Тема за размисъл...

Публикувана на: 08.05.2008, от zdravkop
Кoментари:14

Статията, уважаеми колеги, е от Кафене.нет, а авторът е журналист от Дойче Веле, българин, а не немец. Има над какво да се замислим. Както се казва- мили родни картинки. Ще ми е интересно да видя вашата реакция и мнението ви за статията.

   "България е на 76-то място в света по свобода на медиите, според Freedom House. Ако обаче имаше класация за слободията в медиите, България вероятно би заела едно от челните места, твърди в гледната си точка Емилиян Лилов.

Булевардното, жълтото, просташкото, пошлото и разюзданото отдавна са се превърнали в стил за много от изданията на българската вестникарска сергия. А разходката през телевизионните канали с дистанционно в ръка създава усещането за посещение в "гарова тоалетна", каквото сравнение прочетох в последния брой на вестник "Стършел" по отношение на вечерните телевизионни шоу-предавания.

Намирам за много оригинално сравнението с тоалетната, защото наистина в тези предавания всеки се облекчава както намери за добре - един ще си покаже задника, друг ще се опита да си запали пръднята, трети просто ще си ръси простотии пред телевизионните зрители и все с надеждата за бърза слава.

По-лошото е друго - че това се харесва на нейно Величество аудиторията. Нещо повече дори - очевидно тя изпитва потребност да се възхищава на всякакви "Биг брадър-овци", "Мюзик айдъли" и "Азис-овци", давани по телевизията.

Героите на новото време

Много внимателно проследих как българските медии отразиха случката с идола на няколко поколения българи Христо Стоичков, който в ресторант в Барселона наби български фоторепортер, защото го снимал без да го пита. Пресата "оплака" момчето с фотоапарата и услужливо забрави, как навремето самата тя радостно тиражираше всяка една просташка изцепка на "Модерния ляв" и припкаше подир него за да не изпусне поредната мъдра мисъл, излязла от устата на "Камата".

Нафукани, нагли и безпардонни са и много други от "героите на новото време" - един обича да си показва голия задник на концерти, друг се превръща в герой след като се е изпикал пред районното, където е прекарал нощта, трети може и да не може да пее или да отрони и една дума на английски, но от един световен хит прави "Кен ли" и моментално се превръща и той в "герой".

Псевдокултура

Питам се, що за общество е това, което не може да заспи вечер преди да е погълнало поредната порция просташка безвкусица, струяща от телевизора или почерпена от поредното посещение в чалга-заведението.

Пред очите ни израства цяло едно чалга-поколение с напълно деформирана ценностна система. Това поколение се прехласва по хора, които не са създали нищо стойностно в целия си живот, но пък са минали през едно от горе цитираните телевизионни предавания, носещи бърза слава.

Но да не съдим поколението - то е продукт на тоталното опростачване в държавата България. Очевидно то изпитва потребността, да се кефи на просташкото, а медиите просто бързат да му задоволят тази потребност - ту като величаят псувните на Стоичков, създавайки неволно много и много грозно псуващи "Стоичковци" утре, ту като дават терен за изява на всякакви Азисовци, или просто като превръщат в модели за подражание отрепките с екзотични прякори вместо имена.

И на фона на цялата тази медийна слободия да твърди някой, че българските медии били частично свободни, ми се струва малко странно!"

kafene.net

 

Коментари 14

29.07.2008 smark

Profile

Smile Не е до смях, когато отдавна темата  ние и другите продължава да "мъти" умовете и сърцата ни. Алеко беше възкликнал: " Европейци сме ний, ама все не сме дотам!..." Confused и затова ви предлагам "двете" гледни точки в тозиMovie http://youtube.com/watch?v=uZ_u4QuiZxA&feature=related

21.05.2008 iv_2007

Profile

 

Друг аспект за размисъл:

http://www.youtube.com/watch?v=jjWtaTtiZEg&feature=related

18.05.2008 mimi70

Profile

До болка е познат проблема с материалната база в училищата. Вярно е, че има предмети, които имат практическа насоченост и само с въображение не става.

Но огромна роля има учителят, за откриването на значението на даден предмет и любовта към него.

Имах много компетентна и принципна учителка по физика в 9 клас и благодарение на нея донякъде, се ориентирах и за специалността си. Казваше се Нина Радева и никога няма да я забравя.

Имахме много добра за времето си материална база и правехме практикум по физика.

А сега в нашето училище имаме апаратура, а пари за компоненти-няма. Когато поисках финансиране за различни устройства преди години, директорът ми посочи склада. Така и направих. Всичко що беше в склада го свърших и сега имам що годе нещо за часовете, но разбрах, че има нови програми и хайде пак на работа- нови устройства. А пари пак няма.

 

17.05.2008 anna pashova

Profile

Да, но голяма част от новите учители са възпитаници на новото време и харесват повече чалгата от българската наподна музика.

16.05.2008 margomalinova

Profile

user: zdravkop

Но да не съдим поколението - то е продукт на тоталното опростачване в държавата България.

 

България е богата на традиции и таланти, но средствата които се влагат в културата не са достатъчни.

Българите са много чувствен народ, но се управляват от безчувствени люде, които задоволяват първичните си инстинкти .

 

  Вярно е :"Просташкото, пошлото и разюзданото отдавна са се превърнали в стил за много от изданията и медиите." 

Не мислят за бъдещето на нацията. Не мислят за последствията от отражението върху младите хора, 

Ежедневно се съобщава за безнаказани убийства и за бързо забогатяване=наставление, как да станеш престъпник=Престъпления извършени от деца.

 

Родителите са абдикирали от своите задължения да разговарят с децата си.

Учителите са единствените , които могат и трябва да напътстват децата= да им покажат кое е добро и кое е лошо.

Когато учителите протестират трябва да кажат цялата истина за състоянието на обществото. 

09.05.2008 atlantic

Profile

user: zdravkop

но явно понахаресваш чалгата
Не, никак даже! Харесвам джаз.Това е моята музика.

 И не е нужно човек да е чалгар, за да бъде прост. Простотията е манталитет, тип поведение, характер. Има тъпи рокаджии, тъпи металисти и т.н. А скинарите? Не са ли опасни дори техните текстове, които подтикват към насилие?  Ако в понятието чалга визирате тъпотията по принцип - ок!, съгласна съм.

user: zdravkop

И как няма да се цитира чалгата, когато това е пошло, ориенталско и нямащо нищо общо с българската фолклорна традиция? Какво общо има между прекрасните български народни песни от Македония, Тракия, Родопите, Добруджа и т.н. с циганското, турското и ориенталско звучене на чалгата?
А какво общо има музиката на "Ъпсурт" и "Хиподил" с гореизброеното? Е, популярна музика е , но и тя не е стойностна. Защо никой не се репчи срещу тези музиканти? Харесвам Мария Илиева, но има доста абсурдни текстове. А "Антибиотика" ? Нима техните текстове са пример за стойностна поезия? Доста примери мога да дам...

user: zdravkop

Предавания като "Биг брадър" например изхвърлят в обществото толкова простащина, колкото сигурно нашия народ не е сътворил през цялата си 14 вековна история.
С това съм съгласна на 100%. И не се гордея като българка с нищо от излъченото в това реалити.

user: zdravkop

ако мога, ще разстрелям на площада изродите като Азис, всички гнусни чалгари
- В това е разликата.Аз не бих разстреляла никого. Просто ги давах като антипример, като нещо, което НИКОГА не трябва да бъдат. Получи ми се и се радвам затова. Децата ме разбраха.

user: zdravkop

Тук е повече от належащо да се приеме такъм закон, защото с много бързи темпове отиваме натам, че основната част от народа ни ще бъде нищо друго, освен полуидиотска маса, незнаеща повече от 200- 300 думи, половината от които псувни,
.Едва ли културата у децата ще скочи рязко нагоре с премахването на изброените програми. Не са те причината. Може да са субективен фактор, но проблемът е доста по-дълбок. Уви!

user: zdravkop

И да сравняваш Мадона с олигофрен като Азис е просто върха! 
Не зная английски(за мое съжаление).Не мога да си преведа нито едно интервю на Мадона, за да съдя за нейния интелект. Но си спомням нейни клипове отпреди години...

09.05.2008 iv_2007

Profile

Ще се радвам да видя как може да се даде урок на медиите, които възпитават с всяка дума, с всеки отпечатан ред, с всяко списание. Разбира се зад понятието медии стоят наши ученици дори.Hmm

09.05.2008 zdravkop

Profile

Атлантик, много голям размер на буквите, избоде ми очите, докато го прочета. Пиши с по- малък размер, виждаме си добре все още.

Не бих казал, че ме разочарова, но явно понахаресваш чалгата. Това си е лично твое право, разбира се. И как няма да се цитира чалгата, когато това е пошло, ориенталско и нямащо нищо общо с българската фолклорна традиция? Какво общо има между прекрасните български народни песни от Македония, Тракия, Родопите, Добруджа и т.н. с циганското, турското и ориенталско звучене на чалгата? Тук не става въпрос за текстовете на песните, а за антимузиката, наречена чалга. Сега цялата ни битност е заета от всепроникващата чалга- нямам предвид само музиката, а всичко, което е пошло, отвратително, просташко. Има доста хора, които не могат да си представят, че на този свят има нещо по- стойностно и ценно от това да си нагъл, безпардонен, вулгарен, от това да следиш до най- малката подробност изродските предавания по телевизиите и още по- големите нещастници- водещите им. Предавания като "Биг брадър" например изхвърлят в обществото толкова простащина, колкото сигурно нашия народ не е сътворил през цялата си 14 вековна история. Идиоти като Азис, Иван и Андрей, знайни и незнайни водещи, на които не ща  и да им знам имената, развращават младите хора и ги вкарват сигурно в чалгарията. Затова и от доста време не гледам телевизия, с малки изключения. Аз съм отвратен от всичко това, и честно ви казвам, ако мога, ще разстрелям на площада изродите като Азис, всички гнусни чалгари, идиоти като оня, дето беше в "Биг брадър", а сега се изживява като водещ на предаване- сега разбрах, че се казва Нед, пълно с простотии и т.н.- списъкът е доста дълъг. Затова хората във Франция си имат закон за защита на родния език и родната си култура. Тук е повече от належащо да се приеме такъм закон, защото с много бързи темпове отиваме натам, че основната част от народа ни ще бъде нищо друго, освен полуидиотска маса, незнаеща повече от 200- 300 думи, половината от които псувни, интересуваща се само от бигбрадъровци и чалга. Ето това е страшното, последствията от това тотално изпростяване дълги години ще се мъчим да ги преодолеем, ако изобщо можем да го направим.

П.С И да сравняваш Мадона с олигофрен като Азис е просто върха!