или Е на твърдия диск? На мен ми дава като възможност в моите документи в С. И как точно става възстановяването от архива.