Учебниците по история

Публикувана на: 01.04.2008, от ellie ivanova
Кoментари:2

Понеже в блога ми писах за сегашните учебници по история (не всички, а тези, до които имам достъп в момента) се питам какво е мнението на колегите историци за сегашното състояние на учебниците. Поводът да ги разглеждам е един проект, който подготвяме с една колежка - сравнение между българските и гръцките гимназиални учебници. Благодаря!


Ето моята оценка за общото състояние:

Идеалният учебник по история

PS. Ако предпочитате, същото мнение може да го прочетете и в блога ми в teacher.bg, където го постнах паралелно. 

Коментари 2

07.04.2008 ellie ivanova

Profile


Здравей Ели,

И аз се радвам да продължим дискусията, тук или в блога няма значение. Аз всъщност бях пуснала темата тук още от самото начало, виж и блога ми в учителския форум, http://teacher.bg/cs/blogs/ellie_ivanova/. Съобще мисля, че е важно да се говори за тези неща.

Както писах и преди, центризмът не е проблем само когато дадено историческо събитие се тълкува като принос на българите (което може да бъде доста субективно - например примера с арабите и Испания, който дадох).  Но въпросът е, че ако пресилването на дадени факти и премълчаването на други се прави навсякъде по света това не го прави по-малко нежелателно. Например можем да кажем, че и в други държави има мафия, или бедност, така че няма нужда да правим нищо за нашите си. Проблемът с центризма в чуждите образователни системи е толкова по-зле за тях, както ти казваш много правилно, но е и по-зле за нас когато той се случва в нашите учебници. Нашите ученици ще са неинформирани или с изкривени представи.

Но, да се повторя, той не е само проблем с изхвърлено тълкуване на историческо събитие "в наша полза" - той е и липса на информация и на виждане на "голямата картина" - както например е довело до непознаване на историята и културата на балканските държави. Мисля, че това точно е доста по-тревожно, защото когато нещо не се познава, много по-лесно за него битуват стереотипите. Това също е резултат на центризъм, защото е по-лесния и удобен начин да се внушава, че българската култура е уникална и отчетливо различима от всички останали, докато всъщност има много прилики с околните, а и по-далечните държави и култури (виж поста ми в блога за средиземноморските страни). Вместо наистина да се анализира особеното и своето в българската култура по-лесно е да се игнорира чуждата, особено балканската. А това, надявам се всички сме съгласни, води до лоши последствия за всички. Това, че ние имаме нашите си стереотипи въобще не ни защитава от факта, че и другите си имат. Тоест, не са ни необходими стереотипи за да се защитим от чуждите.

Най-важният въпрос за мен си остава дали изучаването на историята е с цел да се гордеем че сме българи или за да разберем себе си, обществото и света. Според мен твърдо е второто. Просто всеки народ има в историята си и извисяващи моменти, и обратното и не там е смисълът.

04.04.2008 Eli_83

Profile

 Здравей, Ели!Smile Благодаря ти за блоковете, а също така, че пусна темата тук!

  Както вече ти писах като цяло съм доста съгласна с всичко написано от теб! Единствената ми забележка се касаеше до центризма! Аз не мисля, че в нашите учебници това е някакво да речем често срещащо се явление! Пресилване на дадени факти и не казването на други е някаква повсеместна практика засягаща май май всички държави по света! Пример е не само представянето на битката при Поатие /добре знаеш, че тази битка е доста незначителна в сравнение с Константинополската, това си е чист факт и ако на Запад това нещо не го зная.....жалко за тях/, разкриването на Западния фронт през 6-ти юни 44година? Това от чисто военно гледище няма почти никаква тежест за изхода от войната! Знаеш, че основните военни части на Германия са разгромени вече на Източния фронт-най-вече при Москва, Сталинград/необратимо е разтроено военната машина на Германия/ и при Курската дъга/окончателен разгромяващ удар/! то колко филми се направиха и ни заляха, и се опитват да ни внушат, че Западните сили са имали някакъв кой знае какъв принос?! Ето отново изкривяване на историята както при Поатие! А приносът на България за разпространението на славянската писменост също не ми харесва как е засегнато! Пише съвсем малко, а руснаците от кого са я взели? Еми от нас, така че има много с какво да се гордеем и то с основание! Ние не пресилваме историята си, както правят повечето народи, защото нямаме нужда от това! Реално погледнато тя е доста славна на моменти!

   П.С Сега си мисля, че ще можем да говорим доста по-спокойно на нашия си език!Smile Всичко най-хубаво и доскоро!