Униформи

Публикувана на: 13.04.2008, от radivdani
Кoментари:78

   Днес една от топ новините , освен оставката на министър Петков беше изявлението на Даниел Вълчев ,че МОН ще финансира проекти на училища за въвеждане на задължителни униформи за учениците. Повече информация ,включително и коментари ви предлатам ето тук.

   Какво е вашето мнение по въпроса?
 

Коментари 78

25.10.2008 Anikolova

Profile

user: stellaten

Финансирането - 70 % от МОН и 30% от делегирания бюджет.

30% от делегираният бюджет ,а не от родителите? Правилно ли съм разбрала?

28.09.2008 stellaten

Profile

 Аз, лично, съм за униформите дори бих се съгласила да нося такава като учител. Униформите са задължителни за всички ученици от 9 до 12 клас. Финансирането - 70 % от МОН и 30% от делегирания бюджет. Конкурсът стоя отворен един месец, заявен по надлежния ред с обяви в Държавен Вестник, национален и местен ежедневник, но явно желаещите да работят с минимална печалба не бяха много.

26.09.2008 ema58

Profile
Вие лично за или против униформите сте? На каква възраст са децата във Вашето училище? Абсолютно задължителни ли са по време на учебния процес? Колко струва един комплект? Родителите включиха ли се във финансирането? Не е ли странно само една фирма да кандидатства за обществената поръчка?

24.09.2008 stellaten

Profile

 Здравейте,

В нашето училище децата носят униформа от миналата учебна година и повечето го правят с желание въпреки всеобщото очакване за организиран отпор. Изработката им бе финансирана по програма на МОН.

Друг е въпросът, че само една фирма се отзова в едномесечен срок на заявлението за обществена поръчка и качеството на продукта не е на ниво. Би трябвало парите отпускани по програмата да бъдат съобразени с броя на учениците, а не да се дават по-равно. Едно е разполагаш с 40 000 за да облечеш 200 деца и съсвсем друго- 1000.

17.09.2008 ema58

Profile
Браво на вас и вашето училище, казвам го като родител! При тези цени на новите учебници / между 9 и 20 лв./ липсваше само да ни искат пари и за някакви ризи или сака. Много странни оферти - сякаш никой не знае колко струва една риза и колко ризи са нужни на един тийнейджър за един сезон! Добре, че поне засега това е въпрос на избор във всяко отделно училище и все още липсва принудителният елемент!

08.09.2008 mera4e

Profile
Днес в училище гласувахме против въвеждането на униформи поне засега. Аргументите бяха, че въпреки отпуснатите пари всеки родител ще трябва да даде по около 30 лв. за риза и сако. Пък и никой не е питал родители и ученици и някак едностранно се получава взимането на такова решение от учителски колектив.

07.09.2008 iv_2007

Profile

Прекалено разкрепостеният начин на обличане може да бъде много по-вреден макар и искрен. Къде се определя мярката за поведение в нашето общество, ако това не е направено в семейството или училището не иска да поеме отговорност?

 

06.09.2008 ksi2471

Profile

 Принадлежност към дадено училище се показва най-вече с добронамерено и сериозно отношение. Униформата е вид лицемерна принадлежност към съответното училище, тя не носи искреност.

 

06.09.2008 sv_damyanova

Profile

user: dete

Колеги ,съгласна съм да има униформи за учениците.Чрез тях да показват принадлежността си към дадено училище,но да сложим и ние еднакви униформи-това е пълен абсурд.Свободата не бихме превърнали в СВОБОДИЯ!

А защо не? Само защото сме учители ли? Sad

Лично аз познавам учители, които по никакъв начин не се различават от учениците /говоря за облеклото/. Подобна гледка не винаги е приятна /нищо лично, но годините си казват думата/. Wink

А и защо учениците да показват принадлежност, а учителите-не? Нали говорим и за личен пример?

 

05.09.2008 Anikolova

Profile

user: kr_bozhinov

Обаче след едно не следва ли и две :) :) ....т.е какво ще отговорим на евентуален въпрос "защо ние учениците да носим, а вие учителите не?" ":)

Ето още една причина да не се занимаваме с глупости /за каквото намирам аз лично униформите/. Аз не желая да нося униформа, та колкото и красива да е тя. Не желаех и преди 20 години, но никой не ме питаше... Всъщност "красивото" е твърде субективно. Красивото за вас може да е блудкаво, безвкусно и скучно за мен... и обратно. Колкото хора толкова и предпочитания. Хайде поне ние да не се оставяме да ни хвърлят прах в очите, че правят нещо там горе. Да се захванат с истинските промени в образованието и да се поразмърдат малко повече. Като начало може да си пипнат тук-таме Wink учебните програми и да поръчат написването на учебници, които висят от години и чакат някой да ги измъдри.